Dahlan Darbe Girişiminde Kuryelik Mi Yaptı?

15 Temmuz darbe girişiminin finansmanının Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti tarafından karşılandığı iddia edildi. 

Görüntülenme: 1309 Tarih: 31 Temmuz 2016 23:13
Dahlan Darbe Girişiminde Kuryelik Mi Yaptı?

İngiliz The Guardian gazetesinin eski editörü David Hearst, genel yayın yönetmenliğini üstlendiği Middle East Eye haber sitesinde önemli iddialar ortaya attı.

Buna göre Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti FETÖ darbecilerine Muhammed Dahlan aracılığıyla para gönderdi. Türk istihbarat servislerine yakın kaynaklara dayandırılan habere göre 15 Temmuz darbe girişiminden birkaç hafta önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetimi, FETÖ’ye para aktardı. Para transferi için de Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zeyid el Nahyan’ın özel danışmanı tanınan Muhammed Dahlan aracı oldu.

Gazze’de Hamas iktidara gelmeden önce El Fetih’in Gazze sorumlusu/lideri olan Dahlan, yolsuzluktan yargılanmaya başlayınca Filistin’i terk edip Körfez’e sığınmıştı. Hamas’a karşı ABD destekli bir darbe tasarlamak ve Yaser Arafat’a suikast planlamak gibi suçlamaların da muhatabı olan Dahlan, sürgün yeri olarak BAE’yi seçti ve adı 2010 yılında Dubai’de Mossad tarafından şehit edilen Mahmud el-Mabhoh suikastiyle de anıldı.

Muhammed Dahlan ismi, 2013 Mısır askeri darbesinde de MiddleEastMonitor sitesi tarafından gündeme getirilmiş ve Mısır darbesinin en önemli destekçilerinden olan BAE adına Mısır’daki darbeyi koordine ettiği belirtilmişti.

Öte yandan el-Cezire’de yer alan habere göre Muhammed Dahlan, Türkiye’de 2013 Haziran ayında başlayan Gezi eylemleri öncesinde Türkiye’ye gelerek ülkede Mısır’dakine benzer şekilde gençlerden müteşekkil bir “temerrud” (isyan) hareketi kurma faaliyetine giriştiği gündeme gelmişti. İddiaya göre Dahlan, o dönemde Zeyid el-Nahyan’ın talimatı üzerine Türkiye’ye gelmiş ve farklı çevrelerle temas kurarak maddi destek sözü vermişti.

Dahlan daha önce de Libya’da iç savaş çıkarmaya çalışmakla suçlanmıştı.

Habere göre Dahlan’ın Fetullah Gülen ile iletişim kurmasına, ABD’de yaşayan Filistinli bir iş adamı yardımcı oldu. Bu iş adamının kimliğinin Türk gizli servisi tarafından bilindiği belirtildi. BAE’de bulunan Sky News Arapça ve Al Arabiya gibi medya kuruluşları, 15 Temmuz gecesi Türkiye’deki darbe girişiminin başarılı olduğu ve hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışına kaçtığı gibi asılsız iddialar ortaya attılar. BAE hükümeti ancak 16 saat sonra, yani ancak darbe girişiminin başarısız olduğu kesinleşince bu girişimi kınadı.

Sürecin başarısızlıkla ilerlemesi üzerine BAE yönetiminin Dahlan ile arasına mesafe koyduğu ve Dubai havalimanında darbeci olduğu öne sürülen iki Türk generali yakalayıp iade ederek Ankara ile ilişkileri düzeltmeye çalıştığı iddia edildi.

İSLAMİANALİZ

Yorumlar