Lieberman Siyonist Rejim'in Yeni Savaş Bakanı Olabilir Mi?

İşgal hükümetinin başbakanı Benyamin Netanyahu dün(Çarşamba) yaptığı açıklamada, kendisini hedef alan ve onu korkaklık ve yalancılıkla suçlayan “İsrail Evimiz” Partisi lideri Avigdor Liberman’ın koalisyon hükümetine katılma yönündeki talebini nasıl değerlendirdiğini açıkladı. 

Görüntülenme: 1193 Tarih: 19 Mayıs 2016 14:26
Lieberman Siyonist Rejim'in Yeni Savaş Bakanı Olabilir Mi?

Analistler Knesset’te 6 sandalyesi olan Liberman’ın partisinin, Knesset’te 24 sandalyesi olan Isaac Herzog öncülüğündeki “Siyonist Kamp” partisine oranla çok büyük bir etki uyandırmayacağı görüşündeler…

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İsrail konusundaki uzman analist Dr. Ömer Caara Liberman’ın Savaş(Savunma) Bakanlığı ile görevlendirilmesinin Ortadoğu üzerinde çok büyük değişimlere yol açmayacağını düşünüyor.

Paltoday’a açıklamalarda bulunan Caara, Netanyahu’nun da esasında “İsrail Evimiz” partisinin görüşlerine paralel görüşlere sahip olduğunu, bu yüzden Liberman’ın hükümete dâhil olmasının çok büyük değişimlere yol açmayacağını, bu değişimi sağlayacak olanın Herzog’un liderliğindeki “Siyonist Kamp” olduğunu söylüyor. Caara Netanyahu’nun Liberman’ın partisine baskı yapabildiğini, ancak Herzog’un partisi üzerinde böyle bir etkisinin olmadığını, nitekim Herzog’un da kendi partisinin mensupları üzerinde böyle bir etki alanına sahip olmadığını ifade ediyor.

Öte yandan Isaac Herzog son süreçte Liberman’ın partisinin yeni hükümete dahil olması durumunda partisinin koalisyon müzakerelerinden çekileceğini söyleyerek Netanyahu’yu tehdit etmişti.

Herzog bir gazeteye verdiği röportajında “Delilik ve akıllılık, ekonomik refah ve ekonomik kriz arasında tercih yapmak Netanyahu’ya kalmış. Netanyahu ya Liberman’ın liderliğinde savaşa girmeyi tercih eder ya da bizimle birlikte umuda kapı aralamayı…” demişti.

Netanyahu temel olarak Liberman’ın “Gazze’deki Hamas hükümetini düşürmek, Gazze’ye savaş açmak ve İsrail ordusunun Gazze’ye girmesi, Savaş Bakanlığını üstlenmek, “vahşiler” olarak tanımladığı Filistinli esirlerin idamının şart olması, ekonomik ve politik reformlar” şeklindeki şartlarını onaylamıştı.

Caara, Netanyahu’nun tüm bu hakları Liberman’a vermeyeceğini, zira savaş kararının öznel bir nitelik taşımadığını, her şeyden önce Amerika’nın savaş için yeşil ışık yakması gerektiğinin farkında olduğunu söylüyor.

Caara, Liberman’ın Netanyahu üzerinde Herzog kadar etkili olamayacağını, bu yüzden Liberman’ın hükümette Savaş Bakanı olarak görevlendirilmesinin herhangi bir değişime yol açmayacağını, Liberman’ın Netanyahu’nun komutası altındaki herhangi bir asker gibi olacağını, Netanyahu’ya muhalefet etmesi durumunda kapı dışarı edileceğini söylüyor.

Liberman’ın görevi devralması durumunda Gazze’ye saldırılıp saldırılmayacağı hususunda Caara, bu tehlikenin yalnızca Liberman’ın Savaş Bakanı olarak atanması durumunda oluşacak bir tehlike olmadığını, herkesi kapsadığını da ifade etti. 

 

İSLAMİANALİZ

Yorumlar