Hamas 28 Yılda Nereye Geldi?

İslamî Direniş Hareketi (Hamas), İslam akidesini ve düşüncesini temel alarak Filistin’de işgalci İsrail’e karşı direnişi esas aldı. İşgalciye karşı direniş için kurulan Hamas, insanların dine bağlılıkları artıkça düşmanlara karşı kazanacakları zafere o oranda yaklaşacaklarına inanıyor. Hamas’ın 28’inci yıldönümünde hareketle ilgili şu önemli noktaları paylaşmamız mümkündür:  

Görüntülenme: 1503 Tarih: 13 Ocak 2016 19:00
Hamas 28 Yılda Nereye Geldi?

Dr. İsam Udvan

İslamî Direniş Hareketi (Hamas), İslam akidesini ve düşüncesini temel alarak Filistin’de işgalci İsrail’e karşı direnişi esas aldı. İşgalciye karşı direniş için kurulan Hamas, insanların dine bağlılıkları artıkça düşmanlara karşı kazanacakları zafere o oranda yaklaşacaklarına inanıyor. Hamas’ın 28’inci yıldönümünde hareketle ilgili şu önemli noktaları paylaşmamız mümkündür:

1. Yapısal olarak Hamas

Hamas kurulduğunda üye sayısı 3 bindi. Şimdi ise sadece Gazze’de 40 bin askeri var. Batı Yaka ve Filistin dışındaki üye sayısı ise bilinmiyor. Bunların dışında onu destekleyen, sempati duyan ve sevgi besleyen içerde ve dışarıda on binlerce insan var.

2. Düşünce ve davet açısından Hamas

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) İslam düşüncesini hem Filistin’de hem de Filistin çevresinde yayma konusunda ciddi bir başarı sağladı. Bunun delili olarak şunları sıralayabiliriz:

a. Özellikle gençler arasında namaz kılanların sayısındaki artışla buna bağlı olarak camilerin dolup taşması.

b. Gazze’de gençlerle yaşları otuzun üzerinde olanlar arasında Kur’an’ı hıfz edenlerin sayısında görülen artış.

c. İlk, orta, lise ve Üniversitelerde kız öğrenciler arasında yayılan örtü gerçeği. Tesettür sadece bilinçli insanlar arasında değil, laik kesim arasında yayılmış durumda.

d. Ramazan ayında oruç tutmayanların sayısının azalması. Ramazan ayında birinin oruç tutmadığını hemen hemen göremezsiniz.

e. Cami, ev, okul ve kitap evlerinde İslami içerikli kitapların sayısındaki artış. Satılan kitapların ekseriyetini İslamî kitaplar oluşturuyor.

f. Filistin toplumunun Hamas’ın yıllardır uğraştığı dini anlayıştan etkilenmesi. Bunu, diğer grupların idare ettiği cami ve kurumlarla kıyaslarken, yayılan dini kültüre bakarken, insanların fetva sorma ve helal-haramı öğrenme taleplerini göz önünde bulundururken, örtüye göz atarken ve düzenlenen Kur’an halkalarına bakarken görmek mümkündür.

3. Siyasi açıdan Hamas

Hamas, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün işgalci İsrail’i tanıması, onunla barış anlaşması yapmasıyla Filistin halkına dayattığı çöküşü durdurdu. Bunun sonucu Hamas, İsrail ile barışı ve Oslo İlkeler Anlaşmasını kabul etmeyen taraf oldu. Şu anda Filistin’de her kesimin içinde en fazla yayılan, taban bulan hareket haline geldi.

Aynı şekilde Hamas düşmana karşı direniş endeksli fikrini yaymayı başardı. Daha önce Batı Yaka ve Gazze’de sıkışmış olan Hamas, zamanla birçok ülkeye yayıldı. Bazı Arap ülkelerinde temsilcilik açtı. Onun başka isimlerle kurduğu kuruluşların Avrupa ve dünya düzleminde etkilerini somut bir şekilde görmek de mümkündür.

2006 yılında yapılan parlamento seçimlerinde oyların %60’ını almayı başaran Hamas, onuncu hükümeti kurdu ve on birinci hükümetin de kurulmasına ön ayak oldu. Hamas Filistin Yönetimi’nin bölündüğü 2007 yılından 2014 yılında imzalan Eş-Şati Anlaşmasına kadar Gazze’yi idare etti.

4. Askeri açıdan Hamas

Hamas, askeri açıdan nitelik ve nicelik bakımından önemli mesafeler kat etti. Seksenlerde çok az sayıda mensubu askeri alanlarla meşgul olurken, şu anda ise askeri kanadı 40 bin savaşçısıyla Filistin’in en güçlü, aktif ve dinamik gücü haline geldi. Daha önce taş ve bıçakla savaşırken bugün çoğu kendi yapımı olan güçlü bir askeri tersaneye sahip. Düşmanı kalbinden vurabilecek, askeri üslerine ulaşmasını sağlayacak silahları geliştiren askeri kanadı, tüneller gibi düşmana karşı stratejik güçlü bir silah da geliştirdi.

Hamas, düşmanın Gazze’ye yönelik onlarca saldırısına karşı durdu ve saldırıları püskürttü. İşgalcinin kendisine karşı başlattığı üç büyük savaşta düşmana karşı savaştı. Bu savaş ve püskürtmelerle düşmanın heybetini yok etti ve onun savaş stratejini başarısız kıldı. Her saldırıdan sonra Hamas askeri olarak yeni silahlarla meydana çıktı ve her seferinde de düşmanı şok etti.

5. Güvenlik açısından Hamas

Hamas, oluşturduğu ve geliştirdiği güvenlik birimi sayesinde düşmanın saflarına sızma çabalarını ve kendisine karşı sürdürdüğü casusluk girişimlerini boşa çıkarabildi ve onlarca ajanı tutukladı.

6. Enformasyon olarak Hamas

Hamas, Filistin davasını gündeme taşımak, gündemde tutmak, Filistin içinde olup bitenleri dünyaya duyurmak için televizyon ve radyolar kurup, gazeteler, internet haber siteleri açtı. Düşmanın kendisine bağlı basın yayın organlarına, gazetecilerine, muhabirlerine yönelik saldırılarına karşı durabilmiş ve düşmanın birçok medyasına sızmayı başarmıştır.

7. Kurumsal olarak Hamas

Hamas, kuruluşundan bu yana geçirdiği süreç içinde Filistin içinde ve dışında farklı isimlerle de olsa hizmet, yardım, kültür, enformasyon, eğitim, sağlık, ekonomi ve hukuk alanlarında birçok kurum ve kuruluş kurdu. Bu kuruluşlar aracılığıyla Filistinlilerin direnişini destekledi, işgalciye karşı durma bilincini oluşturdu ve ümmetin içinde direniş ruhunu ihya etti.

Anlattığımız bu hususlar otuz yıla yakın bir süreci geride bırakan Hamas’ın oldukça fazla olan güzelliklerinden, iyiliklerinden, feyzinden ancak çok az bir kısmıdır. Bu bilgiler Hamas’ın hedeflerine daha da yaklaştığını, düşmanın ona karşı düzenlediği bütün oyun, entrika, savaş ve komplolarının boşa çıktığını gösteriyor. Sonuç olarak kesin bir ifadeyle “gelecek Hamas’ındır” diyebiliriz.

Allah Teala şöyle buyuruyor:

“Şüphesiz Allah, inananları bütün kötülüklere karşı savunup koruyacaktır. Çünkü Allah, hangi türden olursa olsun hainliği sanat edinip, nankörlüğü benimseyen hiç kimseyi asla sevmez.”

fiem

Yorumlar