İsrail Lübnan'a Saldırabilir Mi?

Lübnan’da yayımlanan El-Akhbar Gazetesi, Amerika’nın, Lübnan hükümetini Tel Aviv’in Lübnan aleyhinde yeni bir savaş çıkaracağı noktasında uyardığını açıkladı. 

Görüntülenme: 1225 Tarih: 07 Mart 2016 08:18
İsrail Lübnan'a Saldırabilir Mi?

Gazete ayrıca, Amerika’nın Lübnan’a: “İsrail’in eline koz vermeyin”uyarısında bulunduğunu bildirdi.

Gazetenin haberine göre, İsrailli yetkililerin Amerikalı mevkidaşlarına Lübnan’a saldırmak istediklerini bildirdikleri belirtildi.

Suudi Arabistan’ın Lübnan Ordusuna yönelik, 3 Milyar dolarlık askeri yardımı ve 1 milyar dolarlık iç güvenlik yardımını askıya almasıyla birlikte, Beyrut ve Riyad arasındaki ilişkiler gerginleşti.

Suudi Arabistan, Lübnan Ordusuna yaptığı askeri yardımı, Lübnan’ın, Kahire ve Cidde’de yapılan toplantılarda İran aleyhindeki bildiriyi onaylamaması üzerine aldı.

Amerikan kaynaklarında yer alan bu bildiride “2006’da yaşanan olayların tekrarlanmaması için Hizbullah’ın baskı altında tutulması gerekiyor”ifadeleri yer alıyordu.

Suudi Arabistan’ın Lübnan’a yaptığı yardımları kesmesi ve sonrasında da Hizbullah’ı terör örgütü listesine almasıyla birlikte, İsrail’in Lübnan aleyhinde yeni bir savaş çıkarma isteği arttı.

İsrail 2000 ve 2006 yıllarında Lübnan’a saldırmıştı.

İsrail Rejiminin 2006 Temmuz ayında gerçekleşen 33 günlük saldırısı sonucu, çoğunluğu sivillerden oluşan yaklaşık 1200 Lübnanlı hayatını kaybetti. İsrail de ise çoğunluğu askerlerden oluşan 160 kişi öldü ancak buna rağmen İsrail istediği hiçbir amaca ulaşamadı.

Tel Aviv, Hizbullah aleyhinde karalama kampanyalarıyla geçmiş yıllarda art arda yaşadığı yenilgileri telafi etmeye çalışıyor. Dahası İsrail casus uçakları göndererek, Lübnan hava sahasını ihlal ediyor.

rasthaber

Yorumlar