Filistinliler Dünyanın Hangi Ülkelerinde Yaşıyor?
, 27 Mart 2017 00:01Evlerini ve yurtlarını terk eden bu insanlar dünyanın dört bir yanına dağıldılar. Ancak bulundukları yerlerde evlerini, yurtlarını unutmadılar. Terk ettikleri topraklarına dönüş hakkını hep zinde tuttular.
15 Mayıs 1948 tarihi özelde Filistinliler, genelde ise Müslümanlar için istisnai bir tarih.
Bu tarihte çok önemli ve büyük üç olay meydana geldi.
Birincisi, Filistin ismi siyaset ve coğrafya haritalarından silindi.
İkincisi, Siyonist işgal rejimi kuruldu.
Üçüncüsü, birinci Arap-İsrail savaşı başladı.
Siyonist çeteler dünyanın sağır ve kör tutumu karşısında bu dönemde Filistin topraklarının %77’sini işgal ettiler. Filistin topraklarını işgal planı 15 Mayıs 1948 yılından sonra da devam etti.
Zaman ilerledikçe Filistin topraklarını işgal ve gasp etme yöntemleri de değişti. 1967 yılı geldiğinde Filistin’in geri kalan Batı Yaka, Gazze ve bütün Kudüs toprakları da işgal edildi.
Toprakları işgal edilen Filistin halkına karşı hak ihlalleri gerçekleşti; insanların kanları heder edildi, katliamlar yapıldı, sürgünler dayatıldı.
Siyonist işgalcilerin barbar, insanlık dışı baskı, zulüm ve işgallerine karşı Filistin halkı elindeki imkânlarla silahlı mücadeleyi birçok yöntemle sürdürdü.
Bu işgal ve gasp yüzünden Filistin halkı evinden ve yurdundan çıkmak zorunda kaldı…
Evlerini ve yurtlarını terk eden bu insanlar dünyanın dört bir yanına dağıldılar. Ancak bulundukları yerlerde evlerini, yurtlarını unutmadılar. Terk ettikleri topraklarına dönüş hakkını hep zinde tuttular.
Atalarından miras kalan köylerini, topraklarını, anılarını, belde ve şehirlerini, gelenek ve göreneklerini, kutsal mekanlarını, Mescidi Aksa ve Kudüs’ü nesilden nesile aktardılar. Büyüklerinden teslim aldıkları evlerinin anahtarlarının öyküsünü çocuklarına ve torunlarına anlattılar.
Lübnan’da faaliyet gösteren Zeytune Araştırma ve Danışma Merkezi 2017 yılının başı itibariyle, dünyanın dört bir yanına dağılmak zorunda kalan ve vatanlarına dönmeyi dört gözle bekleyen dışarıdaki Filistinliler ve içerde yaşayan Filistinliler ile ilgili istatistiki bir rapor yayınladı.
Yapılan istatistik çalışması Batı Yaka, Gazze Şeridi, 1948 yılında işgal edilmiş Filistin toprakları ile Arap ülkeleri ve dünyanın başka ülkelerinde yaşayan Filistinlileri kapsıyor.
Zeytune Merkezi istatistiki raporunu hazırlarken, Filistin resmi İstatistik Merkezinin verilerinden istifade etti.
fiem
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!