Dr. Ahmed Atavine:''Kudüs İntifadası'nın Devam Edeceğini Düşünüyorum.''(RÖPORTAJ)

MESCİD-İ AKSA, 03 Şubat 2016 06:29

''Bu intifadanın başlangıcını haber vermek zamanında nasıl zor bir şeyse, onun ne zaman biteceğini kestirmek de o kadar zordur. Çünkü intifada hiçbir plan yapılmadan, bölgesel ve küresel birçok taraf ve gücün arzusunun aksine başladı.''

Dr. Ahmed Atavine:''Kudüs İntifadası'nın Devam Edeceğini Düşünüyorum.''(RÖPORTAJ)

Ekim ayında patlak veren Kudüs İntifası’nın başlamasının üzerinden üç buçuk ay geçti. Şehitlerden dökülen her damla kan, bunun daha da süreceğinin işaretlerini veriyor. Bireysel feda eylemleri devam ederken, intifadanın şimdiye kadar ne kazandırdığı ve neler kazandıracağı konusunda değerlendirmeler yapılıyor.

Biz de intifada gerçeği, neler gerçekleştirdiği, işgal rejiminin planlarına karşı onu nasıl değerlendirmek gerektiği gibi soruları Dr. Ahmed Atavine’ye sorduk.

Filistin Enformasyon Merkezi, Siyasi Kalkınma Vizyonu Merkezi Genel Müdürü Dr. Ahmed Atavine ile yaptığı röportajı sunuyor:

Filistin halk intifadası nereye gidiyor?

Bu intifadanın başlangıcını haber vermek zamanında nasıl zor bir şeyse, onun ne zaman biteceğini kestirmek de o kadar zordur. Çünkü intifada hiçbir plan yapılmadan, bölgesel ve küresel birçok taraf ve gücün arzusunun aksine başladı. İntifadayı başlatan sebeplere objektif olarak batığımızda, onu destekleyen ve etkileyen çevrelerin tutumlarına bağlı olarak devam edeceğini düşünüyoruz.

Ulusal, bölgesel ve küresel şartlar intifadanın sürmesi için müsait midir? Bunlar devam etmesine izin verecekler mi?

İlke olarak işgal altında olan bir halk, özgürleşmek ve zulmün altından çıkmak için uygun şartları beklemez. Aksine mümkün olan her türlü araç ve yöntemle her zaman ve her yerde işgale karşı durur. İntifadayı çevreleyen güvenlik ve siyasi ortam uygun görünmüyor. Filistin’de iç bölünme sürüyor, Arap ülkeleri paramparça, bölgede savaşlar tüm hızıyla devam ediyor ve uluslararası güçler işgal rejiminden yana tavır alıyor. Ancak bütün bunlar Filistin halkının bu karmaşık ve olumsuz şartlarda bile davasını koruması için sıçrama yapmasına neden olabilir.

Bu intifadanın devam edeceğini ön görüyor musunuz? Devam edecekse nereye kadar? Onun devam etmesini sağlayacak dinamikler nelerdir?

Bu intifadanın devam etmesini bekliyorum. Çünkü onun başlamasına neden olan sebep ve dinamikler hâlâ yerinde duruyor. Filistin’de ve çevresinde meydana gelen olumsuz şartlara rağmen bunun devam edeceğini düşünüyorum. Zira sürmesini sağlayacak dinamikler mevcuttur ve bunlar da kısaca şunlardır:

-Siyasi ufuktaki çıkmaz ve Oslo sürecinin savunucularının ikrar ve kabulüyle son bulması,

-Siyonist işgalcinin baskıları, zulümleri ve tecavüzleri,

-Özelikle Kudüs’ün Yahudileştirilmesi faaliyetlerinin yoğun bir şekilde sürdürülmesi,

-Batı Yakadaki Filistin topraklarını dilim dilim yutan Yahudi yerleşkesi inşaatlarının devam etmesi,

-Siyonist işgal hükümetiyle Siyonist toplumun giderek fanatikleşmesi ve aşırı sağa kayması,

-Gazze ve buradaki direnişin üzerindeki kuşatmanın ağırlaştırılması, var olan siyasi şartlarda bunun aşılamaması,

-Filistin içi yaşanan bölünme ve bundan kurtulmanın mümkün olmadığı kanaati,

-Bütün bunlara ek olarak geniş anlamıyla Filistin liderliğinin Filistin ulusal özgürlük sürecine hizmet edecek bir girişimden aciz kalması.

O nedenle bütün bunlara bakarak intifadanın süreceğini, hatta giderek daha da güçlü bir hal alacağını söyleyebiliriz. Çünkü işgalciyle birebir çarpışmaktan başka bir alternatif görünmüyor. Tarihi anlar ve şartların yaşandığı Filistin’de kim olursa olsun başkasının pazarladığı hayale inanmayan bir nesil yetişti. Ancak bütün bunlardan intifadanın desteğe ihtiyacı olmadığı anlaşılmamalı. İntifadanın devam etmesi için Filistinli grupların desteğine ve yardımına ihtiyacı var. Filistinli grupların donukluğu, iç bölünmenin devam etmesi intifadayı boğabilir.

İntifada pratik sonuçlar sağlayabilir mi? Bunun doğuracağı sonuçlar neler olabilir?

Kesinlikle sağlayabilir. İntifada birinci ayında önemli bazı kazanımları elde etti. Onlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür:

-İntifada neticesinde işgal rejiminin Mescidi Aksa’ya yönelik planları durdu. İntifada Aksa’nın zaman ve mekân olarak bölünmesinin önüne geçti.

-Siyonist yerleşimcilerin Filistin köylerine, beldelerine saldırılarına dur dedi.

-İntifada, Siyonist işgal rejimini bölgedeki konumuna oturttu. Onun teröre karşı koalisyon ortağı değil, bizzat terörist olduğunu gösterdi. Onun hiçbir şekilde bir Arap ve İslam ülkesinin müttefiki olamayacağını gösterdi.

-İşgal rejimini bölgede istikrar ve huzur yeri değil; işgalci, istikrarsız ve vahşi bir varlık olduğunu dünyaya gösterdi. İşgalcinin kendisini pazarladığının aksine başkasına yardım etmekten uzak olduğunu ortaya koydu.

İntifadanın doğuracağı sonuçlar ise daha da fazladır. Belki işgalciyle yerleşimcileri Batı Yaka’dan çıkarabilecek bir noktaya da ulaşacaktır. Nitekim intifadanın başlamasından sonra bu konuda sesler yükselmeye başladı ve halen sürüyor. Ancak kazanımlar ulusal uzlaşının hayata geçirilmesi ve var olan iç bölünmenin son bulmasıyla irtibatlıdır. Bölünmenin gölgesinde intifadanın sürmesi veya büyük hedefleri gerçekleşmesi mümkün değildir.

Sizce sonuçta intifadanın meyvesini kim toplayacak?

Bu biraz da Filistin’in ulusal durumuyla ilgili. İç bölünme böyle devam eder ve bu hal değişmezse daha önce defalarca yaşandığı gibi şimdi de intifadanın meyveleri kaybolacak, gençlerin çabaları sonuçsuz kalacaktır. Bu durumda intifadayı Filistin tarafı değil işgalci kendi lehine çevirecektir.

İntifadaya destek konusunda kadın, öğrenci, genç kız ve erkeklerin rolünü nasıl görüyorsunuz?

Filistin kadını, direniş, sabır ve düzeninde istisnai bir konuma sahiptir. Bugün aynı şekilde işgale karşı direniş ve sebatında da farklı ve istisnai bir konumu vardır. O kutsal mekânları korumakta, meydanda erkekle yan yana durup mücadele etmektedir. Erkeklere baskı kurulduğunu gören Filistin kadını onun yerine Mescidi Aksa’da nöbet tutmaya başladı. Her türlü selam ve takdiri hak ediyor Filistin kadını.

Öğrenciler ise tarih boyunca her zaman devrimlerin yakıtı ve omurgası olmuşlardır. Bunlar geleceğin liderleridir. Bütün Filistinli gruplar, öğrenci hareketinin belirgin ve ayrıcalıklı konumunu çok iyi biliyorlar. Direnişin seçkin liderleri ve mensupları, ulusal çalışmanın liderleri öğrenci hareketi liderleridir.

Genç erkek ve kızlar ise, bunlar intifadanın mucizeleridir. Olağanüstü bilinç gösterdiler. Vatan sevgisi, özgürlük aşkıyla işgalciye boyun eğmemenin kalplerinin derinliklerinde ve damarlarında dolaşan kanda bulunduğunu gösterdiler. Etraflarında uçuşan her türlü oyun, eğlence ve tahrikler insani ve fıtri kimliklerini zedelemedi. Geleceklerini inşa etmek için öne atıldılar, toplumun üzerindeki atalet ve bıkkınlık külünü attılar.

İntifadanın Kudüs, Mescidi Aksa, Yahudi yerleşim birimleri ve yerleşimcilerle ilgili vermek istediği mesaj nedir?

Kudüs ile ilgili mesajları: Kudüs Filistin’in ebedi başkentidir. Hiçbir lider, grup veya nesil bundan vazgeçemez, bunu görmezden gelemez ve yok sayamaz. Bu, Filistin halkının ayakta kalma sırrıdır. Bu bilinç,  nesilden nesle tevarüs ediyor.

Mescidi Aksa ile ilgili mesajları : Mescidi Aksa sadece iki kıblenin ilki değildir. O Filistinlilerin pusulası, kimliklerinin açık ifadesidir. Onu savunmak, yürüyüşlerinin selameti ve ulusal durumlarının sağlıklı oluşunun işaretidir.

Yerleşimci ve yerleşkeler ile ilgili mesajları : İşgalci neyi dayatırsa dayatsın, gerçekleri ne kadar değiştirirse değiştirsin, ne kadar toprak gasp ederse etsin, başka yerlerden ne kadar insan getirirse getirsin, olaylar ve gelişmeler Filistin toprakları üzerinde yerleşimcilere yer olmadığını, burada kalma umutlarının olamayacağını göstermektedir. İşgalciyle yapılacak ciddi bir savaşta bunlardan hiçbiri yerinde kalamayacaktır.

İkinci intifada bunu açıkça gösterdi. Siyonist yerleşimciler Gazze’den bir daha dönmemek üzere kaçtılar. Batı Yaka’da ise yerleşkeler o süre içinde yerinde durdular, ama içinde kimse yoktu. Halk uzun süre evlerine dönemedi. İntifada durduktan sonra dönebildiler. Bu olay, yerleşimcilerle Filistin toprakları arasında gerçek bir bağın olmadığını gösterdi. Bu topraklar halkını çok iyi tanıyor. Güç ve zorbalığı ne olursa olsun, ne kadar üzerinde kalırsa kalsın yabancı olanı kabul etmiyor, aksine dışlıyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

MESCİD-İ AKSA, 03 Şubat 2016 06:29

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Hamas'tan Amerika'ya Kınama

Hamas'tan Amerika'ya Kınama

İran'ın Misillemesinde En Az 44 Siyonist Subay Öldürüldü

İran'ın Misillemesinde En Az 44 Siyonist Subay Öldürüldü

Kemal Kemahlı İran'ın Misilleme Operasyonunu ON4 TV'ye Değerlendirdi (Video)

Kemal Kemahlı İran'ın Misilleme Operasyonunu ON4 TV'ye Değerlendirdi (Video)

Le Figaro Gazetesi: İsrail'in Caydırıcılığı Yerle Bir Oldu

Le Figaro Gazetesi: İsrail'in Caydırıcılığı Yerle Bir Oldu

Emekli Hava Kurmay Albay İhsan Sefa: 'Türkiye Kürecik'i Kapatmamakla İsrail'e Destek Vermiştir'

Emekli Hava Kurmay Albay İhsan Sefa: 'Türkiye Kürecik'i Kapatmamakla İsrail'e Destek Vermiştir'

Alptekin Dursunoğlu İran'ın Misillemesini Değerlendirdi

Alptekin Dursunoğlu İran'ın Misillemesini Değerlendirdi

İran Siyonist İsrail'e Misillemede Bulundu

İran Siyonist İsrail'e Misillemede Bulundu

Hamas'tan Batı Şeria Halkına Çağrı

Hamas'tan Batı Şeria Halkına Çağrı

İsmail Haniye: İsrail Hamas'ı Yok Etmeyi Asla Başaramayacak

İsmail Haniye: İsrail Hamas'ı Yok Etmeyi Asla Başaramayacak

Akdeniz-Avrupa İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Çarpıcı Gazze Raporu

Akdeniz-Avrupa İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Çarpıcı Gazze Raporu

İmam Hamenei'den Siyonist Rejime Destek Veren İslam Ülkelerine Eleştiri

İmam Hamenei'den Siyonist Rejime Destek Veren İslam Ülkelerine Eleştiri

Seyyid Hasan Nasrallah Son Gelişmeleri Değerlendirdi (Video)

Seyyid Hasan Nasrallah Son Gelişmeleri Değerlendirdi (Video)

Gazze'de Dünya Kudüs Günü Etkinlikleri

Gazze'de Dünya Kudüs Günü Etkinlikleri

Kudüs Günü Çok Sayıda Ülkede İhya Edildi

Kudüs Günü Çok Sayıda Ülkede İhya Edildi

Ankara'da Dünya Kudüs Günü Münasebetiyle Basın Açıklaması Düzenlendi (Video-Foto)

Ankara'da Dünya Kudüs Günü Münasebetiyle Basın Açıklaması Düzenlendi (Video-Foto)

Ebu Hamza'dan Dünya Kudüs Günü Çağrısı

Ebu Hamza'dan Dünya Kudüs Günü Çağrısı

İmam Hamenei: Siyonist Rejim Her Geçen Gün Daha da Zayıflayacak

İmam Hamenei: Siyonist Rejim Her Geçen Gün Daha da Zayıflayacak

Dünya Kudüs Günü'nde Tüm Türkiye'de Meydanları Dolduralım

Dünya Kudüs Günü'nde Tüm Türkiye'de Meydanları Dolduralım

Kassam Tugayları: General Zahidi Aksa Tufanında Önemli Bir Role Sahipti

Kassam Tugayları: General Zahidi Aksa Tufanında Önemli Bir Role Sahipti

Şehit General Muhammed Rıza Zahidi Kimdir?

Şehit General Muhammed Rıza Zahidi Kimdir?

Siyonist Rejim Ordusu Zor Durumda

Siyonist Rejim Ordusu Zor Durumda

Ziyad En-Nehale'den İran'a Teşekkür

Ziyad En-Nehale'den İran'a Teşekkür

Usame Hamdan'dan İran Açıklaması

Usame Hamdan'dan İran Açıklaması

Siyonist İsrail Ordusu Halep'e Saldırdı: 33 Şehit ve 100 Yaralı (Video)

Siyonist İsrail Ordusu Halep'e Saldırdı: 33 Şehit ve 100 Yaralı (Video)

İslami Cihad Heyetini Kabul Eden İmam Hamenei: Allah'ın İzniyle Gazze Halkının Nihai Zaferini Göreceksiniz

İslami Cihad Heyetini Kabul Eden İmam Hamenei: Allah'ın İzniyle Gazze Halkının Nihai Zaferini Göreceksiniz

İslami Cihad'tan Tahran Görüşmeleri Hakkında Önemli Açıklama

İslami Cihad'tan Tahran Görüşmeleri Hakkında Önemli Açıklama

İmam Hamenei'den Gazze Halkına ve Direnişine Tam Destek

İmam Hamenei'den Gazze Halkına ve Direnişine Tam Destek

İsmail Heniyye'den Dünya Kudüs Günü Çağrısı

İsmail Heniyye'den Dünya Kudüs Günü Çağrısı

Hamas'tan Siyonist İsrail'in İddialarına Yalanlama

Hamas'tan Siyonist İsrail'in İddialarına Yalanlama

Direniş Çadırı'nın Çağrısıyla Yarın Gazze İçin 30 İlde Meydanlardayız

Direniş Çadırı'nın Çağrısıyla Yarın Gazze İçin 30 İlde Meydanlardayız

Seyyid Abdulmelik El Husi'den Gazze Açıklaması

Seyyid Abdulmelik El Husi'den Gazze Açıklaması

Emir Abdullahiyan İle Hamas Lideri İsmail Heniyye Arasında Temas

Emir Abdullahiyan İle Hamas Lideri İsmail Heniyye Arasında Temas

Direniş Grupları Son Gelişmeleri Değerlendirmek Üzere Toplandı

Direniş Grupları Son Gelişmeleri Değerlendirmek Üzere Toplandı

İmam Hamenei: Direniş Ekseni Amerika'nın Batı Asya'daki Hesaplarını Bozguna Uğrattı

İmam Hamenei: Direniş Ekseni Amerika'nın Batı Asya'daki Hesaplarını Bozguna Uğrattı

Batılı Doktorlardan Sarsıcı Gazze İfşaatları

Batılı Doktorlardan Sarsıcı Gazze İfşaatları

Siyonist Rejim Tuğgeneral Fayik El Mebhuh'u Şehit Etti

Siyonist Rejim Tuğgeneral Fayik El Mebhuh'u Şehit Etti

Terörist İsrail Ordusu Şifa Hastanesine Yeniden Saldırdı

Terörist İsrail Ordusu Şifa Hastanesine Yeniden Saldırdı

Yemen Ensarullah Hareketi Filistin Direniş Gruplarıyla Ortak Toplantı Yaptı

Yemen Ensarullah Hareketi Filistin Direniş Gruplarıyla Ortak Toplantı Yaptı

Siyonistlerin Gazze'deki 7 Yalanı (Analiz)

Siyonistlerin Gazze'deki 7 Yalanı (Analiz)

Seyyid Abdulmelik El Husi'den Önemli Açıklamalar

Seyyid Abdulmelik El Husi'den Önemli Açıklamalar