Görüntülenme: 2423 Tarih: 03 Temmuz 2016 12:36
Türkiye’nin Mavi Marmara saldırısından 6 yıl sonra İsrail ile anlaşmaya varmasına yönelik tepkiler sürüyor. Medya tarafından “zafer” olarak sunulan, ancak anlaşma şartlarına bakıldığında İsrail’in kazançlı çıktığının açıkça görüldüğü uzlaşma hakkında, “Gazze halkı anlaşmadan memnun” algısını yayan medyanın aksine Gazze’den üzgün ve hüzünlü sesler yükseliyor. Ambargonun gerçekten kaldırılmasını bekleyen Gazze halkı yardımların sorunlarını çözmediğini, işgal ve ambargo altında insanca bir yaşam umudu beklediklerini belirtiyorlar.
“YARDIMLAR GAZZE HALKININ SORUNUNU ÇÖZMÜYOR”
Gazzeli bir ev hanımı olan Fatma Mısri, Türkiye’nin İsrail ile yaptığı anlaşmadan duyduğu memnuniyetsizliği şu şekilde dile getiriyor: “Yardımlar Gazze halkının sorununu çözmüyor. Ben ablukanın tamamen kaldırılmasını istiyorum. On yılı aşkın süredir bu halk kuşatılmış durumda. Gençler işsiz oturuyor. Mesele erzak ve bizim yemek yememiz değil. Biz dünyadaki ve diğer Arap ülkelerindeki insanlar gibi yaşamak istiyoruz.”
HABER MERKEZİ
Türkiye’de dillendirildiğinin aksine ablukanın kaldırılmadığını ifade eden Gazzeli gazeteci İsmail Faranci, “Türkiye’nin Gazze üzerindeki ablukanın tamamen kalkması şartından vazgeçmeyeceği beklendiği için Gazze halkında bir hayal kırıklığı var” dedi.
“MESELE ERZAK DEĞİL, İNSANCA YAŞAM”
Gazzeli bir ev hanımı olan Fatma Mısri ise, “Mesele erzak ve bizim yemek yememiz değil. Biz dünyadaki ve diğer Arap ülkelerindeki insanlar gibi yaşamak istiyoruz. Gençler işsiz oturuyor” diyerek anlaşmadan memnun olmadıklarını dile getirdi.
İsrail-Türkiye mutabakatının ardından Gazze’deki halkın nabzını tutan El Cezire Türk’ün haberine göre, Gazze sokaklarında Türkiye’nin İsrail ile yaptığı anlaşma konuşuluyor. Yıllardır İsrail ambargosu ve ablukası altında özgürlük mücadelesi veren Gazzeliler çarşıda, pazarda, limanda iki ülkenin 6 yıl sonra vardığı uzlaşmayı konuşuyor.
“YARDIMLAR GAZZE HALKININ SORUNUNU ÇÖZMÜYOR”
Gazzeli bir ev hanımı olan Fatma Mısri, Türkiye’nin İsrail ile yaptığı anlaşmadan duyduğu memnuniyetsizliği şu şekilde dile getiriyor: “Yardımlar Gazze halkının sorununu çözmüyor. Ben ablukanın tamamen kaldırılmasını istiyorum. On yılı aşkın süredir bu halk kuşatılmış durumda. Gençler işsiz oturuyor. Mesele erzak ve bizim yemek yememiz değil. Biz dünyadaki ve diğer Arap ülkelerindeki insanlar gibi yaşamak istiyoruz.”
“ABLUKA KALKSAYDI İYİ OLURDU”
Gazzeli gazeteci İsmail Faranci ise, Türkiye’nin İsrail ile anlaşmasının Gazze halkı için bir hayal kırıklığı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin Gazze üzerindeki ablukanın tamamen kalkması şartından vazgeçmeyeceği beklendiği için Gazze halkında bir hayal kırıklığı var. Yardımların girmesi, elektrik santrali veya deniz suyu arıtma istasyonları gibi hususlar bizim için çok güzel. Ama en iyisi ablukanın kaldırılması olurdu.”
İsrail, Kadir Gecesi’nde Gazze’yi bombaladı
SU KUYULARINI VE EKİPMANLARI BİLE BOMBALADI...
İsrail savaş uçakları Kadir Gecesi’nde Gazze Şeridi’nin güneyinde bulunan üç bölgeyi bombaladı. Savaş uçakları sahur vaktinde Gazze’de iki bölgeye saldırı düzenledi. Türkiye ile anlaşmanın hemen ardından Kadir Gecesi’nde yapılan bu saldırı Siyonistlerden dünyaya çok net bir mesaj: Filistin’e karşı işgal, ambargo ve katliam sürecek…
Gazze’nin merkezinde bulunan Zeytun Mahallesi ve kuzeyinde bulunan Beyt Lahya’da bazı noktalar İsrail uçaklarının hedefi oldu. İsrail jetlerinin Gazze’deki Beyt Hanun bölgesinde Kassam Tugayları’na ait bir eğitim merkezini hedef aldığı bildirildi. Terörist İsrail, saldırısına gerekçe olarak geçtiğimiz gün akşam saatlerinde Gazze’den Sderot’a yönelik roket atışını gösterdi. Ancak İsrail’in gerekçe olarak gösterdiği bu roket saldırısını Filistinli direniş gruplarından üstlenen olmadı. Saldırıda hedef alınan binalarda ağır hasar oluşurken Filistinli kaynaklardan henüz herhangi bir can kaybı rapor edilmedi. Yerel kaynaklar saldırılar sonucu 4 Filistinli sivilin yaralandığı bildiriyorlar. İsrail uçaklarının Gazze’deki Bedir bölgesine yaptığı hava saldırısında dört sivil yaralanırken saldırılar Refah bölgesinde devam ediyor. Yerleşim bölgeleri hedef alınıyor. İsrail bombardımanı Han Yunus bölgesinde yoğunlaştı.
GAZZELİLERE MESCİD-İ AKSA ENGELİ
İşgalci İsrail, Kadir Gecesi’ni Mescid-i Aksa’da geçirmek isteyen Gazzelilerin Kudüs’e girişini engelledi. Filistin Sivil İşler Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el-Mekadime, Siyonist makamlarının, Kadir Gecesi’ni Mescid-i Aksa’da geçirmek isteyen Gazzelilere, Kudüs’e giriş izni vermediğini belirtti. Abluka altındaki Gazzelilerin, Aksa’ya girebilmesi için İsrail ile iletişime geçerek ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Mekadime, çabalara rağmen sonuç elde edemediklerini dile getirdi.
İŞGALCİ ASKER SAYISI ARTIRILDI
Terörist İsrail ordusunun, Batı Şeria’da kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından ateş açılması sonucu 1 işgalci İsraillinin ölmesi, 3’ünün yaralanmasının ardından bölgedeki asker sayısını artırdığı bildirildi. Batı Şeria’nın güneyindeki Otinel işgal birimi yakınında kimliği henüz belirlenemeyen kişilerin yoldan geçen araçlara ateş açması sonucu 1 İsraillinin öldüğü, 3 İsraillinin yaralandığı ifade edilmişti.
Saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın dün El-Halil kentinde öldürülen Yahudi yerleşimcinin ailesinin evine gerçekleştirdiği ziyaretin hemen akabinde meydana gelmişti.
İŞGAL BİRİMLERİ 439 KAT BÜYÜDÜ
Kudüs Uygulamalı Araştırma Merkezi (Areej) İsrail’in Batı Şeria’daki işgal birimlerinin geçen yıla göre 439 kat arttığını açıkladı. Yılın ilk 6 ayında Filistinlilere ait 7 bin 773 dönüm toprak İsrail tarafından gasp edildi.
Yılın ilk 6 ayında Filistinlilere ait 7 bin 773 dönüm toprak İsrail tarafından gasp edildi. Geçen yıl bin 442 dönüm toprağa el koyan İsrail, özellikle tarım yapılan köylere karşı da ayrı bir yıkım politikası yürütüyor.
GEREKÇE: RUHSATSIZ
Ayrıca İtrail, tarım tesislerini ve Filistinlilere ait hayvancılık yapılan meraları ‘ruhsatsız’ olduğu gerekçesiyle yıkıyor. Yine Araştırma Merkez’nin konu ile ilgili yayınladığı raporlara göre çoğunlukla El-Halil, Kudüs ve Nablus’ta 343 tarım tesisi tahrip edilirken, 59 tarım merkezi tamamıyla yıkıldı. Haaretz gazetesinin haberine göre ise, Filistin’de kullanılan su tankları bile “izinsiz inşa” gerekçesiyle yıkılacak.
“HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUZ”
El-Nuseyrat mülteci kampında yaşayan mühendis Muhammed Eltavil’de anlaşmanın Gazze halkını, özellikle de mütedeyyin Müslümanları hayal kırıklığına uğrattığını belirti ve ekledi: “Türkiye, Gazze’den daha çok önemsediği kendi halkının menfaatlerine göre davrandı. Erdoğan’ın bu menfaatleri ve ülkesinin çıkarlarını düşünmek zorunda kaldı” dedi.
ABLUKA KALKMADAN NEFES ALINMAZ
Gazzeli gazeteci İsmail Faranci iseşu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin Gazze üzerindeki ablukanın tamamen kalkması şartından vazgeçmeyeceği beklendiği için Gazze halkında bir hayal kırıklığı var. Yardımların girmesi, elektrik santrali veya deniz suyu arıtma istasyonları gibi hususlar bizim için çok güzel. Ama en iyisi ablukanın kaldırılması olurdu.”
MİLLİ GAZETE