Temmuz Savaşının Detayları Ortaya Çıkmaya Devam Ediyor

Lübnan Merkezli El-Meyadin kanalı, 2006 İsrail-Lübnan Temmuz savaşnın 10. yılı münasebetiyle savaşa ilişkin detayları paylaşmaya devam ediyor. 

Görüntülenme: 1230 Tarih: 20 Temmuz 2016 10:31
Temmuz Savaşının Detayları Ortaya Çıkmaya Devam Ediyor

Lübnan Merkezli El-Meyadin kanalı, 2006 İsrail-Lübnan Temmuz savaşnın 10. yılı münasebetiyle savaşa ilişkin detayları paylaşmaya devam ediyor. El-Meyadin, yayımladığı bir haberinde savaşın yaşandığı günlerde İsrailli analistlerin 'Öldürülen her Hizbullah savaşçısı için 24 milyon dolar ödendi' tahminini okuyucularına aktardı.

İşte El-Meyadin'in yayımladığı o haber:
 
Siyonist işgal hükümeti, 12 Temmuz 2006 günü Lübnan'a yönelik savaş kararı almak için toplantığında, Genelkurmay Başkanı Dan Halutz mal varlığını kurtarmanın yolunu düşünüyordu ve Leumi Bankası'ndaki hisselerini satmaya karar vermişti. Halutz, elinde telefon cephede yaşanan gelişmeleri takip etmek yerine 120 bin şekel (25 bin dolar) tutarındaki hissesini satmakla meşguldü. Halutz'un bu hali yaşanacak ekonomik kayıpların habercisi niteliğindeydi.
 
Savaşın ilk gününden beri Tel Aviv borsasında Şekel Amerikan doları karşısında hızlı bir değer kaybı yaşıyordu. Siyonist işgal rejimi savaşta olduğu sırada ekonomiye yeterli önem gösterilmedi, nitekim ateşkes ilanının ilk gününde işgal rejimi tarihindeki en büyük ekonomik kaybı yaşamıştı. İsrailli ekonomik analistlere göre Lübnan savaşının işgal rejimine faturası 6,5 milyar dolar tutarındaydı ve uzun vadede çok daha büyük sorunlara yol açacaktı.
 
Kuzeyde bulunan fabrika ve büyük işyerlerinin %90'ına yakını ya tamamen kapanıyor ya da hisselerini satma yoluna gidiyordu. Bu istatistikler de yaşanan krizin boyutunu gösterir nitelikteydi. 
 
İsrail'in en büyük sanayi bölgesi Hayfa'da ise savaşın 3. haftasına gelindiğinde fabrika ve işyerlerinin kapatılma oranı %45'lerdeydi o tarihte savaşın sadece Hayfa'yı uğrattığı zarar 11 milyon dolar civarındaydı. Tüm bu yaşanan gelişmeler 'Hayfa körfezindeki en büyük petrol rafinerisi de kapanacak mı' sorusunu akıllara getirmeye başlamıştı.
 
Siyonist rejimin, Lübnan'a karşı savaşında açık ve net bir hedefi vardı; Hizbullah'ı yok etmek. İşgal rejiminin milyar dolarlar harcadığı 33 günlük savaşın sonunda öldürülen Hizbullah savaşçısı sayısı 250'yi bulmuştu. İsrailli analistlere göre de bu savaşta bu kadar para harcanmasının tek bir açıklaması olabilirdi; o da öldürülen her Hizbullah savaşçısı için 20 milyon dolar civarı bir paranın ödenmiş olduğuydu. Ancak tüm bunlara rağmen siyonist rejim bu savaştaki hedeflerine ulaşamamış, yaşadığı ekonomik kriz de bunun cabası olmuştu.
İSLAMİANALİZ

Yorumlar