Suudi Prensten Tarihi İsrail İtirafı
İSLAM ÜLKELERİ, 16 Mart 2016 16:58“Filistin intifadasının yaşanması durumunda Yahudi milletinin ve dile getireceği demokratik isteklerin yanında olacağız, Arapların Tel Aviv’i kınamaya dönük her türden kaygı verici girişime engel olmak için her türlü imkâna başvuracağız, zira Arap-İsrail antantının ve ileride oluşacak dostluğun İran’ın tehlike arz eden ihlallerine dur demek için gerekli olduğunu düşünüyorum.”
Suudi prensi ve müteşebbis Velid bin Talal Kuveyt gazetesi Kabas'a ürkütücü bir açıklama yaparak, “Suudi Arabistan'ın bölgesel bağlılıklarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ve İran'ın Körfez ülkelerindeki nüfuzu ile başa çıkabilmek için yeni bir strateji geliştirmeye mecbur olduğunu, bunun için de Tel Aviv ile bir savunma anlaşması yapması gerektiğini” söyledi. Prense göre, İran'ın Suriye'deki gelişmeler ve Moskova'nın askerî müdahalesi ışığında yapabileceği her türden hamleye engel olunmalı.
Yaptığı açıklamada prens açıktan şunları söyledi: “Filistin intifadasının yaşanması durumunda Yahudi milletinin ve dile getireceği demokratik isteklerin yanında olacağız, Arapların Tel Aviv'i kınamaya dönük her türden kaygı verici girişime engel olmak için her türlü imkâna başvuracağız, zira Arap-İsrail antantının ve ileride oluşacak dostluğun İran'ın tehlike arz eden ihlallerine dur demek için gerekli olduğunu düşünüyorum.”
Neoliberalizmin ve karmaşık bir hâl alan karşılıklı bağımlılığın ortaya çıkması ile Suudi Arabistan ve İsrail geçmişte gizli ittifaklar kurmuş, ama bunu hiç açıktan itiraf etmemişti. İran ile Suudiler arasındaki jeopolitik strateji düzleminde yaşanan sertleşme ile birlikte her şey değişti. Batı Asya'da yaşanan bölgesel soğuk savaşla birlikte medya Filistin meselesine, “lidersiz ilerleyen intifada”ya yüzünü çevirdi. Bu koşullardaSuudi Arabistan'ın, Vehhabi ideolojisinin o güçlü devinin Filistin davası ile ilgili konumunu terk etmeyi düşünmesi şaşırtıcı.
Arap devletlerinin Filistin davasına verdikleri desteği bir bir terk etmesi artık vaka-i adiyeden. Suudi prensinin hiçbir gerekçeye dayandırılmadan dile getirdiği düşünceleri ülkedeki iktidarın genel hatlarını da ortaya koyuyor.
Prens devamında şunu söylüyor: “İran Akdeniz'deki varlığını Esad rejimine verdiği destekle pekiştirmek istiyor.” Riyad ve Körfez'deki kardeş şeyhler bir hüsran yaşıyor.Rusya dört yıldır süren iç savaşa katılıyor ve CIA'in eğittiği İslamcı isyancılara saldırıyor. Bu noktada prens, “Rusya-İran-Hizbullah eksenini kırmak için Suudi-İsrail arasındaki bağın önemi”ne vurgu yapıyor. Prens, tartışmalı olan ve komplo teorisi bağlamında değerlendirilen, CIA eğitimli İslamcı isyancıların bombalandığı gerçeğini bir biçimde teyit ediyor. Aynı zamanda Suudi Arabistan'ın Suriye bağlamında Rusya-İran-Hizbullah ekseninin ortaya çıkışı ile birlikte güvensiz bir yer hâline geldiği söylenmiş olunuyor.
Prens Velid bin Talal daha önce de Manama'daki İnci Meydanı'nda yaşanan Arap ayaklanması esnasında Bahreyn'in imha edilme sürecini desteklemişti. O dönemde medya abluka altına alınmış, ülkede kitlesel katliam gerçekleştirilmişti. Demokrasi ayaklanması boyunca hüküm süren ana fikir Suudilere dayanan kraliyet kurgusuna aykırı idi. Suudiler Batı Asya'da mezhep savaşının alevlenmesinde öncü rol oynadılar.
Hindistan'daki Filistin Büyükelçisi, “prens böyle şeyler söylemedi” dese de bu doğruyu yansıtmıyor. Herhangi bir haber ajansının bu türden önemli görüşleri imal etmesi mümkün değil. Prens ile ilgili haber büyük olasılıkla doğru.
Shubhda Chaudhary
Countercurrents.org
İştiraki
İSLAM ÜLKELERİ, 16 Mart 2016 16:58
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Francesca Albanese'den Önemli Çağrı
Gazzeli Yüzlerce Esir Ölümle Burun Buruna
Ayetullah Hamaney: Son Fitne Amerika Kaynaklıydı
Irakçi: İran Saldırıya Cevap Vermeye Hazır
İşgalci İsrail Lübnan'a Hava Saldırısı Düzenledi
Basim Naim'den Önemli Açıklamalar
Siyonist Güçler Yahya Ayyaş'ın Eşini Esir Aldı
Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Hamas Heyetinin Irak Ziyareti Bitti
Hamas Yetkilisi Gazi Hamad: İsrail Ateşkesi Defalarca İhlal Etti
Nasır Ebu Şerif: ABD'de Filistin'e Destek Arttı
Halil El Hayye'den Önemli Açıklamalar
Avustralya'da Siyonistlerin Toplantısına Baskın Düzenlendi: 12 Ölü
Gazze'de İnsani Kriz Büyüyor
Kudüs Tugaylarından Önemli Açıklama
Hizbullah Yetkilisi İstanbul'da Konuştu
Halil El Hayye'den Kritik Açıklamalar
Siyonist israil Gazze'ye Saldırdı: 5 Şehit
Nato'ya Hayır Demek İçin Cuma Günü Malatya'dayız
İnsan Hakları Örgütlerinden Gazze Raporu
UNRWA: Gazze'de İnsani Kriz Ağırlaştı
Dr. Ahmed El Ferra'dan Gazzeli Çocuklar İçin Uyarı
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Siyonist İsrail Ordusu Beyt Cin Beldesine Saldırdı
Hizbullah'a 'Ya Teslim Ol Ya Da Cehenneme Hazır Ol' Tehdidi
UNRWA'dan Çarpıcı Batı Şeria Raporu
Dr. Munir El Berş'ten Önemli Açıklama
Direniş Gruplarından Hizbullah'a Tebrik ve Taziye Mesajı
Siyonist Rejim Radyosundan Hamas İtirafı
Hamas'tan Arabulucu Ülkelere Çağrı
Hazım Kasım'dan Garantör Devletlere Çağrı
Filistinli Esirler Zor Durumda
Hamas'tan BM'nin Kararına İtiraz
Mavi Marmara Gazisi Tunç: Kürecik Nato Radarı Kapatılsın
Kürecik Nato Radarının Kapatılmasını Talep Etmek İçin Malatya'da Buluşuyoruz
UNRWA'dan Gazze Açıklaması
UNICEF Sözcüsü Selim Üveys'ten Gazze Açıklaması
Sudan'da Neler Oluyor?
Adnan Ebu Hasene'den Gazze Açıklaması