Ayetullah Seyyid Ali Hamanei:''Bütün sorunların kaynağı, başını Amerika’nın çektiği ve Siyonist rejimin de şer odağı olduğu zorba güçlerdir.”

İran İslam İnkılâbı Lideri Rehber İmam Hamanei, Suriye Meselesinin çözümüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Görüntülenme: 1464 Tarih: 16 Şubat 2016 05:13
Ayetullah Seyyid Ali Hamanei:''Bütün sorunların kaynağı, başını Amerika’nın çektiği ve Siyonist rejimin de şer odağı olduğu zorba güçlerdir.”

Amerika ve Avrupa’nın Suriye halkı için vazife belirleyemeyeceğini belirten İmam Hamanei, Suriye’nin geleceğini bizzat Suriye halkının belirlemesi gerektiğini vurgulayarak; “Suriye meselesinin çözümü, bağımsız ülkelerin daha fazla işbirliği yapmasına ve birbirlerine yaklaşmasına bağlıdır” dedi.

Önceki gün Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama’yı kabul eden İmam Hamanei, Gana Cumhurbaşkanı ile gerçekleştirdiği görüşmede İslam İnkılâbının ilk yıllarından itibaren İran’ın Afrika ülkeleriyle işbirliğinin artmasından yana olduğuna ifade ederek şöyle konuştu:

“Zorba güçler, İran ile Afrika’nın sıcak diyaloğuna karşı olup genellikle savaşların, çatışmaların ve terörist grupların beslenme kaynağıdırlar. Ancak bütün bu sorunların ilacı, bağımsız ülkelerin birbirine yaklaşması ve işbirliklerinin artmasındadır. Böylesine yüksek hacimli gelişmiş silahlar ve son derece yüksek miktarda paralar nasıl teröristlerin eline ulaşıyor? Bütün sorunların kaynağı, başını Amerika’nın çektiği ve Siyonist rejimin de şer odağı olduğu zorba güçlerdir.”

İslam Cumhuriyetinin Suriye meselesindeki sabit siyasetini “barış taraftarlığı” olarak niteleyen Rehber Hamaney; “Biz sürekli bu meselenin Suriye halkının faydasına olacak şekilde sonuçlanması için çalıştık. Çünkü bir ülkenin dışından o ülkenin halkı için tedavi reçetesi yazılamayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

İmam Hamanei sözlerinin devamında bazı Afrikalı şahsiyetlerin sömürgecilere karşı özgürlük mücadelesi vermesini takdir ederek; “Bu seçkin şahsiyetler, Afrika kimliğini dünyada yüceltmişlerdir” dedi.

Öte yandan, Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, İran’ın zengin medeniyetine ve bilim alanlarındaki liderliğine değinerek İmam Hamaneyi’nin sözlerini; dünyayı, barış dünyası kılmak için teşvik edici olarak niteledi.

Mahama İmam Hamanei ile gerçekleştirdiği görüşmede Filistin meselesine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Filistin halkının acıları bütün milletleri tedirgin etmiştir. Birbirimizle işbirliği yaparak Filistin halkının haklarını savunmalıyız.”

Sözlerinin devamında terörist grupların Afrika ve Asya’nın batısındaki faaliyetlerinde değinen Gana Cumhurbaşkanı Mahama, İran’ın terörizme karşı ciddi mücadelesini takdir ederek şöyle konuştu: “İran’ın dış siyaseti tam anlamıyla milletlerin kendi kaderlerini belirlemesi hususuna ve milletlerin sahip olduğu haklara saygı gösterme üzerine kuruludur. İran’ın terörizmle mücadelede etkin olmasıyla Suriye krizinin çözülmesini ümit ediyoruz.”

Sözlerinin sonunda İran’ın Gana’ya yaptığı insani yardımlardan ötürü şükranlarını sunan Mahama: “İran İslam Cumhuriyeti’ne, Afrika halkından taraf olup bu kıtadaki özgürlükçü hareketlere özellikle de güney Afrika’nın AntiApartheid Hareketine (Güney Afrika’daki Irkçılığa Karşı Hareket) yaptığı kayda değer destekleriyle etkin rol üstlenmesinden ötürü şükranlarımı sunuyorum” dedi.

rasthaber

Yorumlar