Bu Adam Türkiye'ye Niye Sokuldu?

60 ülke liderinin İstanbul’da ağırlandığı Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi, Mavi Marmara krizinden bu yana diplomatik ve siyasi ilişkilerin en düşük seviyeye indirildiği İsrail-Türkiye ilişkilerini de ısıttı. 

Görüntülenme: 1460 Tarih: 25 Mayıs 2016 16:48
Bu Adam Türkiye'ye Niye Sokuldu?

60 ülke liderinin İstanbul’da ağırlandığı Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi, Mavi Marmara krizinden bu yana diplomatik ve siyasi ilişkilerin en düşük seviyeye indirildiği İsrail-Türkiye ilişkilerini de ısıttı. Türkiye ile halen normalleşme müzakereleri yürüten İsrail zirvede Dışişleri Bakanlığı’nın en üst düzey ismi Dore Gold tarafından temsil edildi.
 
Şu an Dışişleri Bakanı bulunmayan ve bu görevi Başbakan Binyamin Netanyahu’nun bizzat yürüttüğü İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın en üst düzey temsilcisi olan Gold, Türkiye ile yürütülen normalleşme sürecinin de muhatabı olarak biliniyor.
 
Hürriyet'in iki ülke arasındaki normalleşme müzakerelerine yönelik sorularını yüzeysel ifadelerle yanıtlayan Gold, “Türk halkına, İspanya’dan sürülen Yahudilere Osmanlı İmparatorluğu’nun kapılarını açtığını hiçbir zaman unutmadığımız’ mesajını vermek isterim” dedi. 
 
Zirve kapsamında İstanbul Kongre Merkezi’nde açılan sergi alanındaki İsrail standında Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Gold, özellikle Ortadoğu’nun bugünkü durumu göz önüne alındığında Türkiye ve İsrail’in birbirine ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. 
 
‘SÜREÇTEN UMUTLUYUM’
 
İsrail ve Türkiye arasında bir süredir devam eden normalleşme müzakerelerinde hangi noktada olunduğu yönündeki soruya Gold şu cevabı verdi: “Ben süreçten umutluyum. Ama gerçekten bu konuda yorum yaparak iki tarafın heyetlerini de etkilemek istemem.”
 
'DÜNYANIN EN FELAKETLİ BÖLGESİNİN SINIR KOMŞULARIYIZ'
 
İstanbul’a İsrail Hükümetini temsilen Birleşmiş Milletler zirvesine katılmak üzere geldiğini hatırlatan Dore Gold, zirveye ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Aslında İsrail ve Türkiye’nin çok ortak noktası var. Dünyanın en felaketli bölgesinin sınır komşularıyız;  Suriye ve Irak. DAEŞ ve bölge ülkelerden gelen farklı tehditlerin altındayız. Savaş yüzbinlerce mültecinin oluşmasına neden oldu. Türkiye sorun ile kuzeyde karşı karşıya gelirken İsrail de güneyde bu sorunlarla karşı karşıya kalıyor.”
 

İSLAMİANALİZ

Yorumlar