Abbas Güçleri Geçen Sene Batı Yaka’da 1815 Kişiyi Siyasi Nedenlerle Tutukladı

Merkezi Londra’da olan hukuk merkezi geçen yıl Batı Yaka’da 1815 kişinin siyasi görüşleri nedeniyle Filistin Yönetimine bağlı güçlerce tutuklandığını belirtti.  

Görüntülenme: 1233 Tarih: 11 Mart 2016 11:08
Abbas Güçleri Geçen Sene Batı Yaka’da 1815 Kişiyi Siyasi Nedenlerle Tutukladı

Merkezi Londra’da bulunan ve insan hakları konusunda çalışmalar yapan Arap İnsan Hakları Örgütü, 2015 yılıyla ilgili yayınladığı raporda, Batı Yaka’da geçen yıl tutuklama, işkence, baskı ve gözaltılarda ciddi bir artış olduğuna dikkat çekerek, geçen yıl ifadeye çağrılanlar arasında 25 kadın, 27 çocuk, 68 gazeteci, 41 öğretmen, 422 öğrenci bulunduğunu geri kalanların ise daha önce işgal rejimi tarafından tutuklanıp serbest kalan eski esirler olduğunu ve sayılarının 969’u bulduğunu ifade etti.

Tutuklananlardan 37 kişinin işkence gördüğünün tespit edildiğini belirten örgüt, işkencelerin daha çok ellerden sorgu odalarındaki kapı ve pencerelere bağlama, saatlerce ayakta bekletme, kaba dayak, kablo ve coplarla darp, tekme tokat şeklinde gerçekleştiğini, bazı tutukluların aylarca tek kişilik hücrelerde tutulduğunu kaydetti.

Raporda ayrıca sorgu merkezlerindeki işkencelere birçok şahsın iştirak ettiği belirtildi.

Raporda ayrıca, Abbas’a bağlı güçlerin Filistinlilerin yaptıkları gösterileri dağıtmak için gerçek mermi kullandığına ve bunun sonucunda 12 yaşlarında bir çocuğun ağır yaralandığına, 43 kişinin de değişik yerlerinden yaralandığına dikkat çekildi.

Rapora göre, Filistin Yönetimine bağlı güçler, yönetimin 3 bin.860 milyar dolarlık bütçesinin 1078 milyar dolarını kullanıyor. Bu güçlerin harcadığı para Sağlık Bakanlığıyla Eğitim Bakanlığının bütçelerine denktir.

Yine rapora göre Abbas’a bağlı güçler yargının kararlarını da hiçe sayıyor. Bu süre içinde tutuklanan 26 kişi mahkeme kararlarına rağmen serbest bırakılmadı.

fiem

Yorumlar