Hamas'tan Witkoff'un Teklifi İle İlgili Önemli Açıklama
HAMAS, 01 Haziran 2025 16:18Hamas liderlerinden Mahmud Merdavi: 'Witkoff'un teklifi, daha önceki İsrail tekliflerinden bile daha vahim boşluklar içermektedir.'
Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Mahmud Merdavi, Witkoff'un teklifine Hamas'ın verdiği cevapla ilgili olarak yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Amerikan temsilcisiyle haftalar süren ciddi ve sorumlu müzakerelerin ardından, ulusal hedeflerin asgari düzeyiyle ve halkımızı koruma gereklilikleriyle uyumlu kabul edilebilir bir metin üzerinde uzlaştık. Amerikalı temsilci de bu metni İsrail tarafına sunmayı kabul etti. Ancak işgalci bu teklifi reddetti ve Amerikalılardan, metni nihai ve tartışmaya kapalı bir öneri olarak bize sunmalarını istedi.
Oysa bu belge, daha önceki İsrail tekliflerinden bile daha vahim boşluklar içermekte:
Gerçek bir geri çekilmeyi garanti etmiyor. Hiçbir aşamada kapsamlı bir savaş durdurmayı öngörmüyor. İnsani yardımların sürdürülebilir şekilde ulaştırılmasını garanti etmiyor. Yedinci günden sonrası için –ki bu gün İsrailli esirlerin teslim edilmesinin öngörüldüğü gündür– hiçbir taahhüdün uygulanmasını güvence altına almıyor; bu tarihten sonrasını ise tamamen İsrail'in keyfi değerlendirmelerine ve niyetlerine bırakıyor.
Daha açık bir ifadeyle: “Elimizde bu var, alırsanız alın; sonrası için bakarız belki uygularız.”
Tüm bunlara rağmen tavrımız şu oldu: Evet, ama…
İlkesel olarak “evet” dedik, fakat bu uzlaşıların soykırımın ve aç bırakmanın devamına meşruiyet kazandırmasına, siyasi ve güvenlik aldatmacalarına kapı aralamasına itiraz ettik.
Katliamı durdurmayan, sürdürülebilir yardımların önünü açmayan, yerinden edilmişlerin dönüşünü güvence altına almayan, işgale geri çekilme ve ateşkes taahhüdü yüklemeyen maddelerin değiştirilmesini talep ettik.
İlginç olan şu ki, bu değişiklik taleplerimiz geçtiğimiz haftalarda Amerikan arabulucusuyla harfiyen üzerinde mutabakata varılmış konularla birebir örtüşmektedir.
Ne yazık ki sonuç şu oldu: Amerikan tarafı, üzerinde uzlaşılmış orijinal metni desteklemek yerine, tutumumuzu “geriye atılmış bir adım” ve “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Oysa çok iyi biliyorlardı ki, bu tutumumuz, onlarla mutabakata vardığımız hususlara sadık kalınmasından ibarettir.
Tüm ilgili taraflara ve dünya kamuoyuna mesajımız nettir:
Çabaları boşa çıkaran ya da oyalayan taraf biz değiliz. Sorumlu bir onay sunduk, ve halkımızı soykırımdan korumak için gerekli değişiklikleri talep ettik. Saldırganlığın durdurulmasını, insani yardımların güvence altına alınmasını, yerinden edilenlerin dönüşünü ve esirlerin özgürlüğünü istiyoruz. Talep ettiklerimiz siyasi şartlar değil, insani onurun asgari gerekleridir.
Savaşı gerçekten durdurmak isteyen varsa, öldüreni, aç bırakanı ve kuşatma uygulayanı durdursun. Halkını savunan ve sadece taahhütler için güvence isteyen tarafa değil.
İşgalin sonlanmasını, savaşın, açlığın ve soykırımın bitmesini sağlayacak bir anlaşmaya ulaşmak için tüm çabalarımızı sürdüreceğiz."
www.kudusgunu.com
HAMAS, 01 Haziran 2025 16:18
Yorumlar (0)
Francesca Albanese'den Önemli Çağrı
Gazzeli Yüzlerce Esir Ölümle Burun Buruna
Ayetullah Hamaney: Son Fitne Amerika Kaynaklıydı
Irakçi: İran Saldırıya Cevap Vermeye Hazır
İşgalci İsrail Lübnan'a Hava Saldırısı Düzenledi
Basim Naim'den Önemli Açıklamalar
Siyonist Güçler Yahya Ayyaş'ın Eşini Esir Aldı
Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Hamas Heyetinin Irak Ziyareti Bitti
Hamas Yetkilisi Gazi Hamad: İsrail Ateşkesi Defalarca İhlal Etti
Nasır Ebu Şerif: ABD'de Filistin'e Destek Arttı
Halil El Hayye'den Önemli Açıklamalar
Avustralya'da Siyonistlerin Toplantısına Baskın Düzenlendi: 12 Ölü
Gazze'de İnsani Kriz Büyüyor
Kudüs Tugaylarından Önemli Açıklama
Hizbullah Yetkilisi İstanbul'da Konuştu
Halil El Hayye'den Kritik Açıklamalar
Siyonist israil Gazze'ye Saldırdı: 5 Şehit
Nato'ya Hayır Demek İçin Cuma Günü Malatya'dayız
İnsan Hakları Örgütlerinden Gazze Raporu
UNRWA: Gazze'de İnsani Kriz Ağırlaştı
Dr. Ahmed El Ferra'dan Gazzeli Çocuklar İçin Uyarı
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Siyonist İsrail Ordusu Beyt Cin Beldesine Saldırdı
Hizbullah'a 'Ya Teslim Ol Ya Da Cehenneme Hazır Ol' Tehdidi
UNRWA'dan Çarpıcı Batı Şeria Raporu
Dr. Munir El Berş'ten Önemli Açıklama
Direniş Gruplarından Hizbullah'a Tebrik ve Taziye Mesajı
Siyonist Rejim Radyosundan Hamas İtirafı
Hamas'tan Arabulucu Ülkelere Çağrı
Hazım Kasım'dan Garantör Devletlere Çağrı
Filistinli Esirler Zor Durumda
Hamas'tan BM'nin Kararına İtiraz
Mavi Marmara Gazisi Tunç: Kürecik Nato Radarı Kapatılsın
Kürecik Nato Radarının Kapatılmasını Talep Etmek İçin Malatya'da Buluşuyoruz
UNRWA'dan Gazze Açıklaması
UNICEF Sözcüsü Selim Üveys'ten Gazze Açıklaması
Sudan'da Neler Oluyor?
Adnan Ebu Hasene'den Gazze Açıklaması