Sudan 'SU'dan Bahanelerle İsrail-Suud Eksenine Kaydı
İSLAM ÜLKELERİ, 16 Mart 2016 18:261989'dan beri İran-Hizbullah eksenine yakın siyasetiyle bilinen Sudan, ekonomik darboğaz nedeniyle son birkaç yıldır Suudi Arabistan'a yakınlaştı. 2016 itibarıyla ise İran'la ilişkilerini keserek İsrail'le ilişkilerini normalleştirmeye hazır olduğunu duyurdu.
Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Suudi Arabistan'ın El Ukaz Gazetesi'ne verdiği demeçte Mısır'ın darbeci lideri Sisi ile ilişkilerini "mükemmel" olarak nitelerken, İran'ın "yayılmacı" politikalarından daha öncesinde haberdar olmadıklarını savundu.
Ukaz Muhabiri'nin konuyla ilgili soruları ve Beşir'in verdiği cevaplar şu şekilde:
Neden ülkenize yönelik İran müdahalelerine göz yumdunuz?
Açıktır ki; İran yayılmacı bir politika izliyor, ancak biz bunu öncesinde bilmiyorduk. Onların planları ve projeleri hakkında bir bilgimiz yoktu.
Peki, Suudi Arabistan "İran tehlikesi"ne dair sizi uyarmadı mı? Suud'un size "İran'ı Sudan'dan uzak tutun" diye tembihlediğini söyleyenler var.
Aslına bakarsanız, Suud, Sudan'daki İran varlığından hiçbir zaman razı olmadı. Bunun, Sudan'a ve bölgeye tehlike kaynağı olacağını savundu. Bizler ne zaman ki bu görüşün doğruluğunu anladık, o zaman İranlıları ülkemizden kovduk.
Sisi ile ilişkilerinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Sisi ile ilişkilerim mükemmel. Mısır-Sudan ilişkileri de aynı seyirde, kardeşçe ilişkiler geliştiriyoruz.
***
Sudan, İsrail'e Yanaşıyor
1989'dan beri İran-Hizbullah eksenine yakın siyasetiyle bilinen Sudan, ekonomik darboğaz nedeniyle son birkaç yıldır Suudi Arabistan'a yakınlaştı. 2016 itibarıyla ise İran'la ilişkilerini keserek İsrail'le ilişkilerini normalleştirmeye hazır olduğunu duyurdu. Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Ghandour Ocak ayında “İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için gereken neyse yapmaya çalışacağız" açıklamasında bulundu.
İran'ın Teklifini Geri Çevirmiş
Geçtiğimiz senenin Mart ayında Arap basınına yansıyan bir haber Sudan'ın, İran'ın İsrail'e karşı savunma sistemi kurma teklifini geri çevirdiğini ortaya çıkardı. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Karti, Suudi sermayeli El-Hayat Gazetesi'ne "İran, İsrail’in 2012'de Sudan’a yaptığı saldırıdan sonra bize Kızıl Deniz’deki batı kıyılarımıza hava savunma rampaları kurmayı teklif etmişti. Ancak buralarda İranlı uzmanlar da bulunacaktı, İranlıların varlığı, Suudi Arabistan’ın çıkarlarına aykırı olduğu için biz bu teklifi reddettik” açıklamasında bulundu.
İSLAMİANALİZ
İSLAM ÜLKELERİ, 16 Mart 2016 18:26
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Francesca Albanese'den Önemli Çağrı
Gazzeli Yüzlerce Esir Ölümle Burun Buruna
Ayetullah Hamaney: Son Fitne Amerika Kaynaklıydı
Irakçi: İran Saldırıya Cevap Vermeye Hazır
İşgalci İsrail Lübnan'a Hava Saldırısı Düzenledi
Basim Naim'den Önemli Açıklamalar
Siyonist Güçler Yahya Ayyaş'ın Eşini Esir Aldı
Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Hamas Heyetinin Irak Ziyareti Bitti
Hamas Yetkilisi Gazi Hamad: İsrail Ateşkesi Defalarca İhlal Etti
Nasır Ebu Şerif: ABD'de Filistin'e Destek Arttı
Halil El Hayye'den Önemli Açıklamalar
Avustralya'da Siyonistlerin Toplantısına Baskın Düzenlendi: 12 Ölü
Gazze'de İnsani Kriz Büyüyor
Kudüs Tugaylarından Önemli Açıklama
Hizbullah Yetkilisi İstanbul'da Konuştu
Halil El Hayye'den Kritik Açıklamalar
Siyonist israil Gazze'ye Saldırdı: 5 Şehit
Nato'ya Hayır Demek İçin Cuma Günü Malatya'dayız
İnsan Hakları Örgütlerinden Gazze Raporu
UNRWA: Gazze'de İnsani Kriz Ağırlaştı
Dr. Ahmed El Ferra'dan Gazzeli Çocuklar İçin Uyarı
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Siyonist İsrail Ordusu Beyt Cin Beldesine Saldırdı
Hizbullah'a 'Ya Teslim Ol Ya Da Cehenneme Hazır Ol' Tehdidi
UNRWA'dan Çarpıcı Batı Şeria Raporu
Dr. Munir El Berş'ten Önemli Açıklama
Direniş Gruplarından Hizbullah'a Tebrik ve Taziye Mesajı
Siyonist Rejim Radyosundan Hamas İtirafı
Hamas'tan Arabulucu Ülkelere Çağrı
Hazım Kasım'dan Garantör Devletlere Çağrı
Filistinli Esirler Zor Durumda
Hamas'tan BM'nin Kararına İtiraz
Mavi Marmara Gazisi Tunç: Kürecik Nato Radarı Kapatılsın
Kürecik Nato Radarının Kapatılmasını Talep Etmek İçin Malatya'da Buluşuyoruz
UNRWA'dan Gazze Açıklaması
UNICEF Sözcüsü Selim Üveys'ten Gazze Açıklaması
Sudan'da Neler Oluyor?
Adnan Ebu Hasene'den Gazze Açıklaması