Yuvaf Limor Hizbullah'ın Füze Gücünü Analiz Etti

Siyonist analist, Lübnan Hizbullahı'nın iki gün önce İsrail ordusuna ait bir drone'u hedef aldığı operasyon hakkında; Hizbullah füzelerinin, İsrail'i caydırıcılık gücünü azaltma ve kuzey sınırlarında kriz çıkarmama seçenekleri ile karşı karşıya bıraktığını vurguladı. 

Görüntülenme: 1311 Tarih: 06 Şubat 2021 07:54
Yuvaf Limor Hizbullah'ın Füze Gücünü Analiz Etti

Qodsna'nın haberine göre, İsrailli analistler Lübnan Hizbullahı'nın çarşamba günü Lübnan'dan fırlatılan savunma füzelerinin İsrail ordusunun Hermes 450 İHA'sına isabet etmesini, İsrail ordusu için yeni bir ikilem olarak değerlendirdi. Zira bu durum Siyonist rejimin caydırıcılığının azalması ve Lübnan sınırlarında kriz çıkmaması seçenekleri arasında kalmasına sebep oldu.
İsrail Hayom gazetesi analisti Yuvaf Limor şunları yazdı: "Bu, Hizbullah'ın Siyonist ordu drone'nunu Lübnan semalarında ilk defa hedef alışı değil. Hizbullah bundan önce de böyle eylemler gerçekleştirdi. Ancak çarşamba günü yapılan operasyonun özelliği, füzenin, hava güçlerinin son günlerde Lübnan semalarında yoğun operasyonlar düzenlediği halde  belirsiz bir mekandan ateşlenmesiydi. Ancak bu operasyonlar sadece bilgi toplamak içindi ve saldırı özelliği yoktu.
Limor açıklamalarına şöyle devam etti: "Hizbullah bu adımla İsrail karşısında caydırıcılık oluşturma ve Seyyid Hasan Nasrallah'ın İsrailli savaşçıları Lübnan üzerinden hedef alma ahdini gerçekleştirmek istiyor ve belki de bu adım Hizbullah üyelerinden birinin geçen yaz Şam havaalında katledilmesine (şehit edilişine) tepkidir.
Hizbullah bu operasyonda Rus füze savunma sistemini kullandı ve geçmişte de Rusya'nın nasıl bir tepki vereceğini umursamadan bu sistemi kullanmıştı. Hizbullah bu stratejik silahı acil durumlar için saklama niyetinde ve bu yüzden çok fazla kullanmıyor."
Analizin diğer bir bölümünde şunlar yer alıyor: 'Hava kuvvetlerimizin Hizbullah'ın füze bataryasını neden hedef almadığı belli değil. Füze savunma sistemleri yıllar önce güç dengesini bozan bir faktöre dönüşmüştü ve Siyonist rejim bu füzelerin Hizbullah'ın eline geçmesini önlemek için çok çaba sarfetmişti. Hizbullah Lübnan'da İsrail hava kuvvetlerinin üstünlüğüne son vermek için çok uğraştı."
Limor şunları da vurguladı: "Bu operasyonun karşılığının nasıllığıyla ilgili bir çok spekülasyon var ama önemli olan şu ki, bu çok tehlikeli bir operasyondu ve İsrail'in caydırıcılığında ciddi bir azalmaya yol açtı. Buna şiddetli bir tepki vermek gerekirdi. Bunun da durumu büyük ölçekli bir çatışmaya sürüklemesi mümkündü."
Bir diğer siyonist analist Ron Ben Yeşay bu operasyonla ilgili Yedioth Ahronoth gazetesinde şunları yazdı: "Hizbullah tarafından Siyonist rejim dronelarını hedef almak için kullanılan füze, SA-6 cinsinden ve bu operasyondan önce de 2019 Ekim ayında siyonist orduya ait dronelar tarafından Beyrut'un güney banliyölerinin bombalanmasının ardından kullanılmıştı.
Hizbullah'ın, Siyonist rejimle kapsamlı çatışmalar için sakladığı bu tür savunma füzesini neden kullandığı belli değil."
Analistin iddiasına göre; Hizbullah, Lübnan vatandaşlarının eleştirilerinden kaçmak ve Hizbullah'ın siyasi, ekonomik ve sağlık krizi çıkarmakla itham edilmesini önlemek için bu adımı atmış olabilir.

kudusgunu.com

Yorumlar