Suudlu Emekli General Enver Aşki İşgal Edilmiş Topraklarda Ne Arıyor?

Suud’un İsrail’le diplomatik ilişkilerinin koordinasyonundan sorumlu olan ve Suud hanedanlığına yakınlığıyla bilinen Cidde'deki Ortadoğu Araştırmaları Merkezi başkanı emekli general ve danışman Enver Aşki’nin beraberindeki bir heyetle Batı Şeria’yı ziyaret etmesinin ardından İsrail’e geçerek İsrail’de çok sayıda yetkiliyle görüşmeler gerçekleştirdiği ifade edildi. 

Görüntülenme: 1553 Tarih: 21 Temmuz 2016 00:09
Suudlu Emekli General Enver Aşki İşgal Edilmiş Topraklarda Ne Arıyor?

El-Meyadin kanalının İsrail radyosundan naklettiği haberlerde Suud Stratejik Çalışmalar Enstitüsü Başkanı Enver Aşki’nin İsrailli yetkililerle mevcut süreçte görüşmeler gerçekleştirdiği ve bu görüşmeleri sürdürdüğü ifade edildi. İsrailli üst düzey kaynaklar ise bu konunun detaylarıyla ilgili konuşmak istemediklerini ifade ettiler.
 
Geçtiğimiz günlerde Batı Şeria’ya ulaşan Aşki Filistin Başbakanı Rami El-Hamdulillah ile bir araya gelmişti. Enver Aşki’nin İsrailli yetkililerle yaptığı bu görüşmenin ilk olmadığı, daha önceden de İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Dore Gold ile alenen görüşmeler gerçekleştirdiği ifade ediliyor.
 
Enver Aşki ayrıca Washington’da bir süre önce İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski başkanı Yaakov Amidror’la da bir araya gelmişti.
 
İsrail dostu Enver Aşki
 
Aşki, daha öne i24 kanalındaki bir söyleşisinde; "Araplar daha önce İsrail'i Filistin toprakların atabileceklerini düşünüyor veya istiyorlardı; fakat İsrail artık dünya üzerindeki bir hakikat. Bu yüzden Suudi Arabistan, İsrail'in ve Arap Devletlerinin beraber yaşayabilmesini istiyor" ifadelerini kullanmıştı. 
 
Aşki, İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth Gazetesine verdiği röportajda ise şu ifadeleri kullanmıştı:

"Suudi Arabistan'da bile yönetim değişti, ve yeni hükümet barış sağlanması hususunda sizlere kararlı olduğunun sinyallerini veriyor. Bizim İsrail'le ortak çıkarlarımız var ve ortak düşmanlarımızı kolaylıkla belirleyebiliriz."
 
Aşki röportajda İsrail-Suudi Arabistan arasındaki normalleşmeyi de şu ifadelerle açıklamıştı: "Bir ay önce Mısır'daydım, Kahire'den İskenderiye'ye giderken mola için durdum ve bir kitap dükkanına girdim. Orada Dore Gold'un Suudi Arabistan hakkında yazdığı kitabı buldum. Kitap Suudileri çok olumsuz bir şekilde yansıtıyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki Gold ile görüşmelerimizden ve onun Suudi tarafından öğrendiklerinden sonra bizi eleştirmeyi ve hedef almayı bıraktı. Ben öyle düşünüyorum ki, o da İsrail'deki diğerleri de Suudi Arabistan'ı düşman olarak görmeyi bıraktı. Hatta bazı İsrailli muhataplarımız bizi arkadaş olarak görmeye başladı."
İSLAMİANALİZ

Yorumlar