Batı Şeria 5 Gündür Kuşatma Altında
KUDÜS, 23 Ocak 2025 13:46İsrail işgal güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’da şehir girişlerine kurduğu askeri kontrol noktaları ve köylerin kapılarını kapatarak, bölgeyi beşinci gün üst üste abluka altında tutmaya devam ediyor.
Bu abluka, İsrail ordusunun Batı Şeria’nın kuzeyinde yer alan Cenin şehri ve mülteci kampına karşı yürüttüğü kapsamlı bir saldırıyla eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. Yerel kaynaklar, Cenin operasyonunun, Batı Şeria’nın ilhak planını uygulamaya başlamak ve bölgede gerginliği tırmandırmak için bir örtü olduğunu ifade ediyor. Bu durum, yerleşimci çetelerin vatandaşlara, köylere, mülklere, evlere, topraklara ve kutsal alanlara yönelik vahşi saldırılarında açıkça görülüyor.
Kudüs ve Cenin
İsrail işgal güçleri, Kudüs’ün güneydoğusunda bulunan Cebelu'l-Mukebber kasabasına baskın düzenleyerek bazı evlere, araçlara ve iş yerlerine para cezaları verdi. Ayrıca, Kudüs çevresindeki Kalendiya, Ceba', Şuafat Mülteci Kampı ve Konteyner kontrol noktalarında yoğun önlemler alarak vatandaşların hareketini engelledi ve hayatlarını zorlaştırdı.
Yerel kaynaklar, kimliklerin ve araçların sıkı bir şekilde kontrol edildiğini ve bunun vatandaşların günlük işlerini, eğitimlerini ve temel hizmetlere erişimlerini olumsuz etkilediğini belirtti.
Cenin’de ise İsrail işgal güçleri, üçüncü gününe giren saldırılarında şu ana kadar iki kişinin daha şehit olmasıyla 12 kişiyi şehit ederken ciddi altyapı tahribatına yol açtı. İşgal güçleri, mülteci kampını tamamen kuşatıp girişleri kapattı, birçok mahalledeki insanları evlerinden çıkmaya zorladı ve onları mülteci kampının batısındaki Vadi Burkin yoluna yönlendirdi. Ayrıca insansız hava araçlarıyla tehdit ve propaganda içerikli bildiriler dağıttı.
İşgal güçleri, göz ve yüz tanıma cihazları kurarak insanları bu cihazlardan geçmeye zorladı ve birçok kişiyi tutukladı. Mülteci kampı genelinde geniş çaplı tutuklama operasyonları düzenledi ve giriş-çıkışları kontrol noktalarında sıkılaştırdı.
Batı Şeria'nın kuzeyi
Nablus’ta, işgal güçleri askeri kontrol noktalarını artırarak şehir çevresinde güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı. Deyr Şeref kontrol noktasında ciddi bir trafik sıkışıklığı yaşanırken, Murabba', Averta ve Beyt Furik kontrol noktalarında araçlar detaylı şekilde arandı. Bugün, Beyt Furik askeri kontrol noktasına yeni beton bloklar yerleştirilerek araç geçişine kapatıldı.
Ürdün Vadisi’nin kuzeyinde yer alan Teyasir ve Hamra kontrol noktalarında da benzer sıkı önlemler alındı. Tubas’ta, askeri kontrol noktalarındaki önlemler vatandaşların geçişini yavaşlattı ve uzun trafik kuyruklarına neden oldu.
Batı Şeria'nın güneyi
Eriha çevresindeki ana ve tali girişlerdeki kontrol noktalarında vatandaşların çıkışına izin verilmedi. El-Halil’de ise köy ve kasabaların girişlerindeki kontrol noktaları kapatılarak vatandaşların hareketi engellendi. Birçok kişi geceyi bu kontrol noktalarında geçirmek zorunda kaldı.
Orta Bölge
Ramallah ve El-Bire çevresinde de askeri önlemler yoğunlaştırıldı. Kontrol noktaları kurulup bazı yollar kapatıldı, bu süreçte üç kişi tutuklandı. Ramallah’ın kuzeybatısındaki Revvabi şehri girişinde kurulan kontrol noktası ve Ayn Sinya bölgesindeki aramalar, büyük trafik sıkışıklıklarına ve vatandaşların hareketlerinde kısıtlamalara neden oldu.
Genel Durum
Batı Şeria’da şu anda toplam 898 askeri kontrol noktası ve demir kapı bulunduğu bildirildi. Bunların 18’i 2025 yılı başından itibaren, 146’sı ise 7 Ekim 2023 tarihinden sonra yerleştirildi. Bu durum, İsrail’in ilhak ve yerleşim politikalarını güçlendirme stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.
Filistin Enformasyon Merkezi
KUDÜS, 23 Ocak 2025 13:46
Yorumlar (0)
Siyonist israil Gazze'ye Saldırdı: 5 Şehit
Nato'ya Hayır Demek İçin Cuma Günü Malatya'dayız
İnsan Hakları Örgütlerinden Gazze Raporu
UNRWA: Gazze'de İnsani Kriz Ağırlaştı
Dr. Ahmed El Ferra'dan Gazzeli Çocuklar İçin Uyarı
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Siyonist İsrail Ordusu Beyt Cin Beldesine Saldırdı
Hizbullah'a 'Ya Teslim Ol Ya Da Cehenneme Hazır Ol' Tehdidi
UNRWA'dan Çarpıcı Batı Şeria Raporu
Dr. Munir El Berş'ten Önemli Açıklama
Direniş Gruplarından Hizbullah'a Tebrik ve Taziye Mesajı
Siyonist Rejim Radyosundan Hamas İtirafı
Hamas'tan Arabulucu Ülkelere Çağrı
Hazım Kasım'dan Garantör Devletlere Çağrı
Filistinli Esirler Zor Durumda
Hamas'tan BM'nin Kararına İtiraz
Mavi Marmara Gazisi Tunç: Kürecik Nato Radarı Kapatılsın
Kürecik Nato Radarının Kapatılmasını Talep Etmek İçin Malatya'da Buluşuyoruz
UNRWA'dan Gazze Açıklaması
UNICEF Sözcüsü Selim Üveys'ten Gazze Açıklaması
Sudan'da Neler Oluyor?
Adnan Ebu Hasene'den Gazze Açıklaması
Siyonist Ordu Dün Gece Gazze'ye Saldırdı
Batı Şeria'da 3 Filistinli Genç Şehit Oldu
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Filistinli Gruplardan Ortak Anlayış
Siyonist İsrail İle Hizbullah Arasında Yeni Bir Çatışma Yakın Mı?
İşgalci İsrail Uluslararası Basını Gazze'ye Sokmuyor
Ensarullah Liderinden Siyonist İsrail'e Uyarı
Gazze'de Soykırım Devam Ediyor
Ayetullah Hameney'den Önemli Açıklamalar
Aksa Tufanı'nın Geleceği Üzerine (1. Bölüm)
Moşe Ya'alon Netanyahu'yu Eleştirdi
El Husi'den Kritik Açıklamalar
Şehit Yahya Sinvar'ı Özlemle ve Rahmetle Anıyoruz
Kassam Tugayları'ndan Gölge Birliği'ne Teşekkür
Kemal Kemahlı Yazdı: İran Aksa Tufanı'na Karşı mıydı?
Hamas'tan Yeni Açıklama
Hamas Silah Bırakacak Mı?