Filistinli Göçebelerin Hayat Mücadelesi(FOTO)

İşgal altındaki Batı Şeria'da bulunan ve pek fazla kimsenin yaşamadığı Ürdün Vadisi'nde onlarca Filistinli Bedevi aile yaşama tutunmaya çalışıyor. 

Görüntülenme: 790 Tarih: 05 Şubat 2016 07:34
Filistinli Göçebelerin Hayat Mücadelesi(FOTO)

İşgal altındaki Batı Şeria'da bulunan ve pek fazla kimsenin yaşamadığı Ürdün Vadisi'nde onlarca Filistinli Bedevi aile yaşama tutunmaya çalışıyor. 
 
Filistin hükümeti tarafından kaderine terk edilen, İşgal rejimi tarafından da sürekli baskı altında tutulan bu aileler ne elektrik ne su olmadan hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar.
 
Aileler kendi imkanlarıyla kazarak su kaynakları bulsa da bu kaynaklar Batı Şeria'daki sular ile ilgili çok ciddi tedbirler alan işgal rejimi tarafından imha ediliyor. Aileler başlarını sokabilecekleri bir ev inşa etmeye ise yanaşmıyor, çünkü daha önce inşa ettikleri evler siyonist işgal rejimi tarafından yıkılmış ve sonuçlarını ağır bir şekilde tecrübe etmişlerdi. 
 
İşte Batı Şeria'lı fotoğrafçı Muhammed El-Haj'ın objektifinden Ürdün Vadisi'nde yaşayan Filistin Bedevileri:
 
İşgal ordusu tarafından yıkılmış bir Bedevi çadırı
 
İşgal rejimine karşı direnmeye hazır küçük Filistinliler ve aileleri
 
İşgal rejiminin tarım arazilerine girmesinden arta kalanlar
 
7 yaşındaki Beşira Beşarat, korktuğu zaman 10 yaşındaki ablası Waed Beşarat'ın kendisini koruduğunu söylüyor
 
Beşira erken kalmayı sevdiğini ve her sabah plastik ayakkabılarını giyerek babasının hayvanları beslemesine yardım ettiğini söylüyor.
 
Ahmed Halef 75 yaşında, elinde 2008 yılında çıkmış çadırının yıkılmaması gerektiğine dair İsrail mahkemesinden verilmiş bir karar var. Ancak işgal rejimi kendi mahkemesinin kararlarını dahi tanımadı ve 2013'te Halef'in çadırını yıktı.
 
Su tankerlerinden kuzularına su veren bu Filistinli çocuk, su kaynaklarını yıkan işgal askerlerine insanlık dersi veriyor
 
Yusuf ve Burhan Beşarat'ın çadırları
 
Yusuf Besşarat 36 yaşında evli ve 6 çocuk babası. Sıkıntıların 5 yıl önce başladığını söylüyor. "Buradaki 3 aile kuzularını satarak Tubas'a taşındı. O günden beridir işgal rejimi bizim de burayı terk etmemizi aksi takdirde çadırlarımızı yıkacağını söylüyor. Bunu zaten defalarca yaptılar. insanların hayatını yıkan işgalcilerin bizim çadırlarımızı yıkmaktan çekinmeyeceğini biliyoruz.
 
Batı Şeria ve Ürdün sınırı
 
Galib Fokaha 60 yaşında. Filistinli yetkililer kendisine güneş enerjisi elde etmesi için yardım etme sözü vermişler ama bir daha da dönmemişler. Galib de koyunlarının bir kısmını satarak 1700 dolara güneş panneleri almış, elektriği böyle karşılamaya çalışıyorlar. Ancak kendi topraklarından çıkan suyu işgalcilerden satın almaya mecbur bırakılıyorlar.
 
Eğer çocuksanız Bedevi veya mülteci olmanız sizi alakdar etmez. Dünyayı güzelleştirecek olan zaten sizlersinizdir.
 
Koyunların suyunu dolduran Filistinli bir aile babası
 
Sahi bu kadar yakın mesafeye rağmen Ürdün Filistin'e nasıl bu kadar uzak olabilir?
 
Çölün ortasında da olsanız eğer Filistinliyseniz yakınlarınızın ölüp ölmediğini öğrenmek için bir televizyona ve antene ihtiyacınız var
 
Sahir Abdurrahim Huseyin 16 yaşında, 2015'te kardeşleriyle beraber Tubas'a okula giderken işgal rejimi çadırlarını yıkmış. Sahir buradan gitmelerinin işgale ve askeri üs kurularak daha fazla Filistinlinin ölmesine izin vermek olacağını düşünüyor.
 
Burhan Beşarat 40 yaşında evli ve 9 çocuk sahibi, "Hayatımdan memnunum bir de elektrik ve su ihtiyacımız olmasa..." diyor ve topraklarını işgalcilere bırakmaya niyetli olmadıklarını söylüyor.
 
İslami Analiz/Haber Merkezi
 

Yorumlar