İşbirlikçi Arap Rejimler İle Korsan İsrail Arasında Görüşmeler Neden Arttı? (Analiz)

Yeni Amerika hükümetinin dış siyasetindeki belirsizlik ve bu ülkenin Batı Asya'ya yönelik yaklaşımının muğlaklığı uzlaşmacı Arap ekseni ve Siyonist Rejim İsrail arasındaki durumu bir kez daha hareketlendirdi. 

Görüntülenme: 1022 Tarih: 27 Şubat 2021 20:19
İşbirlikçi Arap Rejimler İle Korsan İsrail Arasında Görüşmeler Neden Arttı? (Analiz)

İsrail'in  Kanal 11'i  25 Şubat Perşembe günü   Suudi Arabistanlı ve Siyonist Rejim İsrailli üst düzey makamları arasındaki  temasların arttığını duyurdu.  Buna paralel olarak  Bahreyn'in resmi haber ajansı da  bu ülkenin veliahdı Selman bin Hamed Al-ı Halife'nin  Siyonist Rejim İsrail  başbakanı Binyamin Netanyahu ile  telefonda görüştüğünü  duyurdu. 

 Bu iki taraf arasında  temasların artması ve  hareketlenmelerin ilk nedeni   yeni Amerika hükümetinin dış siyaseti hususundaki kaygılardır.  Halbuki Joe Biden hükümetinin  hala Batı Asya'ya yönelik ne tür bir siyaset izleyeceği hala belli değildir. Ancak Suudi Arabistan  yeni Amerika hükümetinin  dış siyasetleri hususunda derinden kaygılanmış ve telaşa kapılmıştır. 

Amerikan makamları resmi olarak  Joe Biden'in  Suudi veliahdı Muhammed bin Selman ile  görüşmek istemediğini sırf Kral Selman ile görüşeceğini söylemişlerdir.  Bu doğrultuda da Perşembe akşamı  Biden ilk kez Kral Selman ile temasa geçti.  Halbuki Joe Biden  35 gündür Beyaz Saray'a yerleşmiştir. 

Amerika hükümeti   açık bir şekilde  Suudi Arabistan ile ilişkilerde revizyona gideceğini belirtmiştir. Biden hükümeti   Riyad ile ilişkilerde  insan hakları ve normlara dayalı meseleleri de göz önünde bulundurmak istiyor. Buna esasen  de Joe Biden, kimi belgelere göre Suudi Veliahdı Muhammed bin Selman'ın talimatı ile öldürülen  Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin dosyası hususunda bilgi edinmiş ve bu gizli bilgileri de yayınlayacağı söylenmektedir. 

Bu yaklaşım ise  bin Selman ve Suudi makamların derinden kaygılanmalarına yol açmıştır.   Bu doğrultuda da İsrail'in Kanal 11'i   Amerika'nın yeni başkanının  bölgeye yönelik siyasetlerinin değişmesini, İsrail ile Suudi Arabistan makamları arasındaki  diyalogların ve görüşmelerin  ekseni olduğunu bildirip    Suudi liderlerinin   Biden hükümetinin  Suudi Arabistan'da insan hakları meselelerine ve Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyasına odaklanmasından kaygılandıklarını duyurdu.  Suudi veliahdı ve kralı ise  Telaviv'in yardımları ile Biden'in muhtemel siyasetlerini değiştirmek ve onu kararlarından caydırmak istiyor. 

Bu alanda göze çarpan bir başka önemli etken de   yeni Amerika hükümetinin İran'ın nükleer meselesine ve BERCAM nükleer anlaşmaya yönelik yaklaşımıdır.   Eski Amerika hükümeti döneminde Trump'ın  hükümeti süresince, Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE gibi gerici Arap ülkeleri   Siyonist Rejim İsrail'e paralel hareket ederek  Amerika'nın BERCAM nükleer anlaşmasından çıkışı ve İran'a karşı maksimum baskı  siyasetinin uygulanmasında  önemli bir rol oynadı.     Gerçi Biden hükümeti  ilk sloganlarının tersine hala BERCAM nükleer anlaşmasında dönmemiştir.  Ancak  İran'a karşı maksimum baskı siyasetlerinin yenilgisine itiraf etmiştir.  Diğer BERCAM anlaşması tarafları da  Amerika'nın bu anlaşmaya geri dönmesi için arayışa girmişlerdir. 

Bu doğrultuda   Rusya'nın  BMT'ndaki  temsilcisinin  yardımcısı Dmitry Polyanskiy    Amerika'nın otomatikman  BERCAM anlaşmasına geri dönmesi için   belli bir mekanizmanın olmadığına değinerek şöyle bir açıklamada bulundu:"   Sanırım bu alanda  Viyana'da kimi faaliyetler yürütülmektedir. "

 Amerika'nın muhtemel bir şekilde bile BERCAM anlaşmasına geri dönmesi Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Siyonist Rejim İsrail'in istemediği bir şeydir.  Bu yüzdendir ki bu ülkeler de  BERCAM ile ilgili müzakerelere dahil olmak istiyorlar.   Bu tür bir yaklaşım ise İran tarafından reddedilmektedir.   Bu bağlamda dışişleri bakanlığı sözcüsü Said Hatipzade    Fransa cumhurbaşkanının bu yöndeki taleplerini de  reddetmiş ve BERCAM'ın tekrar masaya yatırılamayacağını tarafların da belli olduğunu vurgulamıştır. 

 Gerici Arap-İsrail ekseni ayrıca  Batılı güçleri  İran ile muhtemel müzakerelerde  nükleer meselelerin ötesindeki konuları da ele almaları için ikna etmeye çalışıyor.  Bahreyn haber ajansı ise bu husustaki ifadelerinde Bahreyn veliahdı ve İsrail başbakanı arasındaki görüşmede  iki tarafın da gelecek muhtemel müzakerelerde daha fazla konunun ele alınmasını istediklerini duyurdu. 

Bu girişimler ise   gerici Arap-Batı ekseninin  Joe Biden'i yönlendirmek istediklerini gösteriyor.      Bu bağlamda   gelecek aylarda bu eksenin daha da hareketleneceği söylenebilir. 

parstoday

Yorumlar