Gazze Eriyor Farkında Mıyız?
GAZZE, 02 Mayıs 2015 14:37Gazze'de yaşanan elektrik kesintisi ailelerin yaşamını zorlu bir duruma itiyor...
Gazze'de İsrail saldırıları sonucu yaşanan elektrik krizi şartları daha da zorlaştırıyor. Elektriksiz geçen saatlerde kullanılan ilkel ısıtıcılar ve yaşanan kazalar birçok ölüm ve yaralanmaya yol açıyor.
Al Jazeera.com'un haberine göre; Meysa Ebu Reyda, gece uyandığında ve odanın tamamen dumanla dolu olduğunu gördüğünde saat 4'tü. Ailenin kullandığı elektrikli ısıtıcı 24 yaşındaki Reyda, kocası ve üç çocuğuyla birlikte uyurken yere devrilmişti. Elektrikli soba önce döşemeler üzerindeki battaniyeyi yaktı ve daha sonra yangın ailenin kaldığı barınağın kumaşına sıçradı.
Reyda uyanır uyanmaz o panikle kocasını uyandırdı ve çocuklarını dışarıya çıkardılar. Yangın söndürülene kadar yaklaşık iki saat boyunca dışarıda soğukta beklemek zorunda kaldılar. Sadece 10 günlük olan bir çocukları yoğun dumana maruz kaldığından göğüs ağrılarını belli eden kasılmalar geçiriyordu. Neyse ki kimse ölmedi.
Reyda, "Eğer dumanın kokusunu alır almaz uyanmasaydı orada beşimiz de ölmüş olacaktık" diyor.
90 bin kişi evsiz
Gazze'nin evlerinin yeniden inşa edilmesini bekleyen birçok sakini gibi, Reyda'nın ailesi de İsrail'in 2014'teki hava saldırılarında evlerini kaybetmelerinin ardından geçici barakalarda kalıyorlar. İsrail Temmuz ayındaki savaş boyunca on binlerce evi tamamen yıktı ya da evlere büyük ölçüde zarar verdi. Bir milyon 800 bin insanın yaşadığı Gazze'de BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun rakamlarına göre 90 bin kişi evsiz durumda.
Evinden olan insanların birçoğu geçici barakalarda, BM'ye ait okullarda ve yıkılan evlerinin yanına kurdukları çadırlarda yaşıyor. Gazzeliler ayrıca İsrail'in 2006'da Gazze'deki tek elektrik santralini vurmasından dolayı kronik biçimde devam eden elektrik kesintileriyle uğraşmak zorunda.
Hamas ve Fetih arasındaki siyasi çatışma Gazze'deki elektrik krizini daha da derinleştiren etkenlerden biri. Gazze'deki Hamas, Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'ni elektrik santrali için arz edilen yakıta vergi uygulamakla suçluyor. İsrail de Gazze'ye gaz nakline kısıtlamalar getiriyor.
Günde altı saat elektrik veriliyor
Temmuz ayındaki son bombardımanın ardından Gazze'nin tek elektrik santrali tam kapsiteyle çalışamaz hale geldi. Bugün Gazze'deki Filistinliler 24 saatlik bir günün yalnızca altı saatinde elektrik temin edebiliyor. İsrail ve Mısır'dan alınan elektriğe rağmen yetkililer elektrik kesintisinin yazın daha da artabileceği konusunda uyarıyor.
Elektrik açığına ek olarak Gazze'de birçok aile barınaklarda yemek pişirmek için gerekli ısıtma araçlarına veya gaza sahip değiller. Bu neden açıkta ateş yakma veya mum kullanma yöntemlerine başvuran Gazzeliler için bu durum da kaza riskini artırıyor. Doktorlara göre yanık vakalarında da artış var.
Ocak ayında, Gazze'nin karanlığında bir mum yakarak uykuya daldılar. Çıkan yangınla alevlerin ve dumanın yuttuğu evde iki çocuk hayatını kaybetti. Mezan İnsan Hakları Merkezi'ne göre, iki çocuğun ölümü Gazze'deki elektrik krizinin başladığı günden bu yana büyük bir artış gösteren ateşli kazalar sonucu ölüm vakalarından sadece biri.
'Durum korkunç, her şey ateşe bağlı'
Gazze'nin Kuza bölgesindeki bir geçici barınakta yaşayan 65 yaşındaki Zeyda Neccar, "Buradaki durum korkunç. Bize buranın geçici olduğunu ve evlerimiz yeniden inşa edilene kadar kalacağımızı söylediler. Burada çok ilkel bir hayat yaşıyoruz, neredeyse her şey için ateşe dayalı bir hayatımız var" diyor.
Neccar'ın barınağının içinde torunları soba başında toplanıyor. Çocuklar ateşin yanması için etraftan odun toplamayı seviyorlar. Neccar çocukların genellikle ateşin etrafında oynadıklarını, çünkü oranın daha sıcak olduğunu söylüyor.
Gazze'deki birçok insan yedek jenaratör, akü veya diğer alternatif yöntemleri kullanıyor, ancak bunları sadece gücü yetenler karşılayabiliyor. Diğerleri ise mumlarla idare etmek veya karanlıkta yaşamak zorunda.
Ayrıca her römork veya karavanın önünde ateş yakılması için çukurlar bulunuyor. Gün doğumunda kadınlar burada yakılan ateşlerde yemeklerini pişiriyor ve ekmek yapıyorlar. Gün batımında ise herkes ısınmak için bir araya geliyor.
'Yanık ünitesi hastalarla dolu'
Doktor Mahir Sokkar'a göre, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin yanık ünitesinde bulunan hastaların çoğu çocuk. Birçoğu anneleri çok basit aletlerde su kaynatırken meydana gelen kaza sonucu haşlanmış.
Cibaliye Mülteci Kampı'nda yaşayan üç yaşındaki Hasan Avad da bunlardan biri. Elektriğin kesik olduğu bir vakit evde oynarken annesinin mutfakta ateşte suyu kaynattığını fark etmemiş. Şimdi Şifa Hastanesi'nin yanık ünitesinde ciddi ve derin yanıklarla tedavi oluyor.
Al Jazeera'ye konuşan yanık ünitesinin sorumlusu Doktor Nafiz Ebu Şaban,üniteye başvuran kişi sayısında artışa dikkat çekiyor ve şu ifadeleri kullanıyor:
"Yaralanmaların birçoğu ev kazası sebepli. Yaşanan elektrik krizinden dolayı kullanılan ilkel ısıtıcıların kullanımından dolayı yaşanmışlar."
GAZZE, 02 Mayıs 2015 14:37
Yorumlar (0)
Siyonist israil Gazze'ye Saldırdı: 5 Şehit
Nato'ya Hayır Demek İçin Cuma Günü Malatya'dayız
İnsan Hakları Örgütlerinden Gazze Raporu
UNRWA: Gazze'de İnsani Kriz Ağırlaştı
Dr. Ahmed El Ferra'dan Gazzeli Çocuklar İçin Uyarı
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Siyonist İsrail Ordusu Beyt Cin Beldesine Saldırdı
Hizbullah'a 'Ya Teslim Ol Ya Da Cehenneme Hazır Ol' Tehdidi
UNRWA'dan Çarpıcı Batı Şeria Raporu
Dr. Munir El Berş'ten Önemli Açıklama
Direniş Gruplarından Hizbullah'a Tebrik ve Taziye Mesajı
Siyonist Rejim Radyosundan Hamas İtirafı
Hamas'tan Arabulucu Ülkelere Çağrı
Hazım Kasım'dan Garantör Devletlere Çağrı
Filistinli Esirler Zor Durumda
Hamas'tan BM'nin Kararına İtiraz
Mavi Marmara Gazisi Tunç: Kürecik Nato Radarı Kapatılsın
Kürecik Nato Radarının Kapatılmasını Talep Etmek İçin Malatya'da Buluşuyoruz
UNRWA'dan Gazze Açıklaması
UNICEF Sözcüsü Selim Üveys'ten Gazze Açıklaması
Sudan'da Neler Oluyor?
Adnan Ebu Hasene'den Gazze Açıklaması
Siyonist Ordu Dün Gece Gazze'ye Saldırdı
Batı Şeria'da 3 Filistinli Genç Şehit Oldu
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Filistinli Gruplardan Ortak Anlayış
Siyonist İsrail İle Hizbullah Arasında Yeni Bir Çatışma Yakın Mı?
İşgalci İsrail Uluslararası Basını Gazze'ye Sokmuyor
Ensarullah Liderinden Siyonist İsrail'e Uyarı
Gazze'de Soykırım Devam Ediyor
Ayetullah Hameney'den Önemli Açıklamalar
Aksa Tufanı'nın Geleceği Üzerine (1. Bölüm)
Moşe Ya'alon Netanyahu'yu Eleştirdi
El Husi'den Kritik Açıklamalar
Şehit Yahya Sinvar'ı Özlemle ve Rahmetle Anıyoruz
Kassam Tugayları'ndan Gölge Birliği'ne Teşekkür
Kemal Kemahlı Yazdı: İran Aksa Tufanı'na Karşı mıydı?
Hamas'tan Yeni Açıklama
Hamas Silah Bırakacak Mı?