Siyonist Ordu Gazze'ye Kara Harekatı Başlattı
GAZZE, 21 Mart 2025 15:36İsrail işgal ordusu, dün öğle saatlerinde Gazze'nin kuzeyine yönelik bir kara harekâtı başlattı. Operasyon, bölgedeki yoğun hava bombardımanlarıyla eş zamanlı olarak yürütüldü.
Filistin Enformasyon Merkezi'nin haberine göre, siyonist işgal güçleri, Gazze'nin kuzeyi ile güneyi arasında oluşturulan tampon bölgenin genişletilmesi için harekete geçerken, Netzarim ekseni çevresinde askeri varlığını artırıyor.
İşgalci İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, 252. Tümen’in Beyt Lahiya kıyı hattı boyunca Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kara harekâtı başlattığı duyuruldu.
Yerel kaynaklar, ABD, Mısır ve Katar temsilcilerinden oluşan arabulucu heyetin Netzarim ekseninden çekildiğini bildirdi. Ancak bu çekilmeye ilişkin arabulucular tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.
Öte yandan İsrail ordusu, Golani Tugayı birliklerini Gazze Şeridi’nin güneyine konuşlandırma kararı alarak, bu kuvvetlerin operasyon için hazır hale getirildiğini belirtti.
Öğle saatlerinden önce yapılan açıklamada, işgal güçlerinin kuzey ve güney Gazze arasındaki kontrolü sıkılaştırmak amacıyla tampon bölgeyi genişletmek istediği ifade edildi. Bu çerçevede, Salahaddin Caddesi üzerinden kuzey-güney geçişleri yasaklanırken, er-Reşid (Sahil Yolu) üzerinden geçişlerin devam edeceği bildirildi.
9 Şubat'ta, İsrail ordusu, Katar, Mısır ve ABD’nin arabuluculuğunda Filistin direnişiyle varılan ateşkes ve esir takası anlaşması doğrultusunda Netzarim ekseninden tamamen çekildiğini duyurmuştu. Sahadaki kaynaklar ve görgü tanıkları, işgal güçlerinin kontrol noktalarından doğuya doğru 44 ila 700 metre arasında geri çekildiğini aktarmıştı.
İsrail'in "Walla" haber sitesi, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, bu kara operasyonunun Hamas’ı müzakere sürecine geri dönmeye zorlamayı amaçladığını, ancak çatışmanın genel kurallarını değiştirme hedefi taşımadığını ileri sürdü. Kaynaklara göre, Hamas müzakerelere katılmazsa saldırılar yoğunlaştırılacak ve kara harekâtı, sivillerin tahliyesini de içerecek şekilde genişletilecek.
İsrail ordusu, kara operasyonuna başlamadan önce, direniş gruplarının ikinci kademe liderlerini ve askeri altyapısını hedef alan hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.
Tıbbi kaynaklar, gece yarısından öğle saatlerine kadar devam eden İsrail hava saldırılarında 95 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Halil ed-Dakran, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, İsrail’in 18 Mart Salı günü gece yarısından itibaren yeniden başlattığı saldırılar sonucunda 710 kişinin öldüğünü, 900’den fazla kişinin yaralandığını belirtti.
Dakran, yaralıların %70’inin çocuklar ve kadınlar olduğunu, çoğunun durumunun ağır olduğunu vurguladı.
Gazze’deki tıbbi ve basın kaynakları, İsrail’in açıklamalarının aksine, hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun çocuklar ve kadınlar olduğunu kaydetti. Saldırılarda çok sayıda sivil aile yok oldu. Hayatını kaybeden ailelerden bazıları şunlardı: Han Yunus yakınlarındaki Büyük Abasan’da Rebi' el-Betravi, eşi ve çocukları Muhammed, Enes ve Revan; ayrıca Abdurrahman Nebil el-Mucayide, çocukları Yusuf, Cenan, Nebil, Yasemin ve Tiya ile Yusuf’un kızı Ayet.
GAZZE, 21 Mart 2025 15:36
Yorumlar (0)
Siyonist israil Gazze'ye Saldırdı: 5 Şehit
Nato'ya Hayır Demek İçin Cuma Günü Malatya'dayız
İnsan Hakları Örgütlerinden Gazze Raporu
UNRWA: Gazze'de İnsani Kriz Ağırlaştı
Dr. Ahmed El Ferra'dan Gazzeli Çocuklar İçin Uyarı
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Siyonist İsrail Ordusu Beyt Cin Beldesine Saldırdı
Hizbullah'a 'Ya Teslim Ol Ya Da Cehenneme Hazır Ol' Tehdidi
UNRWA'dan Çarpıcı Batı Şeria Raporu
Dr. Munir El Berş'ten Önemli Açıklama
Direniş Gruplarından Hizbullah'a Tebrik ve Taziye Mesajı
Siyonist Rejim Radyosundan Hamas İtirafı
Hamas'tan Arabulucu Ülkelere Çağrı
Hazım Kasım'dan Garantör Devletlere Çağrı
Filistinli Esirler Zor Durumda
Hamas'tan BM'nin Kararına İtiraz
Mavi Marmara Gazisi Tunç: Kürecik Nato Radarı Kapatılsın
Kürecik Nato Radarının Kapatılmasını Talep Etmek İçin Malatya'da Buluşuyoruz
UNRWA'dan Gazze Açıklaması
UNICEF Sözcüsü Selim Üveys'ten Gazze Açıklaması
Sudan'da Neler Oluyor?
Adnan Ebu Hasene'den Gazze Açıklaması
Siyonist Ordu Dün Gece Gazze'ye Saldırdı
Batı Şeria'da 3 Filistinli Genç Şehit Oldu
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Filistinli Gruplardan Ortak Anlayış
Siyonist İsrail İle Hizbullah Arasında Yeni Bir Çatışma Yakın Mı?
İşgalci İsrail Uluslararası Basını Gazze'ye Sokmuyor
Ensarullah Liderinden Siyonist İsrail'e Uyarı
Gazze'de Soykırım Devam Ediyor
Ayetullah Hameney'den Önemli Açıklamalar
Aksa Tufanı'nın Geleceği Üzerine (1. Bölüm)
Moşe Ya'alon Netanyahu'yu Eleştirdi
El Husi'den Kritik Açıklamalar
Şehit Yahya Sinvar'ı Özlemle ve Rahmetle Anıyoruz
Kassam Tugayları'ndan Gölge Birliği'ne Teşekkür
Kemal Kemahlı Yazdı: İran Aksa Tufanı'na Karşı mıydı?
Hamas'tan Yeni Açıklama
Hamas Silah Bırakacak Mı?