Türkiye İle İsrail Arasında 5'li Hat Kurulması Gündemde Mi?

Rusya ile kriz yaşayan AKP hükümeti, İsrail’le 5’li hat projesi “Medstream’i” raftan indirdi. Türkiye ve İsrail tam mutabakat sağlayabilirse iki ülke arasında enerji alışverişi sağlanacak. Bunun için de iki ülkenin petrol, doğalgaz, su, elektrik ve fiber optik kabloları 5’li boru hattı ile birbirine bağlanacak.  

Görüntülenme: 1011 Tarih: 03 Ocak 2016 08:46
Türkiye İle İsrail Arasında 5'li Hat Kurulması Gündemde Mi?

Rusya ile uçak krizini çözemeyen AKP hükümetinin çözüm rotası İsrail oldu. İsrail’le tam mütabakat sağlanabilirse sadece siyasi ve askeri işbirliği değil enerji birliği de yapılmış olacak.

Bu kapsamda 2004 yılında ilk adımları atılan 5’li hat projesi Medstream yeniden masaya konuldu. Proje, iki ülke arasında 5’li boru hattının döşenmesini ve buradan geçecek petrol, doğalgaz, su, elektrik ve fiber optik kabloların birbirine bağlanmasını öngörüyor.

Boru hattı üzerinden İsrail doğalgazı ile Ceyhan üzerinden de Azeri petrolü Türkiye’ye getirilecek. Bunun karşılığında Türkiye’nin suyu da Kıbrıs üzerinden İsrail’a taşınacak. İki ülkenin veri ve iletişim sistemi de Fiber optik kablolarla biribirine bağlanacak.

İsrail böylelikle uzun zamandır hedeflediği projeyi hayata geçirmiş olacak. Doğalgazı’nı Türkiye üzerinden Avrupa’ya dağıtacak.

ulusalkanal

Yorumlar