Suud-i Amerika, Hamas'tan Ne İstedi?

Suudi Arabistan, Hamas ve Mısır arasında arabulucu olmaya çalışırken Hizbullah ve İran ile ilişkilerini kesmesini istedi. 

Görüntülenme: 1637 Tarih: 21 Mart 2016 03:22
Suud-i Amerika, Hamas'tan Ne İstedi?

Son zamanlarda İslami Direniş Hareketi Hamas ve Mısır arasındaki görüşmelerle ilgili Suudi Arabistan'ın bu konudaki rolü üzerine çok fazla haber çıktı. Haberlerde Mısır ve Hamas arasında iki yılı aşkın süredir devam eden gerginliği sadece Hamas tarafından aşılamayacağı ve Suudi Arabistan'ın da sürece müdahil olduğu ifade edildi. 
 
Son olarak eski Suud generali olan ve Kral Selman'a yakınlığıyla bilinen danışman Enver Aşki, Suud'un Arap dünyasındaki savaş ve çatışmaları durdurmayı hedeflediğini ileri sürdü ve Arap Birliğini sağlamaya yönelik bu çabalar ışığında Mısır ve Hamas arasındaki yakınlaşmayı desteklediklerini söyledi. 
 
Aşki, Suudi Arabistan'ın Hamas ve Mısır arasında arabulucu rolü oynamasının uzak ihtimal olmadığını ve böyle bir yakınlaşmanın Arap dünyasının yararına olacağını söyledi. Aşki ayrıca, Hamas heyetinin Suudi Arabistan'ı umre için ziyaret ettiklerini ve Suud'lu yetkililerle aralarında resmi bir görüşme gerçekleşmediğini ifade etti. 
 
Hamas liderlerinden Mahmud Zahar'ın Arap Birliği'nin Hizbullah ile ilgili kararı hakkındaki açıklamalarına değinen Aşki, Hizbullah ve Hamas arasında tarihi bağlar bulunduğunu ancak Hamas yöneticilerinin Hizbullah'ın Arap coğrafyasındaki "terör faaliyetleri"ni onaylamadıklarını iddia etti. Hamas yöneticisi Mahmud Zahar Hizbullah'ın Arap birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi tarafından terör örgütü ilan edilmesinin bir anlam taşımadığını ve Hamas'ın bölgede yaşanan krizde bir taraf olmadığını ifade etmişti. 
 
Aşki, Zahar'ın bu açıklamalarıyla durumu düzeltmeye çalıştığını ve Hizbullah'la Hamas'ı bir araya getiren bazı meseleler olduğunu ancak ne Hamas'ın ne de Zahar'ın "Hizbullah'ın terör faaliyetleri"ni desteklemediğini söyledi. 
 
Suudi Arabistan'ın Hamas'tan Hizbullah ve İran ile ilişkilerini kesmesini talep ettiğini belirten Aşki, Suudi Arabistan'ın Mısır ve Hamas arasındaki yakınlaşmayı desteklerken Hamas'ı terör örgütü listesine alması ihtimalinin de bulunmadığını belirtti.
 

İSLAMİANALİZ

Yorumlar