Azerbaycan’ın ABD'deki Büyükelçisi Elaine Süleymanov: İsrail’in Körfez Arap Ülkeleri ile İlişkilerini Destekliyoruz
İSLAM ÜLKELERİ, 17 Nisan 2017 13:22Azerbaycan Amerika’nın, Körfez Arap ülkeleri ve Siyonist Rejim arasında müzakerelerin gerçekleşmesi konusundaki planını tam anlamıyla desteklediğini söyledi.
Azerbaycan’ın Amerika’daki Büyükelçisi Elaine Süleymanov, İsrail gazetelerinden Jerusalem Post’a verdiği röportajda Bakü’nün sözde Ortadoğu barışını ilerletmek için birçok kolu olmadığını ama Tel Aviv’in güçlü bir müttefiki olarak, İslam ülkeleriyle olan sıcak diplomatik ilişkileri nedeniyle faydalı olabileceğini belirtti.
Süleymanov İsrail ile bölgesel toplantıların düzenlenmesinin çok iyi bir plan olduğunu vurguladı.
Azerbaycan’ın Amerika’daki Büyükelçisi, İsrail ve Körfez Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştiğini belirterek, ‘Trump hükümeti bölge ülkelerinin İsrail ile daha fazla yakınlaşmasını istiyor ve ben bunun doğru bir istek olduğunu ve böyle olması gerektiğini düşünüyorum’ dedi.
Süleymanov Trump hükümeti ve Amerika’nın eski Başkanı Barack Obama Hükümetini kıyaslayarak, ‘Obama hükümeti belli ölçüde ideolojik bir hükümetti ve Trump Obama’ya göre daha eylemcidir’ ifadesinden bulundu.
Azerbaycan’ın Amerika’daki Büyükelçisi, Washington ve Bakü arasındaki ilişkileri, ‘bölgesel sorunlarla karşı karşı , stratejik, enerjiye ve terörle mücadeleye odaklı’ olarak değerlendirdi.
Süleymanov Azerbaycan ve Siyonist Rejim arasındaki ilişkiyi de ‘köklü’ olarak nitelendirerek, ‘yaşamın devamı, mevcut gerçekleri anlamaktır’ ifadesinde bulundu.
Bakü yetkilileri İsrail ve Arap ülkeleri arasındaki toplantıların bölge için faydalı olduğunu ve büyük bir ihtimalle Tel Aviv ve Filistin Devlet Yönetimi arasındaki barış sürecini hızlandıracağını iddia ediyorlar.
Bakü ve Tel Aviv arasındaki ilişkiler son birkaç yıldır gelişmiştir ve bu ilişkiler daha çok bilişim ve petrol ve gaz endüstrisinin gelişimi alanlarındadır.
İsrail’in Haaretz Gazetesi yaklaşık iki ay önce, Netanyahu’nun gizlice bazı Arap liderlerle bir araya geldiğini ve onlarla Amerika’nın barış planı hakkında görüştüğünü yazdı.
Haaretz Gazetesi Obama Hükümetinin üst düzey yetkililerinden naklen, bu görüşmenin Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin ve diğer Arap liderlerin katılımı ve Ürdün kralının ev sahipliği ile düzenlendiğini yazdı.
Mısır ve Ürdün, İsrail ile resmi barış anlaşmaları imzalayan tek Arap ülkeleridir.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi Körfez ülkelerinin İsrail ile resmi diplomatik ilişkileri yoktur ama bu ülkelerin Tel Aviv ile gayri resmî ilişkileri bulunmaktadır.
Netanyahu Trump ile görüşmesinde şunları söyledi: ‘İlk kez bölgedeki Arap ülkeleri İsrail’i düşman olarak görmüyor ve İsrail’i bir müttefik olarak kabul ediyorlar.’
rasthaber
İSLAM ÜLKELERİ, 17 Nisan 2017 13:22
Yorumlar (0)
Francesca Albanese'den Önemli Çağrı
Gazzeli Yüzlerce Esir Ölümle Burun Buruna
Ayetullah Hamaney: Son Fitne Amerika Kaynaklıydı
Irakçi: İran Saldırıya Cevap Vermeye Hazır
İşgalci İsrail Lübnan'a Hava Saldırısı Düzenledi
Basim Naim'den Önemli Açıklamalar
Siyonist Güçler Yahya Ayyaş'ın Eşini Esir Aldı
Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Hamas Heyetinin Irak Ziyareti Bitti
Hamas Yetkilisi Gazi Hamad: İsrail Ateşkesi Defalarca İhlal Etti
Nasır Ebu Şerif: ABD'de Filistin'e Destek Arttı
Halil El Hayye'den Önemli Açıklamalar
Avustralya'da Siyonistlerin Toplantısına Baskın Düzenlendi: 12 Ölü
Gazze'de İnsani Kriz Büyüyor
Kudüs Tugaylarından Önemli Açıklama
Hizbullah Yetkilisi İstanbul'da Konuştu
Halil El Hayye'den Kritik Açıklamalar
Siyonist israil Gazze'ye Saldırdı: 5 Şehit
Nato'ya Hayır Demek İçin Cuma Günü Malatya'dayız
İnsan Hakları Örgütlerinden Gazze Raporu
UNRWA: Gazze'de İnsani Kriz Ağırlaştı
Dr. Ahmed El Ferra'dan Gazzeli Çocuklar İçin Uyarı
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Siyonist İsrail Ordusu Beyt Cin Beldesine Saldırdı
Hizbullah'a 'Ya Teslim Ol Ya Da Cehenneme Hazır Ol' Tehdidi
UNRWA'dan Çarpıcı Batı Şeria Raporu
Dr. Munir El Berş'ten Önemli Açıklama
Direniş Gruplarından Hizbullah'a Tebrik ve Taziye Mesajı
Siyonist Rejim Radyosundan Hamas İtirafı
Hamas'tan Arabulucu Ülkelere Çağrı
Hazım Kasım'dan Garantör Devletlere Çağrı
Filistinli Esirler Zor Durumda
Hamas'tan BM'nin Kararına İtiraz
Mavi Marmara Gazisi Tunç: Kürecik Nato Radarı Kapatılsın
Kürecik Nato Radarının Kapatılmasını Talep Etmek İçin Malatya'da Buluşuyoruz
UNRWA'dan Gazze Açıklaması
UNICEF Sözcüsü Selim Üveys'ten Gazze Açıklaması
Sudan'da Neler Oluyor?
Adnan Ebu Hasene'den Gazze Açıklaması