Irkçı İsrail Azerbaycan-İran Sınırında (Analiz)
İSLAM ÜLKELERİ, 30 Kasım 2022 20:42Irkçı İsrail rejimi Tarım Bakanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyarette İran sınırlarına yakın Siyonist rejimin teknolojisiyle "Akıllı Köy" adlı özel bir projede incelemelerde bulundu.
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin İran sınırına 7 kilometre uzaklıktaki Zengilan'da bulunan bu akıllı köy, "İlham Aliyev" hükümetinin yetkilileri tarafından "milli gurur" olarak adlandırıldı.
Irkçı Siyonist rejimin Aliyev hükümeti tarafından İran sınırlarının yakınlarına getirilmesi yeni bir konu değildir. Bu sorun Azerbaycan cum.'nin 1991'de bağımsızlığına kavuşmasından beri devam etmektedir. Fakat görünüşe göre ilk 20 yılda Bakü yönetimi sürekli ve her alanda ırkçı rejim ile ilişkilere bazı konuları dikkate alıyorlardı, fakat Bakü ve Tel Aviv arasındaki son işbirliği, Bakü siyasetlerinde sıradan ve öncelikli hale geldiği görülüyor.
Daha önce yaptığı açıklamasa korsan rejim ile ilişkilerinin buzdağının görünen kısmı olduğunu söyleyen Azerbaycan cum. cumhurbaşkanı ilham Aliyev, son günlerde ikili ilişkinin gizli yönlerini de açıklamaya karar vermiş görünüyor.
Bir Macar gazetecinin ifşaatına göre Aliyev yönetimi son yıllarda korsan rejimin diğer ülkelere illegal silah sevkiyatını yolcu uçakları ile gerçekleştirmiştir. Aslında Siyonist rejimin Aliyev hükümetine silah satışı karşılıksız değilmiş. Bu bağlamda iki konu önem taşıyor. Onlar Bakü'ye silah satışına karşılık, kendi silahlarını başka ülkelere Azerbaycan cumhuriyeti yolcu uçakları ile taşınmasını istemiştir. Diğer konu ise Aliyev hükümetinin Siyonist rejimin bu konudaki maceracılığına ortak olmasıdır.
Bu bağlamda başta Aliyev olmak üzere Bakü yetkilileri, yabancılar ve özellikle Siyonist rejimin desteğini düşünerek İran'ı savaşla tehdit edip, İran'a karşı bölücü sloganlar atarak, Bakü medyasını da tarihi gerçekleri tahrif edip İran karşıtı makale yazmaya teşvik ediyorlar.
Nitekim ilham Aliyev diğer akılsız müttefik siyasiler gibi ve yabancıların kışkırtmaları ile kafasında imparatorluk hayallerini kurarak, bir nevi İran karşıtı bir toplantıya dönüşen "Orta Koridor Boyunca Jeopolitik, Güvenlik ve Ekonomi" toplantısında "İran'daki Azerilerin laik tutumunu geliştirmek için elinden geleni yapacağını" iddia etmişti. Bu tutum Aliyev'in reklamını yapan medya tarafından bile şaşkınlıkla karşılandı.
Örneğin Yeni Musavat gazetesi yazarı ve siyasi meseleler uzmanı Halid kazımli, "Aliyev'in İran karşıtı açıklamaları sadece İran'da değil, Azerbaycan cumhuriyetinde bile beklenmedik ve şaşırtıcıydı. Aslında bir çokları Azerbaycan Cumhuriyeti cumhurbaşkanının böyle açıklama yapmasını beklemiyordu" dedi.
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın son açıklamaları, iki komşu ve Müslüman ülke, yani İran ve Azerbaycan Cumhuriyeti yetkililerinin, son otuz yılda güvenlik işbirliği ve birbirlerinin içişlerine karışmama konusunda onlarca anlaşma imzaladığı bir durumda yapılmıştır. Aras nehri kuzey yetkilileri, İran ile ilişkilerdeki gerilimde yabancıların destek hayalı ile ayrıca bu anlaşmaları göz ardı ederek, yabancıların çıkarları doğrultusunda İran'ı tehdit etmeye çalışıyor. Fakat Aliyev hükümeti destekçileri bile son yıllarda kendi güvenliklerini bile sağlayamadılar. Azerbaycan cum. cumhurbaşkanının bu dostları Aliyev'i İran'a karşı kışkırtarak Kafkasya bölgesindeki kendi milli çıkarlarını Bakü yetkililerinin desteği ile adım adım gerçekleştirmeye çalışıyorlar.
Siyonist rejimin İran sınırları yakınında casusluk faaliyetler gerçekleştirirken, Tahran yetkilileri, İran halkı ve vatanın temsilcisi olarak Bakü yetkililerinin yanlış davranışlarına karşı sabırlı oluyor ve bazı alanlarda iktidarla karşılık veriyorlar. Gerçi Bakü davranışlarının Siyonist rejimin tavsiyeleri ve Türkçülük akımından kaynaklandığı açıkça anlaşılıyor fakat ve şüphesiz, Azerbaycan cum. diplomatik normların dışındaki benzer davranışlarla kendi hedeflerine ulaşamazlar.
parstoday
İSLAM ÜLKELERİ, 30 Kasım 2022 20:42
Yorumlar (0)
Avustralya'da Siyonistlerin Toplantısına Baskın Düzenlendi: 12 Ölü
Gazze'de İnsani Kriz Büyüyor
Kudüs Tugaylarından Önemli Açıklama
Hizbullah Yetkilisi İstanbul'da Konuştu
Halil El Hayye'den Kritik Açıklamalar
Siyonist israil Gazze'ye Saldırdı: 5 Şehit
Nato'ya Hayır Demek İçin Cuma Günü Malatya'dayız
İnsan Hakları Örgütlerinden Gazze Raporu
UNRWA: Gazze'de İnsani Kriz Ağırlaştı
Dr. Ahmed El Ferra'dan Gazzeli Çocuklar İçin Uyarı
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Siyonist İsrail Ordusu Beyt Cin Beldesine Saldırdı
Hizbullah'a 'Ya Teslim Ol Ya Da Cehenneme Hazır Ol' Tehdidi
UNRWA'dan Çarpıcı Batı Şeria Raporu
Dr. Munir El Berş'ten Önemli Açıklama
Direniş Gruplarından Hizbullah'a Tebrik ve Taziye Mesajı
Siyonist Rejim Radyosundan Hamas İtirafı
Hamas'tan Arabulucu Ülkelere Çağrı
Hazım Kasım'dan Garantör Devletlere Çağrı
Filistinli Esirler Zor Durumda
Hamas'tan BM'nin Kararına İtiraz
Mavi Marmara Gazisi Tunç: Kürecik Nato Radarı Kapatılsın
Kürecik Nato Radarının Kapatılmasını Talep Etmek İçin Malatya'da Buluşuyoruz
UNRWA'dan Gazze Açıklaması
UNICEF Sözcüsü Selim Üveys'ten Gazze Açıklaması
Sudan'da Neler Oluyor?
Adnan Ebu Hasene'den Gazze Açıklaması
Siyonist Ordu Dün Gece Gazze'ye Saldırdı
Batı Şeria'da 3 Filistinli Genç Şehit Oldu
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Filistinli Gruplardan Ortak Anlayış
Siyonist İsrail İle Hizbullah Arasında Yeni Bir Çatışma Yakın Mı?
İşgalci İsrail Uluslararası Basını Gazze'ye Sokmuyor
Ensarullah Liderinden Siyonist İsrail'e Uyarı
Gazze'de Soykırım Devam Ediyor
Ayetullah Hameney'den Önemli Açıklamalar
Aksa Tufanı'nın Geleceği Üzerine (1. Bölüm)
Moşe Ya'alon Netanyahu'yu Eleştirdi
El Husi'den Kritik Açıklamalar