Filistin Direnişinin Büyük Komutanı Ahmed El Ca’beri’nin Şehadeti Üzerinden 4 Yıl Geçti

Bugün (14 Kasım) Siyonist işgal rejiminin başlattığı ve Filistinlilerin Yenilmiş Ekin Savaşı adı verilen savaşın ve direnişin genelkurmay başkanı büyük komutan Ahmed El-Ca’beri’nin şehit edilişinin yıl dönümüydü.  

Görüntülenme: 1347 Tarih: 14 Kasım 2016 16:38
Filistin Direnişinin  Büyük Komutanı Ahmed El Ca’beri’nin Şehadeti Üzerinden 4 Yıl Geçti

Kassam Tugayları'nın Genelkurmay Başkan Yardımcısı olarak bilinen ve kendisine “Direnişin Kurmay Başkanı” lakabı verilen 1960 doğumlu Ahmed El-Ca’beri, askeri hedeflere yönelik yapılan eylemlerden sorumlu olduğu iddiasıyla işgal rejimi tarafından aranan ve tasfiye edilmek istenilen şahsiyetlerden biriydi.

Gazze’nin Eş-Şucaiyye Mahallesi sakinlerinden ve Gazze Üniversitesi Tarih bölümünden mezun olan El-Ca’beri 14 Kasım 2012 tarihinde işgal güçlerinin aracına attığı bir füzeyle şehit oldu.

El-Ca’beri direniş mücadelesine Fetih hareketi bünyesinde başladı. İşgal güçleri tarafından 1980'lerde tutuklanan El-Ca’beri işgal rejimine karşı feda eylemlerini yapan Fetih’e bağlı askeri birimlere katılmak suçlamasıyla 1982 yılında 13 yıl hapse mahkûm edildi.

Cezaevinde Fetih ile ilişkilerine son veren El-Ca’beri Hamas'a katıldı ve siyasi liderlik biriminin kendisi için uygun gördüğü alanda çalışmaya başladı. 1995 yılında serbest kalan El-Ca’beri, Hamas’ın işgal rejiminde bulunan esirlerle ilgili biriminin idaresinde çalıştı. Ardından 1997 yılında Filistin Yönetiminin takiplerine karşı koymak için hareketin kurduğu İslamî Kurtuluş Partisi'nde çalışmaya başladı.

Süreç içerisinde Kassam Tugayları'nın Genel Komutanı Muhammed Dayf, hareketin iki önemli komutanı Adnan El-Ğul ve Sa’d El-Arabid’in yanında Şeyh Salah Şahade ile de ilişkileri güçlendi ve Kassam Tugayları’nın yapılanmasında çalışmalara başladı. Bu durum Filistin Yönetimine bağlı güçlerin kendisini Kassam Tugayları’na mensup olmakla suçlayıp tutuklamasına ve iki yıl zindanda tutmasına neden oldu. İntifada başında işgal uçaklarının Filistinli güçlerin merkezlerini bombalamasıyla Filistin Yönetimi onu serbest bıraktı.

İşgal güçlerinin Şeyh Şahade’yi 2002 tarihinde şehit ettiği güne kadar El-Ca’beri Kassam Tugayları’nın üç kişilik üst liderlik komutasının üçüncüsüydü. 2003 tarihinde suikasta maruz kalan El-Ca’beri ağır yaralı olarak kurtuldu.

14 Kasım’da aracı işgalci İsrail’in attığı füzeye hedef olan El-Ca’beri şehit oldu. 

fiem

Yorumlar