Mossad'ın 4 Yıl Önce Ortaya Attığı Projeyi Bugün Kim Uyguluyor

İsrail Gizli Servisi MOSSAD Eski Başkanı Ami Ayalon, 2012 yılında verdiği bir mülakatta Ortadoğu’da bugün yaşananları harfiyen planladıklarını ortaya koyuyor. 

Görüntülenme: 1413 Tarih: 05 Ocak 2016 03:24
Mossad'ın 4 Yıl Önce Ortaya Attığı Projeyi Bugün Kim Uyguluyor

Emekli Amiral ve İsrail Gizli Servisi MOSSAD Eski Başkanı Ami Ayalon, 2012 yılında Carlie Rose’a verdiği röportajda İsrail’in bugün izlediği politikayı ve sebeplerini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Ayalon röportajda, İsrail’in bölgede dengeleri kurmak için İran’a karşı kendisine müttefik oluşturmak zorunda olduğunu dile getiriyor. Müttefik olabilecek ülkeler arasında en güçlü adayların sünni yapıya sahip Türkiye, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan olduğuna dikkat çekiyor.

“Nükleer ve askeri bir güce sahip, batıya yaklaşmış bir İran bölgede lider ülke konumuna gelebilir. Nükleer ve askeri açıdan güçlü bir İran karşısında İsrail olarak ayakta kalamayız” diyen eski MOSSAD başkanı Ayalon, çözüm olarak, ”Sünnileri İran’ın üzerine salacak politikalar üretmeliyiz” tespitinde bulunuyor.

Ami Ayalon, ‘İran ile ilgili durumun Gazze meselesinden daha önemli olduğu algısı oluşturulmalıdır” tespitinde bulunuyor.

Ayalon “fazla zamanımız yok” diyerek uygulanması gereken politikaları şöyle özetliyor..

” Eğer biz Amerika’nın ya da bölgede başka ülkelerin desteğini almadan İran’a karşı koyarsak sadece basit bir tepkiyle karşılaşmaz çok daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalırız.

Ancak belli ülkeleri Sünni koalisyon gibi bir güç birliği kurmaya yönlendirir ve böyle bir koalisyonun parçası olabilirsek, bu durum ABD’nin de dikkatini çeker ve uluslarası tepkileri de bertaraf ederiz.

Temel problemin bölgede lider bir ülke olabilecek Şii İran’ın olduğunu kabul ettirebilirsek o zaman istediğimizi yaptırabiliriz. Böyle bir koalisyon için en uygun ülkeler Sünni yapıya sahip Türkiye, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’dır.”

Son dönemde yaşanılanlara bakılınca İsrail’in planı tutmuş görünüyor…

Aralarında diplomatik temas bulunmayan İsrail ve Suudi Arabistan’ın defalarca gizli toplantılar yaptığı basına yansıdı.

İsrail Dış ilişkiler Direktörü Dore Gold ile Suudi Arabistan’ın hükümet danışmanı Enver Eşki’nin 2014’ten beri 5 kez gizlice masaya oturduğu doğrulandı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Roma’da İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold ile gizli bir görüşme yaptığı doğrulandı. 

Geçtiğimiz haftalarda yapılan müzakereler sonusunda; Suudi Arabistan liderliğinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler ‘Teröre Karşı İslam İttifakı’ adıyla yeni bir koalisyon kurdu. 3 milyon askerin yer alacağı koalisyondaİran, Irak, ve Suriye yok.

Türkiye bu koalisyona asker göndereceğini açıkladı.

Türkiye ve İsrail arasında sıcak mesajlar verilerek, iki ülke liderleri tarafından “birbirimize ihtiyacımız var” tespitlerinde bulunuldu.

Suudi Arabistan’da Şii lider Nimr el-Nimr’i’nin idamı sonrasında İran ile Suudi Arabistan arasında ilişkilerin tamamen kesildiği açıklandı.

haberdar

Yorumlar