Mervan Barguti'nin Abbas'ın Yerine Geçme İhtimali Var Mı?

Filistin Ulusal Örgütü Başkanı Mahmud Abbas'ın 81 yaşına basmasıyla Filistin'deki tüm çevreler Abbas'ın yerine kimin geçeceği konusunu düşünmeye başladılar.  

Görüntülenme: 1228 Tarih: 10 Kasım 2016 22:01
Mervan Barguti'nin Abbas'ın Yerine Geçme İhtimali Var Mı?

Fetih grubu içindeki çevreler iki yılı aşkın bir süredir Ulusal Örgüt Başkanının yerine geçecek kişiyi aramaktadırlar. Bu durum Fetih Örgütü ile Filistin Kurtuluş Örgütünün de bu arayış içine girmesine kadar ilerledi. Diğer gruplar milli vahdet planıyla  Mahmud Abbas'ın yerine birinin seçilmesi için çalışmaktadırlar. Bu konu bölgedeki taraflar için de önem kazanmış durumdadır ve  bölgeki bazı ülkeler Filistinli bazı adaylara destek vermektedirler.

Mervan Barguti

Mervan Barguti 6 Temmuz 1958 yılında Ramallah'ın Kuzeyinde bulunan Kuber köyünde dünyaya geldi. 15 Yaşındayken Fetih Örgütüne katıldı ve 18 yaşında Siyonistler tarafından tutuklandı. Barguti mücadele döneminin büyük bir bölümünü hapishanede geçirdi. Barguti tarih ve siyaset bilimi lisans  ve uluslararsı ilişkiler yüksek lisansa diplomalarına sahiptir.

Barguti Fetih Örgütünde direnişçi kişiliğiyle tanınmaktadır. O intifadanın önde gelen liderlerindendir. Siyonistler O'nu intifadanın beyni olarak tanıtmıştır. Barguti 1987 yılındaki birinci intifada tutuklanarak Ürdün'e  gönderilmişti.

Ariel Şaron O'nun hakkında şu ifadeleri kullanmıştı: Ne yazık ki O'nu canlı olarak ele geçirdiler onun bir cam içinde küllerinin getirilmesini tercih ederdim.

Barguti 1994 yılına kadar Ürdün'de kaldı ve o dönemde Oslo anlaşmasının imzalanmasının ardından  Ulusal Örgütünün kurulması amacıyla Batı Şeria'ya geri döndü. Batı Şeria'ya dönmesinin hemen ardından oy çokluğuyla Faysal El-Huseyn'in yardımcısı ünvanıyla Fetih Örgütün genel sekreterliğine seçildi.

Barguti 2 yıl boyunca Fetih Örgütünün yeniden yapılanması için çalıştı ve Batı Şeria'da ciddi heyetlerin oluşmasını sağladı. Öyle ki, merkezi komite tarafından ciddi tepkilerle karşılaştı ve yine Siyonistlerin engel oluşturmaları da yabancıların elindeydi ancak tüm bunlara rağmen Fetih Örgütünün yapısını değiştirmeyi başardı.

1996 Yılında Filistin Meclisinde milletvekilliğine seçildi. Ve bu tarihten sonra Siyonistlerin  yoğun baskısına maruz kaldı ve defalarca tutuklandı. İkinci intifada olayında tekrar faaliyete başladı ve 2004 yılında idare mahkemesi tarafından tutuklanıp Tel-Aviv mahkemesinin kararı doğrultusunda 5 ömür boyu hapse mahkum edilinceye kadar intifadanın liderliğini üstlendi.

Ebu Mazen'in yerine geçmeye aday kişiler arasında Barguti'nin konumu

Halk ve Fetih Örgütü destekçileri arasındaki derin sevgi

Mervan Barguti şuan Fetih Örgütünün en direnişçi üyesi olarak görülmektedir. O, hapiste geçirdiği süreç boyunda Fetih ve Hamas arasında dostluk kurarak milli barışı sağlamaya çalıştı.

Geçtiğimiz yılllar boyunca Batı Şeria'da yapılan kamuoyu araştırmalarının tamamında, Mervan Barguti  Mahmud Abbas'ı geride bırakmış ve Halk Örgütünün başkanlığı için bir numaralı aday olmuştu. Berguti hatta bazı kamuoyu araştırmalarında İsmail Haniye ve Halit Meşal'i de geride bırakmıştı. Bu nedenle, yani Filistin kamuoyundaki önemli konumu deneniyle, hangi seçime katılırsa katılsın kazanabileceği söylenebilir.

Fetih Örgütünde sevilmesi

Mervan Barguti Fetih Örgütü içinde de çok sevilmektedir. Öyle ki 2009 yılında Beyt-ul Lehm'de yapılan altıncı kongrede hapishanede  ve 5 ayrı müebbet hapis cezası olmasına rağmen Fetih Örgütü Yönetim Kuruluna seçildi.

2013 Yılında anlaşma müzakerelerinde yapılan Filistinli esirlerin 4 aşamada serbest bırakılması olayında Fetih üyeleri Barguti'nin adını listeye dahil ettiler ve hatta müzakerelerin devam etme şartı konumuna seçildi ancak Siyonistler tarafından buna şiddetle karşı çıkıldı ve bu şart reddedildi. Öyle ki bu Mahmud Abbas'ın yerine geçmeye aday bir çok kişi böyle bir konuma sahip değildir.

Hamas Örgütü ve direniş güçlerinin Mervam Barguti'ye bakışı

2011 Yılında Hamas Örgütü tarafından yapılan esir değişimi olayında binden fazla esir serbest bırakılmış ve Mervan Barguti Hamas'ın ilk listesinde yer almıştı. Mervan Barguti sahip olduğu konum ve direniş geçmişi nedeniyle her zaman direniş örgütlernin dikkatini çekmiştir. Ve bu özellik sadece Mervan Barguti'ye hastır.

Sonuç

Öyle anlaşılıyor ki Mervan Barguti halk ve direniş örgütleri arasında sahip olduğu konum nedeniyle Mahmud Abbas'ın yerine geçecek adaylar arasında birinci sıradadır ve diğer adaylarla arasındaki fark da az değildir ancak O'nun Siyonistler tarafından 5 kez müebbet hapse mahkum edilmiş olması dikkate alındığında Siyonistler tarafından serbest bırakılması neredeyse imkansızdır. Bu nedenle Mervan Barguti'nin Mahmud Abbas'ın yerine seçilmesi zayıf bir ihtimaldir. Bu ihtimal direniş tarafından belki esir değişimi gibi bir uygulamayla gerçekleşebilir.

tesnim

Yorumlar