Siyonist Yerleşim Yerleri 1970'de Belirlenmiş

Filistin'in Batı Şeria bölgesinde oluşturulmaya çalışılan Kiryat Arba Yahudi yerleşimlerinin asıl amacının askeri üs olduğunun belirtildiği 1970 yılına ait Savunma Bakanı'nın toplantı tutanakları ortaya çıktı. 

Görüntülenme: 1508 Tarih: 01 Ağustos 2016 04:18
Siyonist Yerleşim Yerleri 1970'de Belirlenmiş

Filistin topraklarını İsrail lehine kamulaştırmak için sahte beyanlarla başlatılan çalışmaların, uluslararası hukukun ihlali olduğu ortaya çıktı.

Haaretz gazetesinin bir kopyasını ele geçirdiği 1970 yılına ait bir belge, eski Savunma Bakanı Moşe Dayan'ın Batı Şeria'daki El-Halil (Hebron) kentindeki Kiryat Arba Yahudi yerleşiminin güvenliği için bir yönetim kurma planının, Dayan'ın ofisinde 1970 yılında düzenlenen bir toplantının tutanağını içeriyor.

Yerleşim yeri inşa edilecek arazinin askeri operasyonlarla ele geçirilmesinin planlandığı belgede ilk binaların askeri kullanıma sunulacağı belirtiliyor.

Askeri birimlere tahsis edilecek yerleşim yerleri hakkında tutanakta 250 adet konut tahsis edileceği belirtiliyor. Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak yerleşim yerlerinin İsrail Savunma Bakanlığı ihtiyaçları için tahsis edileceği yazıyor.

Toplantı tutanağında hedeflerinin, askeri alan yapmaya karar verdikleri bölgede sivil amaçlı inşaatı yasaklamak ve uluslararası hukuka uygun bir görünüm sunmak olduğu belirtiliyor.

Moshe Dayan'ın ofisinde 1970 yılında yapılan toplantıda, hükümet faaliyetleri koordinatörü Ukrayna Yahudisi General Shlomo Gazit, Batı Şeria'da sivil yerleşim görünüşüyle bir askeri üs kurulması planıyla toprak ilhakının yapılacağını belirtiyor. Gazit, "sistem yanlıştı ama kendisinin tırnak içinde sadece bir bürokrat" olduğunu söyledi. "Ben hükümetin emirlerini yerine getiriyordum" dedi.

Gazit, yeni ele geçirilen bölgelerde siyasi, güvenlik ve daha sonra ekonomik işlerini organize eden komitenin sorumlusuydu. Bu grup daha sonra "Topraklarda Operasyon Koordinasyon Birimi" adını aldı.



Batı Şeria’nın en büyük kenti olan El Halil’in nüfusu 270 bin civarında. Kentin pek çok bölgesi İsrail ordusu tarafından kapatılmış ve bu bölgelere İsrail askerleri konuşlandırılmış durumda. Filistin Yönetimi ile İsrail arasında 1998’de imzalanan Wye River Mutabakatı kapsamında El Halil’in yüzde 20’si İsrail kontrolünde. Kent, başta Kiryat Arba yerleşimi olmak üzere bir dizi İsrail yerleşimiyle çevrili. El Halil’de de yaklaşık 850 yerleşimci yaşıyor.

El Halil, kentteki yerleşimciler ve bu yerleşimcileri korumak amacıyla konuşlandırılan çok sayıda İsrail askeri nedeniyle sık sık haberlere konu oluyor.

dunyabulteni

Yorumlar