Uluslararası Filistin'e Geri Dönüş Platformu, Beyrut'ta Toplandı (Foto)

Direnişin başkenti Beyrut’ta Uluslararası Filistin’e Dönüş Platformu istişare toplantısı 01/05/2017 tarihinde yapıldı. Bu Toplantıya dünyadan 33 ayrı ülkeden oluşan bir çok sivil toplum kuruluşu katıldı. Filistin’den ayrılmak zorunda kalan Filistinlilerin İşgal altındaki kendi öz yurtlarına 69 yıl sonra tekrar geri dönebilmeleri ve İsrail zindanlarında açlık orucu tutan Filisitinlilerin mücadelelerine destek verilmesi maçıyla gerçekleştirilen istişare toplantısı 3 gün devam etti. 

Görüntülenme: 1715 Tarih: 09 Mayıs 2017 05:39
Uluslararası Filistin'e Geri Dönüş Platformu, Beyrut'ta Toplandı (Foto)

I.GÜN

Toplantıda öncelikle platformun hedefleri ,yıl içerisinde platformun yaptığı etkinlikler, bu faaliyetler bünyesinde dünyadaki diğer ülkeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla Asya ,Afrika ve Avrupa kıtalarında platformun gerçekleştirdiği koordinasyon çalışmaları değerlendirildi. Bununla birlikte Siyonist rejiminin işgali altındaki Filistin’de bulunan sivil toplum kuruluşları ve bütün gruplarla koordinenin sağlanması üzerine konuşmalar ve sunumlar yapıldı. Programda sivil toplum kuruluşlarının Filistin davasıyla ilgili hazırlamış oldukları projeleri ve faaliyetleri hakkında kısa sunum yapıldı.

Toplantıda yapılan sunum ve konuşmalarda Filistin meselesinin yerel veya bölgesel bir sorun olmadığı ,Filistin sorununun insanlık sorunu olduğu vurgulandı. Siyonist İsrail ve destekçilerinin sadece Filistin halkının değil , Suriye,Mısır,Yemen,Bahreyn,Libya,Latin Amerika,Irak ve tüm insanlığın düşmanı oldukları yüksek sesle dile getirildi.Dünyanın tüm özgür halklarının bu Filistin ve İnsanlık düşmanlarına karşı birlik olarak yeni mücadele alanları oluşturmaları gerektiği ifade edildi.

Bununla birlikte platformun hedeflerinin siyasi partiler, parlamenterler, hukukçular, medya, sanatçılar vs. arasında da  etkin ve gündem olmasının nasıl sağlanabileceği ile ilgili konuşmalar yapıldı. Toplantıda platform birleşenleri arasında koordinasyonun ve Filistin Davası ile ilgili haber akışının devamlı ve etkin hale getirilmesi konuşuldu. Platform Birleşeni STK’ların kendi ülke ve bölgelerinde Filistin Davası ile ilgili faaliyet yapan diğer STK’larla ortak çalışmalar planlayarak yürürlüğe sokmaları hedeflendi.

Toplantıda alınan kararlar:

1-Filistine Geri Dönüş günü olan 15 MAYIS’da tüm dünyada etkinliklerin yapılması kararlaştırıldı.

2-Filistinlerin ilk Nekbesi olan Belfour Deklarasyonunun tanınması ve olumsuz sonuçları ile ilgili bilgilendirme amaçlı etkinlikler yapılması kararlaştırıldı.

3-Uluslararası Filistin’e Dönüş Platformunun 4.Toplantısı 11 Kasım 2017 tarihinde yapılması kararlaştırıldı.

 II.GÜN

Platform Bileşenleri Temsilcileri Lübnan’da bulunan Filistin Mülteci Kamplarını  ziyaret ederek mültecilerin  yaşadıkları  zor şartlar ve sıkıntılar hakkında bilgi alış verişi yaptı. 1948 yılında 12 yaşında olan ve şu anda kamplarda yaşayan 81 yaşındaki bir Filistinli, tüm dünyadan gelen Filistin dostlarına İsrail’in işgal sırasında yaptığı zulümleri ağlayarak aktardı. 1982 yılında Sabra Şatilla kamplarında Beyrut Kasabı Ariel Şaron komutasındaki katil Siyonistlerin  katlettiği 3000 masum Filistinlinin mezarlarının bulunduğu Sabra Şatilla ziyaret edilerek çelenkler konuldu Fatihalar okundu.

Gezi Programı sonunda , Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım siyasi bürosunda ziyaret edildi. Şeyh Naim Kasım tüm dünyadan gelen Filistin Dostlarına yaptığı konuşmada ; Şuan da işgal rejimi zindanlarında açlık orucuna giren Direnişçileri selamlayarak Ümmetin Filistin’i ancak Direnişle özgürleştirmesinin mümkün olabileceğini ve Nehirden Denize kadar tüm  Filistin’in özgürleşeceği günlerin çok uzak olmadığını belirtti.

III.GÜN

Platform Bileşeni Sivil Toplum Kuruluşları tarafından Güney Lübnan’daki El Hıyam Bölgesi ziyaret edildi. Siyonist İsrail tarafından  2000 Yılına kadar işgal altında tutulan El Hıyam Bölgesinde 600 Lübnanlı esirin tutulduğu zindanların bulunduğu bölgede incelemeler yapıldı. Zindanlarda İsrail tarafından yapılan işkence ve kötü muameleler tanıklar tarafından Platform üyelerine anlatıldı. İsrail El Hıyam bölgesinde yaptığı insanlık dışı uygulamaların bilinmemesi ve kanıtların ortadan kalkması amacıyla da bu bölgeden çekilmek zorunda kaldıktan sonra uçaklarla bombaladı.

Güney Lübnan’da sıfır noktası olan Marun El Ras  bölgesine gidilerek işgal edilen topraklara selam duruldu, işgalci rejim aleyhine sloganlar atıldı  ve sıfır noktasına Filistin Bayrakları dikildi.

14 Mayıs Pazar Günü Eminönü'ndeyiz!

Filistin'e Geri Dönüş Platformu'nun Türkiye Sözcüsü Mehmet Şahin, 14 Mayıs Pazar Günü Saat 14.00'da Eminönü Meydanı'nda Nekbe eylemi gerçekleştireceklerini ve tüm Müslümanların katılımını beklediklerini belirtti.

 

İSLAMİ ANALİZ

Yorumlar