Lübnan'da Yaşayan Filistinliler Fitneye İzin Vermemekte Kararlı
İSLAM ÜLKELERİ, 14 Kasım 2015 16:18Beyrut'ta bulunan Filistinli mültecilerin yaşadığı Burc el-Baracne kampı, perşembe günü Beyrut'taki bombalı saldırının meydana geldiği alanın kuzey tarafında yer alıyor. Patlamadan sonra çok sayıda mülteci, yaralılara acil kan bağışında bulunmak için hastanelerin yolunu tuttu.
Burc el-Baracne'de perşembe günü meydana gelen bombalı saldırının ardından el-Meyadin kanalı Burc el-Baracne mahallesinin kuzey tarafında yer alan mülteci kampında ve bölgede yaşayanlarla görüştü.
el-Meyadin kanalının bölge izlenimleri ve yaptığı bazı görüşmeler şu şekilde:
Patlamanın ardından alanda bulunan yaralıların yardımına ilk olarak kamp sakinlerinin gitmesi ve çok sayıda mülteci gencin hastanelere gidip kan vermesi, bazı kesimlerin kamp sakinleriyle bölgede yaşayanları ayrıştırma çabalarına rağmen aralarındaki olumlu ilişkiyi de gözler önüne serdi. Saldırıda yaralananların arasında kampta yaşayan mültecilerin de bulunduğu belirtildi.
Bölgeyi bilenler burada Filistinliler ve Lübnanlılar arasında hiç bir ayırım bulunmadığını, iki halk arasındaki insanı ilişkilerin çok olumlu olduğu, aralarındaki bağların çok eskiye dayandığı ve bölgesel bir takım çabaların ayrıştırma politikalarının sonuç vermediği görülüyor.
Ayn el-Sikke'de patlamanın meydana gelmesiyle beraber Filistin Kızılay'ına bağlı Hayfa hastanesi olağanüstü hal ilan etti ve kurtarma çalışmalarına katılma çağrısında bulundu. Hastanenin bütün hemşire ve doktorları seferber bir şekilde çalışmalara katıldı. Hastanede kan ihtiyacı olduğunun duyurulmasının ardından ihtiyaçtan çok fazla kan bağışı geldiği ve tüm acil ihtiyaçların karşılandığı belirtildi. Filistinli hastane müdürü doktor Halil Mahaviş Lübnanlılarla kaderlerinin ortak olduğunu, aralarında kuvvetli bağlar bulunduğunu ve kanlarını vermeye hazır olduklarını söyledi.
Bu olumlu tabloya rağmen, patlamanın ardından her olayda olduğu gibi bazı kesimler bölgede yaşayan Filistinlilere çirkin ithamlarda bulunuldu. Bu ithamlar sosyal medya üzerinden de yayılarak yanan ateşi daha da körüklüyor. Son yaşanan patlama da suyu bulandırmak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat niteliğinde oldu.
Patlamadan kısa bir zaman geçmemişken orada ölen Filistinlilerin isimleri hiçbir belge ve bulguya dayanmadan bombacı olarak sosyal medya üzerinde paylaşılmaya başlandı, öyle ki alanda bulunmayan ve hayatta olduğu bilinen bazı isimler bile intihar bombacısı olarak duyuruldu. Bu durumla ilgili saldırıların odağında olan Burc el-Baracne sakinleri şu açıklamalarda bulundu:
Mülteci kampında bulunan sağlık sorumlusu Ebu Eşref: "Biz onların, onlar da bizim kardeşimiz. Bu kardeşliğimiz Filistin'in henüz işgal edilmediği zamanlara dayanıyor. Benim dedelerimin bazıları Güney Lübnanlı bazıları da El-Celil'li. Bu saldırı kamp sakinleriyle Baracne insanının arasını açmaya yönelik bir girişim ve arkasında da bu fitneyi aramıza sokan İsrail var."
Kamp sorumlusu Ebu Ratib ölenlerin arasında Filistinlilerin de olduğunu belirterek: "Bizim kumaşımız direnişin kumaşı, saldırıda şehid olanların hiçbirini Filistinli şehidlerden ayırmıyoruz. Buradaki kamplar Lübnan topraklarının bir parçası. Biz de Lübnan emniyet güçlerine her konuda yardımcı olmaya çaba harcıyoruz."
Halk Cephesi Komutanlığı kıdemli üyesi Ebu Mücahid: "Filistin'de, Suriye'de, Yemen'de ve Irak'ta yaşanan savaşlar buralardaki ulusal cephelerin Siyonizme karşı direncini kırmak için çıkartıldı."
Ebu Sadık: "Bombalı saldırıların hedefinde her şeyden önce Burc el-Baracne mülteci kampı var. Bu saldırı bölgedeki krizi arttırarak Filistin direnişine destek verenlerin ve Filistinlilerin arasını açmaya yöneliktir, bu yüzden kesin bilgilere dayanmayan hiç bir iddiaya inanmamak lazım."
Muhammed Rahal: "Fitne yaratmayı amaçlayan bu oyunlara karşı durmalıyız, bu fitneyi körükleyenler istediklerine ulaşamayacak."
Nasır Hazal: "Tüm bu yaşananlar fitne çabası, bu saldırı çok aşağılık bir yöntem, eğer Hizbullah ile savaşmak istiyorlarsa buyursunlar Suriye'de savaşsınlar. Bu tür eylemler yapanlar bilsinler ki Lübnan ve Filistin direnişi birbirinden ayrılmayacak, Lübnan halkı tüm Filistinlileri kucaklayacaktır."
Hamas medya sorumlusu: "Sivillere yönelik bu tür saldırılar Filistinli Mültecileri ve Lübnanlıları ayırmaksızın tüm halkı hedef almıştır. Hareketimiz Arap ve İslam toplumunda her türlü şiddetli eyleme karşıdır, Lübnan'daki bu saldırı da güvenlik ve istikrarı hedef almış olup halkımızın birliğini bozmaya yöneliktir."
İSLAMİ ANALİZ
İSLAM ÜLKELERİ, 14 Kasım 2015 16:18
Yorumlar (0)
Siyonist israil Gazze'ye Saldırdı: 5 Şehit
Nato'ya Hayır Demek İçin Cuma Günü Malatya'dayız
İnsan Hakları Örgütlerinden Gazze Raporu
UNRWA: Gazze'de İnsani Kriz Ağırlaştı
Dr. Ahmed El Ferra'dan Gazzeli Çocuklar İçin Uyarı
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Siyonist İsrail Ordusu Beyt Cin Beldesine Saldırdı
Hizbullah'a 'Ya Teslim Ol Ya Da Cehenneme Hazır Ol' Tehdidi
UNRWA'dan Çarpıcı Batı Şeria Raporu
Dr. Munir El Berş'ten Önemli Açıklama
Direniş Gruplarından Hizbullah'a Tebrik ve Taziye Mesajı
Siyonist Rejim Radyosundan Hamas İtirafı
Hamas'tan Arabulucu Ülkelere Çağrı
Hazım Kasım'dan Garantör Devletlere Çağrı
Filistinli Esirler Zor Durumda
Hamas'tan BM'nin Kararına İtiraz
Mavi Marmara Gazisi Tunç: Kürecik Nato Radarı Kapatılsın
Kürecik Nato Radarının Kapatılmasını Talep Etmek İçin Malatya'da Buluşuyoruz
UNRWA'dan Gazze Açıklaması
UNICEF Sözcüsü Selim Üveys'ten Gazze Açıklaması
Sudan'da Neler Oluyor?
Adnan Ebu Hasene'den Gazze Açıklaması
Siyonist Ordu Dün Gece Gazze'ye Saldırdı
Batı Şeria'da 3 Filistinli Genç Şehit Oldu
Şeyh Naim Kasım'dan Önemli Açıklamalar
Filistinli Gruplardan Ortak Anlayış
Siyonist İsrail İle Hizbullah Arasında Yeni Bir Çatışma Yakın Mı?
İşgalci İsrail Uluslararası Basını Gazze'ye Sokmuyor
Ensarullah Liderinden Siyonist İsrail'e Uyarı
Gazze'de Soykırım Devam Ediyor
Ayetullah Hameney'den Önemli Açıklamalar
Aksa Tufanı'nın Geleceği Üzerine (1. Bölüm)
Moşe Ya'alon Netanyahu'yu Eleştirdi
El Husi'den Kritik Açıklamalar
Şehit Yahya Sinvar'ı Özlemle ve Rahmetle Anıyoruz
Kassam Tugayları'ndan Gölge Birliği'ne Teşekkür
Kemal Kemahlı Yazdı: İran Aksa Tufanı'na Karşı mıydı?
Hamas'tan Yeni Açıklama
Hamas Silah Bırakacak Mı?