Eşi Şehit Yahya Ayyaş'ın Bilinmeyen Yönlerini Anlattı

Dönemin Siyonist Başbakanı İzak Rabin’in “Ayyaş başkasının sahip olmadığı olağanüstü yeteneklere sahiptir. Onun hayatta olması İsrail’in güvenliği için büyük bir tehdittir” diyerek işaret ettiği Ayyaş’ı şehit olduğunda Gazze’de yarım milyondan fazla kişi son yolculuğuna uğurlamıştı. 

Görüntülenme: 3642 Tarih: 14 Ocak 2016 22:44
Eşi Şehit Yahya Ayyaş'ın Bilinmeyen Yönlerini Anlattı

Filistin’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları bünyesinde işgale karşı mücadeleyi sürdüren ve patlayıcı mühendisi olarak bilinen, işgalcilerin 1994 yılında Hz. İbrahim Camiinde katliam yapmalarına karşı ilk kez istişhad eylemleriyle karşılık verme yöntemini geliştiren, işgalcilere indirdiği ağır darbeler ardından takibe alınan ve işgal rejimi için hedefteki birinci şahıs konumuna gelen, uzun takip ve uğraşların ardından 5 Ocak 1996 yılında telefonuna yerleştirilen patlayıcıyla şehit edilen Yahya Ayyaş yirmi yıldır Filistin halkının kalbinde yerini koruyor.

Dönemin Siyonist Başbakanı İzak Rabin’in “Ayyaş başkasının sahip olmadığı olağanüstü yeteneklere sahiptir. Onun hayatta olması İsrail’in güvenliği için büyük bir tehdittir” diyerek işaret ettiği Ayyaş’ı şehit olduğunda Gazze’de yarım milyondan fazla kişi son yolculuğuna uğurlamıştı.

20 yıl önce şehit edilen kahraman Ayyaş’ın insani bazı özelliklerini eşinden öğrenelim.

Savtu’l-Aksa’nın kendisiyle yaptığı röportajda eşi Ummu’l-Bera şehit Yahya Ayyaş’ı anlattı:

Tercih ettiği yemek

Ummu’l Bera, Yahya’nın yemeği fazla önemsemediğini, yerel ve mahalli yemekleri tercih ettiğini, yemek konusunda zorluk çıkarmadığını, beğenmeme gibi bir tavrının olmadığını, Batı Yaka dağları başında yeşeren kengeri çok sevdiğini söyledi.

Yahya’nın aynı şekilde Gazze balığını, kuş etini sevdiği gibi, çay içmekten de hoşlandığını ifade etti.

Yolculuğu

Mühendis Yahya Ayyaş’ın ömründe bir kez kısa bir ziyaret için Ürdün’e gittiğini, ondan sonra bir daha dışarı çıkmadığını, Hac ve Umre yapamadığı için kendisi şehit olduktan sonra onlarca kişinin onun yerine umre yaptığını hatırlattı.

Yasin ve Rantisi sevgisi

Filistin halkının özellikle de gençlerin büyük bir sevgi beslediği kahraman şehit Yahya Ayyaş’la ilgili özel bilgiler vermeye devam eden eşi Ummu’l-Bera şehidin genel olarak şahısları kutsallaştırmadığını hatırlatarak, Şeyh Ahmed Yasin, Dr. Abdülaziz Rantisi ve komutan İzzeddin El-Kassam’ı çok sevdiğini söyledi.

Onun bir başka özelliğine de değinen Ummu’l-Bera “onun çok sevdiği ve yakın hissettiği şahıslar işgalcinin arayıp kovaladığı mücadele arkadaşlarıydı. Yaşlı olmasına rağmen istişhad eyleminde bulunan Süleyman Ğayzan’dan çok etkilenmişti” dedi.

Kur’an okuması ve namaz kılması

Eşine karşı hayatında ve şehit olduktan sonra vefalı davranın eşi onu tanıtırken, onun Kur’an’ı dinlemekten çok okumayı tercih ettiğini, Gazze’de bulunduğu süre içinde bazı sureleri ezberlemeye çalıştığını, kendisinin okuyup onun dinlediğini ve böylece ezberine katkı sağladığını etti.

Eşine göre onun diğer bir özelliği de namazda imam olmak istememesiydi. O daha çok cemaat içinde namaz kılmayı tercih ediyordu.

Marş dinlemeyi severdi

Ummu’l-Bera’nın verdiği bilgiye göre şehit Yahya Ayyaş eski marşları, özellikle İslam Dergisine bağlı İslamî Rabıta grubunun marş ve ezgilerini severdi. “Gözümü Nur Doldurdu” adlı parçayı çok severdi. “Sürgünde Yaşamak Kaderim” ismiyle kendisi de bir marş kaleme almıştı. Marş ve ezgilerde isminin geçmesini sevmez, bir keresinde isminin geçtiği bir marşı birlikte dinlerken, ismi geçince tepki vermiş ve kapatılmasını istemiştir.

Hobileri

Hobileriyle ilgili bilgi veren Ummu’l-Bera, Ayyaş’ın Filistin’e yeni girdiği halde bilgisayara özel bir ilgi gösterdiğini, atari oynamayı sevdiğini, bazen kendini fazlasıyla kaptırıp elleri ve ayaklarının bile oyunla hareket ettiğini söyledi.

Diğer bir hobisinin silah olduğuna dikkat çeken Ummu’l-Bera bazen kıskanıp “silahı benden daha çok seviyorsun” dediğini hatıra olarak anlattı.

Allah ona rahmet etsin, yeni nesillerin içindeki sevgisini eksiltmesin.

fiem

Yorumlar