Milli Gazete: ABD Kürecik Radarıyla İsrail'i Koruyor

Füze savunma sistemi NATO sistemi olarak açıklansa da mutabakat zaptına Türkiye adına Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, ABD adına ise Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone imza atmıştı.  

Görüntülenme: 1784 Tarih: 13 Aralık 2019 16:57
Milli Gazete: ABD Kürecik Radarıyla İsrail'i Koruyor

Kendi kurduğunuz Kürecik Radar Üssü’nü kapatmakla tehdit ediyorsunuz. Bu bir yanılma mı, yanlışın itirafı mı?

ANLAŞILIYOR Kİ, ABD’nin kullanımına sunduk...  KAPATALIM, HİÇ AÇMAYALIM!

2010 yılının son günlerinde sessiz sedasız mevcut iktidar tarafından temeli atılan Malatya Kürecik Radar Üssü tüm uyarılar kulak arkası edilerek aktif hale getirilmişti. Bugün geldiğimiz noktada ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD, Türkiye’ye yaptırım uygularsa biz de Kürecik’i kapatırız” derken aslında bu üssün NATO’dan ziyade ABD’nin kontrolünde olduğunu ve en önemlisi, üssün kuruluşunun yanlışlığını da kabul etmiş oluyor.

ABD ELİYLE İSRAİL KORUNUYOR

 

NATO’nun füze savunma sistemi kapsamında Türkiye’ye kurulacak radarların yeri 2011 yılının Eylül ayında imzalanan mutabakat zaptıyla belirlenmişti. Füze savunma sistemi NATO sistemi olarak açıklansa da mutabakat zaptına Türkiye adına Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, ABD adına ise Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone imza atmıştı. Radar sisteminin, 2 bin kilometrelik alanda her türlü hava aracını belli bir yüksekliğe ulaştığı anda tespit ettiği ve ABD tarafından bölgede İsrail’e fırlatılabilecek balistik füzeleri önleme amacıyla kurulduğu da defalarca belgeleriyle ortaya konmuştu. Çavuşoğlu’nun açıklamalarıyla bu bilgiler bir kez daha teyit edilmiş oldu.

“TÜM ALTERNATİFLER DEĞERLENDİRİLİR”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD ile kriz neticesinde ABD Kongresi’nden yaptırım kararı çıkarsa Türkiye’nin adımları ne olabilir? İncirlik’in statüsü gündeme gelebilir mi?” şeklindeki soru üzerine şu ifadeleri kullandı: “İncirlik de gelir, Kürecik de gelir, her şey gelir. Kötü senaryoyu varsayımlar üzerine konuşmak istemiyoruz. Kongrenin karar alması yetmez. Yönetimin alacağı karar önemlidir. Sonuçta en kötü senaryoyu düşünürsek milletimizin taleplerini de değerlendiririz, o zaman karar veririz. Tüm alternatifler değerlendirilir.”

O günlerde Malatya Kürecik Radar Üssü’nü gündeme getiren Millî Gazete olmuştu. Sayısız manşetimizle de buradaki tehlikeye dikkat çekmiştik.

MİLLİ GAZETE 

Yorumlar