iyonist Rejimle Türkiye Arasında "Güven Tazeleme" Anlaşması

Siyonist rejim İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye’nin İsrail gazının taşınması için en iyi ve en uygulanabilir güzergah olduğunu belirterek, “Fizibilite çalışmaları özel sektör tarafından çoktan tamamlandı, projeler sadece zaman meselesi. Bölgede şu anki durum Türkiye ve İsrail için enerji iş birliğine yönelik böyle bir anlaşmayı gerektiriyor.” dedi. 

Görüntülenme: 1420 Tarih: 30 Mayıs 2016 01:24
iyonist Rejimle Türkiye Arasında

Siyonist rejim İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, iki ülke ilişkilerinin normalleşme sürecinin tamamlanmasının ardından, Türkiye ile muhtemel bir gaz anlaşması yapılmasına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Siyonist rejimin işgal ettiği Filistin toprakları üzerindeki doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması konusuna değinen Cohen, “Türkiye’nin İsrail gazının taşınması için en iyi ve en uygulanabilir güzergâh olduğu görüşlerine tamamen katılıyorum. Jeopolitik açıdan bakıldığında, enerji kaynaklarının doğudan batıya, güneyden kuzeye geçişi için bir merkez konumundaki Türkiye olmazsa, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi çok zor olur.” ifadelerini kullanan Cohen, Türkiye’nin kendilerine bu manada kolaylık sağlayacağına ve son derece uyumlu bir tavır takınacağına inandığını söyledi.

Özel sektöre ait firmaların projeler ile ilgili fizibilite çalışmalarını “çoktan tamamladığını” belirten Cohen, iki ülkenin de karşılıklı olarak iyi niyet sergilemesinin bu dönemde bir gereklilik olduğunu vurguladı.

Cohen, “Bölgede şu anki durum, Türkiye ve İsrail için enerji iş birliğine yönelik böyle bir anlaşmayı zorunlu kılıyor.” diye konuştu.

“Bu Anlaşma Olursa, İsrail’in Türkiye’ye Güveni Tazelenir”

Cohen, uzun vadede iki ülke arasındaki güvenin yeniden kurulması için bu anlaşmanın çok faydalı olacağını belirterek, “Enerji gibi bir durum gelecek ilişkilerde güven artırıcı önlemler anlamında bir dönüm noktası olacaktır.” ifadesini kullandı.

İsrail kabinesinin ülkedeki enerji ve gaz sahalarının geliştirilmesine yönelik yeni planı hafta başında kabul ettiği bilgisini veren Cohen, “Birkaç ay önce, hükümet tarafından sunulan bu planın reddedilmesine yönelik bir Yüksek Mahkeme kararı vardı, ama şimdi kabine tarafından yeni sunulan plan kabul edildi. Eğer konu tekrar Yüksek Mahkeme’ye gitmezse, çalışmalar başlamalıdır.” dedi.

İsrail kamuoyunda da Türkiye ile enerji anlaşmasına yönelik karşı çıkma görmediğini kaydeden Cohen, “Mısır ile bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz. Ürdün çok küçük bir ülke ve Filistin daha da küçük. Dolayısıyla bu büyüklükte bir ticaret için tek büyük müşteri, Türkiye gibi yeterince büyük ve başka yerlere de ihracat yapabilme kapasitesine sahip bir ülke olmalı.” diye konuştu.

İsrail ile 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından son dönemde hız kazanan normalleşme süreci çerçevesinde, iki ülke arasında yapılacak muhtemel bir gaz anlaşmasıyla Filistin toprakları üzerindeki doğal kaynakların Siyonist rejimin lehine olacak şekilde uluslararası piyasalara Türkiye üzerinden aktarılması bekleniyor. İşgal altındaki Filistin topraklarında ise yaklaşık 800 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.

 

İslami Analiz

Yorumlar