Gasıp İsrail Kilise Arazilerini İşgal Edecek

SİYONİST REJİM, 21 Şubat 2022 13:56

İsrail’i ziyaret eden ABD'li milletvekilleri, önümüzdeki ay için planlanan kilise arazilerini işgal hareket konusunda Başbakan Bennett’e endişelerini dile getirdi.

Gasıp İsrail Kilise Arazilerini İşgal Edecek

The Times of Israel'in öğrendiğine göre İsrailli yetkililer, Doğu Kudüs'teki kiliselere ait topraklara ve Hristiyan kutsal mekanlarına bir milli parkı genişletmek için benzeri görülmemiş bir projeyi ilerletmeye hazırlanıyor ve yerel Hristiyan liderlerin şiddetli muhalefetini de bu şekilde ateşliyor.

Bu hareket, toprak sahiplerini mülkiyetlerinden mahrum etmeyecek, ancak hükümete Filistin ve kilise mülkleri ve dini yerler üzerinde bir miktar yetki verecek, kilise yetkilileri ve insan hakları gruplarının önlemi bir güç gaspı ve Hristiyan varlığına yönelik bir tehdit olarak nitelendirmesine yol açacak.

Projenin muhalifleri, planı ilerleten devlet organının, parlama noktası Şeyh Cerrah mahallesi de dahil olmak üzere, tartışmalı Doğu Kudüs bölgelerinde Yahudi varlığını sabitlemeye çalışan milliyetçi gruplarla olan bağlarını da vurguluyor. Hak grupları, planlanan parkın genişletilmesinin, Doğu Kudüs'ün bitişik bölgelerinin kontrolünü ele geçirerek Kudüs'ün Eski Şehri'ni “çevrelemek” için daha büyük bir milliyetçi stratejinin parçası olduğuna inanıyor.

Plan 101-674788, Kudüs Duvarları Ulusal Parkı'nın sınırlarının, Zeytin Dağı'nın büyük bir bölümünü ve Kidron ve Ben Hinnom Vadilerinin ek bölümlerini içerecek şekilde genişletildiğini sağlayacak. 2 Mart'ta ön onay için Kudüs belediyesinin Yerel Planlama ve İnşaat Komitesi'nin önüne gelmesi planlanıyor.

Projeyi destekleyen İsrail Doğa ve Parklar Kurumu (INPA), genişlemenin uzun süredir ihmal edilen arazileri restore etmek ve tarihi manzaraları daha iyi korumak için tasarlandığını ve milli parka dahil edilen kilise mülklerine zarar vermeyeceğini söyledi.

Ulusal park genişletme planı, İsrail hükümeti ile topluluklarının radikal İsrailli gruplar tarafından tehdit altında olduğunu iddia eden kilise liderleri arasındaki giderek gerginleşen bağlar arasında ilerletiliyor.

ABD Temsilciler Meclisi'nden bir konuk Demokrat heyeti konuyla ilgili bilgi aldı ve ardından Perşembe günü yaptığı görüşmede Başbakan Naftali Bennett ile projeyle ilgili endişelerini dile getirdi. İki kongre kaynağı The Times of Israel'e verdiği demeçte, Bennett daha önce kamuoyuna açıklanmayan plana aşina görünmüyordu, ancak ABD'li milletvekillerine Kudüs'teki gerilimi azaltmak ve yeni şiddeti tetikleyebilecek adımları önlemek için elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi.

Cuma günü Kudüs Rum Ortadoks Patriği III, planlanan genişlemeyi rafa kaldırılmasını istedi.

"Plan INPA tarafından resmi olarak sunulsa da, görünüşe göre tek amacı Hristiyanlığın en kutsal yerlerinden birine el koymak ve onu kamulaştırmak ve doğasını değiştirmek olan varlıklar tarafından ileri sürüldüğü ve düzenlendiği, ilerletildiği ve desteklendiği görülüyor."

Kilise liderleri, Hıristiyanların İsa'nın hayatındaki birkaç önemli olayın gerçekleştiğine inandıkları Zeytin Dağı'na atıfta bulunarak bu şekilde yazdılar.

“Bu, Kutsal Topraklardaki Hristiyanlara, kiliselere ve Kutsal Şehir'deki eski, uluslararası garantili haklarına doğrudan ve önceden tasarlanmış bir saldırı oluşturan acımasız bir önlemdir. Yeşil alanları koruma kisvesi altında plan, Kudüs'teki Hıristiyanların statüsünü ve haklarını reddeden ideolojik bir gündeme hizmet ediyor gibi görünüyor."

Kilise liderleri ayrıca mektubu Fransa, Türkiye, İtalya, Yunanistan, İspanya, Birleşik Krallık, Belçika ve İsveç'in Kudüs başkonsoloslarına da muhalefetlerine uluslararası destek sağlama çabasıyla gönderdiler.

Aralık ayında, Kudüs'teki patrikler ve kilise başkanları, Hıristiyan toplulukların, onları Kudüs'ten kovmak olan İsrail'deki “radikal grupların” hedefi haline geldiğine dair nadir bir ortak açıklama yayınladı.  Kilise liderleri, Hristiyan bölgelerinde stratejik mülk edinimine dikkat çekti ve İsrail hükümetini varlıklarını tehdit eden Yahudi milliyetçi gruplara karşı harekete geçmeye çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı yanıtladı ve "şiddete yol açabileceği ve masum insanlara zarar verebileceği" konusunda uyardı. Ayrıca, İsrail'deki Hıristiyanların "tam din özgürlüğüne" sahip olduklarını söyledi.

İkinci aşama tamamlandı mı?

Kudüs Duvarları Milli Parkı 1970'lerde açıldı. Devlet projesinin sınırlarını çizmek için harekete geçtiğinde, Bridgettine Sisters Manastırı, Viri Galilaei Kilisesi, Gathsemane Mağarası ve bir düzineden fazla tarihi Hıristiyan kutsal mekan ve Havarilerin Bahçesi’nin bulunduğu Zeytin Dağı'nın çoğunu dahil etmekten özenle kaçındı. 

Milli parkı genişletmek için bir "ikinci aşama" planı o sırada yetkililer tarafından değerlendirildi, ancak sonunda dahil etmeye çalıştıkları arazinin hassasiyeti nedeniyle reddedildi.

Yaklaşık beş yıl sonra, ikinci aşama yeniden gündeme geldi. Bir INPA sözcüsü, projenin amacının, Ben Hinnom Vadisi'ndeki "yıllardır ihmal edilen ve vandalizm ve kundaklama [saldırılardan] muzdarip" toprakları restore etmek olduğunu söyledi.

Sözcü, Kudüs Duvarları Ulusal Parkı'na dahil edilmesi planlanan 68 dönümlük arazinin çoğunun devlet arazisi olarak kabul edildiğini söyledi.

Bu, Ben Hinnom Vadisi'ndeki söz konusu araziler için geçerli olabilir, ancak INPA'nın milli parka dahil etmek istediği alanların çoğunu oluşturan Zeytin Dağı bölgesi özel mülkiyete aittir. Belediye yetkilileriyle dahili olarak paylaşılan ve The Times of Israel tarafından elde edilen planın sunumunda, Zeytin Dağı topraklarının hangi kısımlarının özel Filistinli toprak sahiplerine ve hangilerinin Fransisken, Ermeni veya Rum Ortodoks Kiliselerine ait olduğunu gösteren bir harita yer alıyor.

INPA-City of David Vakfı bağlantısı

INPA sözcüsü, alanları milli park ilan etmenin bölgeyi güzelleştirmeye yönelik projeler başlatmasına izin verdiğini açıkladı.

“Etkinliklerimizin bir parçası olarak, okulların ve gençlerin, diğer şeylerin yanı sıra, terasları temizlemek, restore etmek ve ağaç dikmek için çalıştığı David Şehri Vakfı ile ortak bir girişim yürütüyoruz. INPA sözcüsü, bu projelerin sonuçları kendileri için konuşuyor - ihmal edilen yerler, her şeyden önce bölgenin sakinlerine hizmet eden güzel köşeler haline geliyor” dedi. 

David Şehri Vakfı, İbranice'de Elad olarak bilinir.

Ancak, kar amacı gütmeyen City of David Vakfı'nın katılımı, iddia edilen çalışma şekli göz önüne alındığında, eleştirmenlerin en çok korktuğu şeydir.

Sol görüşlü gözlemciler, INPA'nın City of David Vakfı'nın Doğu Kudüs'te milliyetçi bir siyasi gündem geliştirmesine izin verdiğini söylüyor.

Bu, eski devlet denetçisi Yosef Shapira tarafından INPA ve Eski Şehir'deki İsrail Eski Eserler Kurumu'nun (IAA) operasyonları hakkında 2016 tarihli bir raporda bile tespit edildi.

“[INPA ve IAA]'nın terk edilmesi, pratikte [Davut Şehri] vakfının Kudüs'teki Eski Şehir havzasındaki turistik alanların yönetimi ve işletilmesi alanında önemli bir faktör haline geldiği bir duruma yol açtı. Shapira, bölgeden sorumlu devlet yetkililerinin önemli ölçüde gözetimi ve… Devletin yetkililerini tamamen reddetmesiyle eşdeğerdir.”

INPA, City of David Ulusal Parkı'nda City of David Vakfı ile birlikte çalışmaktadır ve Silwan'ın Doğu Kudüs semtindeki sitenin girişlerinde her ikisinin de logoları yer almaktadır. David Şehri ayrıca Filistinli evleri satın almaya ve Yahudi İsraillileri de buraya taşmaya çalıştı.

Milli parktan teleferiğe

Ek arazilerin bir milli parka dahil edilmesi, etkilenen arazi sahiplerini mülk sahiplerinden mahrum bırakmaz, ancak INPA'ya teftişler yapmak, çalışma izinleri vermek ve çevre düzenlemesi, restorasyon ve koruma yapmak dahil olmak üzere uzun bir eylemler listesi gerçekleştirme yeteneği verir.

Hak grupları, INPA'nın yetkisini Filistinli çiftçilerin, Scopus Dağı yakınlarındaki Emek Zürim Ulusal Parkı'ndaki ağaçlardan zeytin hasat etmelerini engellemek için kullandığını söylüyor.

Kudüs Duvarları Ulusal Parkı'nın genişletilmesi, İsrailli yetkililere Zeytin Dağı'ndaki kilise mülklerinin üzerinde, tartışmalı teleferik projesi gibi projeleri yürütme yeteneği de verecek. Doğu ve Batı Kudüs arasında yolcu taşıma planı, merkez sol İşçi Partisi lideri Ulaştırma Bakanı Merav Michaeli'nin muhalefeti nedeniyle geçen yılın sonlarında iptal edildi.

Ancak Kudüs belediyesi, Silwan'da teleferik güzergahında son istasyon olarak hizmet verecek bir turizm merkezi inşa eden City of David Vakfı'nın yaptığı gibi teleferik planını hala destekliyor.

Eleştirmenler teleferiğin Kudüs'ün en değerli tarihi manzaralarını bir tema parkına dönüştüreceğini söylüyor ve Filistinliler projeyi İsrail'in Yeşil Hat ötesinde ek kontrol sağlama çabası olarak görüyorlar.

İsrail, uluslararası toplum tarafından tanınmayan bir hareketle 1980'de Doğu Kudüs'ü ilhak etti. Filistinliler, İsrail sağının karşı çıktığı, henüz gerçekleşmemiş devletlerinin başkentini Doğu Kudüs'te görmeyi umuyorlar.

'Mirasın alaycı bir şekilde kötüye kullanılması'

Yahudi aileleri kademeli olarak Eski Şehrin kuzey ve güneyindeki Şeyh Cerrah ve Silwan mahallelerine taşıyarak ve Kudüs Duvarları Ulusal Parkı'nı Eski Şehrin doğusundaki Zeytin Dağı'nı da içerecek şekilde genişleterek, David Şehri Vakfı bölgeyi kuşatabilecek. İsrailli solcu ve insan hakları savunucuları, yeni planlanan Yahudi yerleşim, arkeolojik ve çevre projelerinden korkuyor.

Bimkom, Emek Shaveh, Ir Amim ve Peace Now insan hakları örgütleri The Times of Israel'e yaptıkları ortak açıklamada, "Şeyh Cerrah'ta olanlarla bu genişleme planı arasında doğrudan bir bağlantı var" dedi.

“Miras ve çevre korumanın İsrail makamları tarafından yerleşim genişlemesini haklı çıkarmak, tarihi anlatıyı yeniden şekillendirmek ve tarihi havza üzerindeki mülkiyeti belirlemek için bir araç olarak alaycı bir şekilde kötüye kullanmasına karşı çıkıyoruz.”

Kudüs uzmanı ve sol görüşlü Terrestrial Jerusalem insan hakları savunma derneği kurucusu Danny Seidemann, "Planın altında yatan motivasyonların koruma ile hiçbir ilgisi yok ve motifler tamamen gizli sebepler - İncil'de motive olan yerleşimci örgütlerin ideolojisi ile birlikte. İsteklerini isteyerek yapan, rahatlıkla göz yuman ya da anlamayan bir hükümet.”

City of David Vakfı ise, “Projeye karşı ileri sürülen iddiaların başını büyük ölçüde, Kudüs'ü ihmal edilmiş bir durumda tutmak amacıyla Avrupa Birliği'nden büyük miktarda fon alan siyasi bir ajandaya sahip örgütler alıyor.”

 

/The Times Of İsrael-Tercüme ve edit İsrailpost

SİYONİST REJİM, 21 Şubat 2022 13:56

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Siyonist İsrail Ordusu Halep'e Saldırdı: 33 Şehit ve 100 Yaralı (Video)

Siyonist İsrail Ordusu Halep'e Saldırdı: 33 Şehit ve 100 Yaralı (Video)

İslami Cihad Heyetini Kabul Eden İmam Hamenei: Allah'ın İzniyle Gazze Halkının Nihai Zaferini Göreceksiniz

İslami Cihad Heyetini Kabul Eden İmam Hamenei: Allah'ın İzniyle Gazze Halkının Nihai Zaferini Göreceksiniz

İslami Cihad'tan Tahran Görüşmeleri Hakkında Önemli Açıklama

İslami Cihad'tan Tahran Görüşmeleri Hakkında Önemli Açıklama

İmam Hamenei'den Gazze Halkına ve Direnişine Tam Destek

İmam Hamenei'den Gazze Halkına ve Direnişine Tam Destek

İsmail Heniyye'den Dünya Kudüs Günü Çağrısı

İsmail Heniyye'den Dünya Kudüs Günü Çağrısı

Hamas'tan Siyonist İsrail'in İddialarına Yalanlama

Hamas'tan Siyonist İsrail'in İddialarına Yalanlama

Direniş Çadırı'nın Çağrısıyla Yarın Gazze İçin 30 İlde Meydanlardayız

Direniş Çadırı'nın Çağrısıyla Yarın Gazze İçin 30 İlde Meydanlardayız

Seyyid Abdulmelik El Husi'den Gazze Açıklaması

Seyyid Abdulmelik El Husi'den Gazze Açıklaması

Emir Abdullahiyan İle Hamas Lideri İsmail Heniyye Arasında Temas

Emir Abdullahiyan İle Hamas Lideri İsmail Heniyye Arasında Temas

Direniş Grupları Son Gelişmeleri Değerlendirmek Üzere Toplandı

Direniş Grupları Son Gelişmeleri Değerlendirmek Üzere Toplandı

İmam Hamenei: Direniş Ekseni Amerika'nın Batı Asya'daki Hesaplarını Bozguna Uğrattı

İmam Hamenei: Direniş Ekseni Amerika'nın Batı Asya'daki Hesaplarını Bozguna Uğrattı

Batılı Doktorlardan Sarsıcı Gazze İfşaatları

Batılı Doktorlardan Sarsıcı Gazze İfşaatları

Siyonist Rejim Tuğgeneral Fayik El Mebhuh'u Şehit Etti

Siyonist Rejim Tuğgeneral Fayik El Mebhuh'u Şehit Etti

Terörist İsrail Ordusu Şifa Hastanesine Yeniden Saldırdı

Terörist İsrail Ordusu Şifa Hastanesine Yeniden Saldırdı

Yemen Ensarullah Hareketi Filistin Direniş Gruplarıyla Ortak Toplantı Yaptı

Yemen Ensarullah Hareketi Filistin Direniş Gruplarıyla Ortak Toplantı Yaptı

Siyonistlerin Gazze'deki 7 Yalanı (Analiz)

Siyonistlerin Gazze'deki 7 Yalanı (Analiz)

Seyyid Abdulmelik El Husi'den Önemli Açıklamalar

Seyyid Abdulmelik El Husi'den Önemli Açıklamalar

Siyonistler Gelecekten Endişeli

Siyonistler Gelecekten Endişeli

Irak İslami Direnişi Palmachim Hava Üssünü Vurdu

Irak İslami Direnişi Palmachim Hava Üssünü Vurdu

İmam Hamenei'den Gazze Halkının Kur'an'ı Anlama ve Yaşamasına Övgü

İmam Hamenei'den Gazze Halkının Kur'an'ı Anlama ve Yaşamasına Övgü

Hamas Lideri İsmail Heniyye'den Lübnan, Yemen ve Irak Cephelerine Teşekkür

Hamas Lideri İsmail Heniyye'den Lübnan, Yemen ve Irak Cephelerine Teşekkür

Gazze Savaşında Son Durum

Gazze Savaşında Son Durum

Avro Akdeniz'den Çarpıcı Gazze Raporu

Avro Akdeniz'den Çarpıcı Gazze Raporu

1O Mart Pazar Günü Türkiye'nin Birçok İlinde 'İsrail İle Ticaret Filistin'e İhanet' Temalı Eylemler Yapılacak (Davet)

1O Mart Pazar Günü Türkiye'nin Birçok İlinde 'İsrail İle Ticaret Filistin'e İhanet' Temalı Eylemler Yapılacak (Davet)

Hamas Lübnan Temsilcisi Ahmed Abdulhadi'den Ateşkes Açıklaması

Hamas Lübnan Temsilcisi Ahmed Abdulhadi'den Ateşkes Açıklaması

Siyonist Asker Avner Gvaryahu'dan Tarihi İtiraf

Siyonist Asker Avner Gvaryahu'dan Tarihi İtiraf

Irak İslami Direnişi Hayfa'daki Kimyasal Tesisleri Vurdu

Irak İslami Direnişi Hayfa'daki Kimyasal Tesisleri Vurdu

Ebu Hamza: Aksa Tufanı Savaşı Devam Edecek

Ebu Hamza: Aksa Tufanı Savaşı Devam Edecek

Tuğgeneral İsmail Kaani'den Aksa Tufanı Savaşı İle İlgili Önemli Açıklamalar

Tuğgeneral İsmail Kaani'den Aksa Tufanı Savaşı İle İlgili Önemli Açıklamalar

Malatya'dan Mısır'a Çağrı: Refah Kapısını Açın (Video-Foto)

Malatya'dan Mısır'a Çağrı: Refah Kapısını Açın (Video-Foto)

Emir Abdullahiyan: Bölgedeki Amerikan Üslerinden Siyonist İsrail'e Silah Gönderiliyor

Emir Abdullahiyan: Bölgedeki Amerikan Üslerinden Siyonist İsrail'e Silah Gönderiliyor

Kemal Kemahlı Yazdı: Amerikalı Asker Bushnell Üzerine Düşeni Yaptı Şimdi Sıra Müslüman Askerlerde!

Kemal Kemahlı Yazdı: Amerikalı Asker Bushnell Üzerine Düşeni Yaptı Şimdi Sıra Müslüman Askerlerde!

Nato'ya Hayır Demek ve Aksa Tufanı'na Destek Vermek Üzere Malatya'da Buluşuyoruz (Davet)

Nato'ya Hayır Demek ve Aksa Tufanı'na Destek Vermek Üzere Malatya'da Buluşuyoruz (Davet)

İsmail Heniyye'den Önemli Açıklamalar

İsmail Heniyye'den Önemli Açıklamalar

Hizbullah 4 Ayda Bin Kadar Siyonist Hedefi Vurdu

Hizbullah 4 Ayda Bin Kadar Siyonist Hedefi Vurdu

Gazze Direnişinden Siyonist Askerlere Darbe

Gazze Direnişinden Siyonist Askerlere Darbe

Ankara Ulus Meydanından Mısır'a Refah Çağrısı (Video-Foto)

Ankara Ulus Meydanından Mısır'a Refah Çağrısı (Video-Foto)

İmam Hamenei'den Gazze Halkına ve Direnişine Övgü

İmam Hamenei'den Gazze Halkına ve Direnişine Övgü

Irkçı İsrail Filistinli Esirleri Aç Bırakıyor

Irkçı İsrail Filistinli Esirleri Aç Bırakıyor

Mısır'ın Refah Kapısını Açmasını Talep Etmek Üzere Pazar Günü Ankara'dayız (Davet)

Mısır'ın Refah Kapısını Açmasını Talep Etmek Üzere Pazar Günü Ankara'dayız (Davet)