Gasıp İsrail Gazze'de Neden Yenildi?

İşgal rejimi devlet denetçisi ve ombudsmanı Joseph Shapira Siyonist işgal hükümetiyle işgal ordusunun 2014 yılındaki savaştan önce ve savaştaki durumlarıyla ilgili raporunu yayınladı. 

Görüntülenme: 3001 Tarih: 18 Mart 2017 15:46
Gasıp İsrail Gazze'de Neden Yenildi?

Re’fet Murre
 
Devlet denetçisi, işgal hükümetiyle işgal ordusunun Hamas hareketinin Gazze’de sınır bölgesinde inşa ettiği tünellerin stratejik tehdidi karşısında gerekli kararları aldıkları iddiasını yalanladı.
Hazırlanan rapor İsrail kabinesinin aracılığıyla işgal hükümetinin aldığı kararların içeriğine ışık tutarak, stratejik meseleleri tartışan kabinenin aldığı kararları masaya yatırmayı amaçlıyor. Raporda hükümetin askeri operasyonların ayrıntılarıyla ilgilenmediği savunuluyor.
Rapordan çıkarılabilecek önemli bazı noktaları dikkatinize sunuyoruz:
1.Siyonist işgal hükümeti kabinesi, Gazze ile ilgili stratejik hedefleri ortaya koymak için toplantılar yapmadı. Savaştan kaçınmak için siyasi seçenekler arayışına girmedi.
2.Savaştan önce bakanlar doğru kararlar almak için önemli ve zaruri bilgileri almadılar.
3.Gazze’deki tünellerin oluşturduğu gerçek tehdit, ayrıntılı bir şekilde kabinenin önüne konulmadı. Bunun yerine genel açıklamalarla geçiştirildi. Oldukça az yapılan bu açıklamalar kabinenin diğer üyelerine tünellerin tehlikesini ve bu tehlikenin boyutunu izah etmeye yetmedi.
4.Orduda çok önemli eksiklik ve açıklar tespit edildi. Eğitim eksikliği, gereken savaş araçlarıyla donanım azlığı, plan ve projelerin olmaması, hava kuvvetlerinin bu tehdidi ortadan kaldıracak hazırlıkta bulunmaması gibi konular işaret edilen açıklardan sadece bazıları.
5.İsrail ordusu saldırılarda kullanılan tünellerden sadece yarısını ortadan kaldırdı. Dolayısıyla kendisinden talep edilen görevi ifa etmemiş oldu.
6.İsrail ordusunun, Gazze’ye kara harekâtı başlatması durumunda tüneller sorunu konusunda askerlerin nasıl hareket edeceklerine dair bir planı yoktu.
Siyasi sonuçlar:
Devlet denetçisinin iki yıl içinde hazırladığı raporu incelediğimizde şu hususlar göze çarpıyor:
1.Hamas hareketinin Gazze’de inşa ettiği tüneller işgalci için stratejik, etkin ve nitelikli bir tehdit oluşturuyor. İşgal ordusu 2014 yılında tünellerin nasıl kullanıldığını gördükten sonra bunların oluşturduğu stratejik korkuyu hissediyor.
2.İsrail ordusu şu anda tünellerle ilgili gerçek bir bilgiye sahip değil. Bunlarla ilgili kayda değer bir malumat da yok elinde. Bunlara karşı sonucu garanti edecek bir araç ve yönteme de sahip değil.
3.Hamas’ın inşa ettiği tüneller özel bir silaha dönüşmüş durumda. Düşmana ani darbeler indirebilen ve iç kesimlerini bile tehdit edecek çok önemli bir güç unsuru hale geldi. Tüneller, sahada askeri dengeleri değiştirebilecek veya alt üst edecek bir mesele haline geldi.
4.Tünellerin sayısı, boyutu ve nitelikleriyle ilgili gizem onları, işgal istihbaratının gözünü kör eden bir düğüme dönüştürmüştür. Bu, Siyonist siyasetçileri, askerleri ve yerleşimcileri korkutan bir silaha dönüşen tünellerin önemini daha da artırıyor.
 
 fiem

Yorumlar