Suriye'deki Kaos İsrail'e Hizmet Ediyor
İSLAM ÜLKELERİ, 04 Mayıs 2016 20:26Suriye’nin güney komşusu İsrail’dir. Hukuki olarak (de jure) iki ülke de savaş halinde ve aralarındaki 1967 barış anlaşması henüz imzalanmış değil. İsrail parlamentosu Knesset Suriye’yi bir “düşman ülke” olarak tanımlanıyor.
1. İlişkilerin tarihi
Suriye'nin güney komşusu İsrail'dir. Hukuki olarak (de jure) iki ülke de savaş halinde ve aralarındaki 1967 barış anlaşması henüz imzalanmış değil.
İsrail parlamentosu Knesset Suriye'yi bir “düşman ülke” olarak tanımlanıyor. İsrailliler özel bir izin olmaksızın Suriye'yi ziyaret edemiyorlar. İsrail sahasına yasadışı giriş hapisle cezalandırılıyor. Fakat Suriye'den illegal geçiş çok daha kışkırtıcı olarak görülüyor ve daha sert bir şekilde cezalandırılıyor. Kanunlar bu ülkeyle ne türden olursa olsun ticareti yasaklıyor.
İsrail ve Suriye arasındaki sınır anlaşmazlığı Golan Tepeleri etrafında. 1967'den önce burası Suriye toprağıydı, İsrail'in galip geldiği Altı Gün Savaşı'ndan sonra askerden arındırılmış bölge olarak sınıflandırıldı. 1981 yılında BM kararlarına rağmen Knesset burada kendi hakimiyetini ilan etti ve İsrail bu bölgeyi fiili olarak ilhak etti. Peki niçin? Buradaki stratejik tepeler İsrail topraklarının büyük bir bölümünü atış menziline alıyordu çünkü.
2. Ulusal gruplar
İsrail'in nüfusu 8,3 milyondur ve nüfusunun beşte birini Araplar oluşturuyor, bunların bir kısmı aynı zamanda Suriye'de de yaşayan Dürziler. Bu arada Altı Gün Savaşı'ndan sonra kadınlara Suriyeli vatandaşlarla evlenip oraya gitme hakkı tanındığını belirtelim. Fakat sadece tek yönlü gidiş biletleri vardı.
3. Jeopolitika
Suriye açık bir şekilde Filistin'i destekliyor ve bu doğal olarak Tel Aviv'i çok rahatsız ediyor. 2010 yılında Suriye toprağındaki Yermük Kampı yaklaşık 160 bin Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyordu. Suriye kısmen bağımsız bir ülke olarak tanınan yere insani yardım malzemeleri yolladı. Fakat iki sene sonra Selefiler kampı ele geçirdiler. Kampın izole edilmesi düzinelerce kişinin ölümüne yol açtı. Yardım malzemelerine ateş açıldı. Gerçek anlamda yardım etme gücü olmamasına rağmen Esad hükümeti Filistin Otoritesi'nin BM Güvenlik Konseyi aracılığıyla ülkenin statüsünü elde etme çabalarını destekliyor.
İsrail, Suriye çatışmasına doğrudan müdahil olmuyor. Fakat geçen hafta kazayla Golan'a düşen Suriyeli füzelere cevap olarak, Tel Aviv hemen Suriye ordusunun iki cephaneliğini havaya uçurdu.
4. Jeo-ekonomi
İsrail'in Golan ısrarı sadece stratejik konumundan kaynaklanmıyor. Zira bölge tatlı suyun önemli bir bölümünü de sağlıyor. Tel Aviv'in buradaki pozisyonunu kuvvetlendirmek istemesinin bir başka nedeni de bu yıl içinde bölgede keşfedilen petrol ve doğal gaz kaynakları. Bu keşif sadece Washington'un aranjmanıyla değil Amerikan şirketi Afek Oil'in de katılımıyla gerçekleştirildi. Keşfedilen bu kaynaklar İsrail'in iç tüketim ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, onun bir hidrokarbon ithalatçısı olmasını da sağlıyor.
5. Suriye'deki pozisyon
ABD her zaman için İsrail'in stratejik bir partneri olmuştur fakat Orta Doğu'daki dış politikası kendi ulusal çıkarlarını gözeterek yürütülmektedir, dolayısıyla bazı meselelerde ABD ile aynı fikirde olmayabilir. Netanyahu 21 Eylül'de Moskova'da Putin ile gerçekleştirdiği görüşmede Rusya'nın Suriye'de operasyon başlatacağını Obama'dan önce öğrenmişti. Bununla birlikte İsrail'in başı bu zamana kadar IŞİD'in ve diğer teröristlerin Rusya tarafından bombalanmasını kınayan bir açıklama yapmış değil. İsrail bu şartlar altında beklemeyi tercih ediyor.
Suriye, Filistin ve diğer Arap ülkeleri arasındaki çatışmanın tüm taraflar için kabul edilebilir bir çözümü yok. Bu ülkelerden birinin varlığı ya da yokluğu meselesi. Bu nedenle İsrail Golan Tepelerini tamamen kontrol ediyor ve kendi bölgesindeki Arap yerleşkelerini uzaklaştırıyor, yoksa Araplar İsrail'i denize dökecek ve işgal devletini tamamen ortadan kaldıracak. Diğer kararlar çatışan taraflarca tatmin edici gözükmüyor.
Fakat Suriye savaşının Tel Aviv'in faydasına olduğu kesin. Esad kendi iktidarını korumakla meşgul olduğundan İsrail'in Filistin'den Lübnan'a uzanan jeopolitik çıkarları üzerinde herhangi bir siyasi etkide bulunacak konumda değil. Suriye Arap Cumhuriyeti Golan'daki hidrokarbon üretimine de engel olamıyor. Yani Suriye tam bir kaos içerisindeyken İsrail daha fazla kâr edebilir.
Katehon.com
Çeviri: Medyasafak
İSLAM ÜLKELERİ, 04 Mayıs 2016 20:26
Yorumlar (0)
Francesca Albanese'den Önemli Çağrı
Gazzeli Yüzlerce Esir Ölümle Burun Buruna
Ayetullah Hamaney: Son Fitne Amerika Kaynaklıydı
Irakçi: İran Saldırıya Cevap Vermeye Hazır
İşgalci İsrail Lübnan'a Hava Saldırısı Düzenledi
Basim Naim'den Önemli Açıklamalar
Siyonist Güçler Yahya Ayyaş'ın Eşini Esir Aldı
Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Hamas Heyetinin Irak Ziyareti Bitti
Hamas Yetkilisi Gazi Hamad: İsrail Ateşkesi Defalarca İhlal Etti
Nasır Ebu Şerif: ABD'de Filistin'e Destek Arttı
Halil El Hayye'den Önemli Açıklamalar
Avustralya'da Siyonistlerin Toplantısına Baskın Düzenlendi: 12 Ölü
Gazze'de İnsani Kriz Büyüyor
Kudüs Tugaylarından Önemli Açıklama
Hizbullah Yetkilisi İstanbul'da Konuştu
Halil El Hayye'den Kritik Açıklamalar
Siyonist israil Gazze'ye Saldırdı: 5 Şehit
Nato'ya Hayır Demek İçin Cuma Günü Malatya'dayız
İnsan Hakları Örgütlerinden Gazze Raporu
UNRWA: Gazze'de İnsani Kriz Ağırlaştı
Dr. Ahmed El Ferra'dan Gazzeli Çocuklar İçin Uyarı
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Siyonist İsrail Ordusu Beyt Cin Beldesine Saldırdı
Hizbullah'a 'Ya Teslim Ol Ya Da Cehenneme Hazır Ol' Tehdidi
UNRWA'dan Çarpıcı Batı Şeria Raporu
Dr. Munir El Berş'ten Önemli Açıklama
Direniş Gruplarından Hizbullah'a Tebrik ve Taziye Mesajı
Siyonist Rejim Radyosundan Hamas İtirafı
Hamas'tan Arabulucu Ülkelere Çağrı
Hazım Kasım'dan Garantör Devletlere Çağrı
Filistinli Esirler Zor Durumda
Hamas'tan BM'nin Kararına İtiraz
Mavi Marmara Gazisi Tunç: Kürecik Nato Radarı Kapatılsın
Kürecik Nato Radarının Kapatılmasını Talep Etmek İçin Malatya'da Buluşuyoruz
UNRWA'dan Gazze Açıklaması
UNICEF Sözcüsü Selim Üveys'ten Gazze Açıklaması
Sudan'da Neler Oluyor?
Adnan Ebu Hasene'den Gazze Açıklaması