Terörist İsrail'in Hedefindeki İsim Yahya Sinvar'ı Tanıyalım

İsrail rejimi tarafından suikast ile tehdit edilen Yahya Sinvar, Filistin direniş tarihinin simge isimlerinden... Savaşçı kimliğinin yanı sıra kendisini İsrail rejimi için büyük bir tehdit. 

Görüntülenme: 691 Tarih: 08 Mayıs 2022 23:01
Terörist İsrail'in Hedefindeki İsim Yahya Sinvar'ı Tanıyalım

Geçtiğimiz günlerde İsrail işgali altındaki Elad’da gerçekleştirilen ve 3 işgalcinin ölümüne yol açan direniş eyleminin ardından HAMAS lideri Yahya Sinvar’ın ismi gündeme geldi. Hatırlanacağı üzere Sinvar, Ramazan ayının son gününde tarihi bir konuşmaya imza atmış ve direnişçilere çağrıda bulunarak “Silahlarınızla ve palalarınızla işgalcilere saldırın!” demişti.

SİNVAR’DAN TARİHİ CEVAP

HAMAS’ın Gazze lideri Yahya Sinvar’ın yapmış olduğu açıklamanın ardından İsrail işgali altındaki topraklarda gerçekleştirilen eylem, Sinvar’ın İsrail rejimi tarafından suikast listesine konulmasına yol açtı. Konuya dair açıklamada bulunan İsrail rejimi Savaş Bakanı Benny Gantz, Elad’daki eylemin arkasında yer alan isimlerden hesap soracaklarını söyledi. Öte yandan Gantz’ın suikast tehdidine dair Yahya Sinvar’dan bir açıklama geldi. Gantz’a cevap veren Sinvar, “Umrumda değil, normal hayatıma devam ediyorum” ifadelerini kullandı.

KASSAM TUGAYLARI’NIN ÖNDE GELEN KOMUTANLARINDANDI

İslami Direniş Hareketi HAMAS’ın silahlı kanadı Şehit İzzettin Kassam Tugayı’nın önde gelen komutanlarından Sinvar, 1962’de Han Yunus’ta dünyaya geldi. Sinvar, lise eğitimini Han Yunus’ta tamamladıktan sonra Gazze İslam Üniversitesinde Arapça dilinde lisans eğitimini tamamladı. Üniversitenin öğrenci konseyinde 5 yıl aktif görev alan Sinvar, sırasıyla, teknik ve spor komiteleri sekreteri, öğrenci konseyi başkanı ve başkan yardımcılığı görevlerini üstlendi.

ŞEYH AHMED YASİN’İN EMİRLERİNİ BAŞARIYLA YERİNE GETİRDİ

Şeyh Ahmet Yasin’e yakınlığıyla bilinen Yahya Sinvar, 80’li yılların sonunda hareketin ilk silahlı kanadının kurulmasında yer aldı ve Şeyh Yasin’in birçok emrini başarıyla yerine getirdi. Hareketin “Mecd” olarak bilinen ilk güvenlik organının kuruluşunda yer alan Sinvar, güvenlik biriminin de en tepedeki ilk sorumlusu oldu. Harekete has güvenlik dosyaları oluşturan Sinvar, ilk intifada ile birlikte o zaman Filistinli Mücahitler olarak bilinen hareketin ana koordinasyonunu sağladı.

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

İsrail rejimi tarafından suikast ile tehdit edilen Yahya Sinvar, Filistin direniş tarihinin en önde gelen liderlerinden biri olarak görülüyor. Savaşçı kimliğinin yanı sıra adanmış duruşu da kendisini İsrail rejimi için büyük bir tehdit haline getiriyor. 2017 yılından bu yana HAMAS’ın Gazze liderliği görevinde bulunan Yahya Sinvar, gerek siyasi gerekse askeri kişiliğiyle Siyonist İsrail’in en çekindiği isimlerin başında geliyor.

DİRENİŞİN EN ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN BİRİ

İlk kez 1982 yılında hapse giren Sinvar, ikinci kez 1988’de tutuklanarak aralıksız 22 yıl İsrail zindanlarında kaldı. Sinvar, 2011 yılında İsrailli asker Gilad Şalit’e karşı serbest bırakılan 1027 Filistinli esirden biriydi. Hareketin en önemli isimleri arasında yer alan Yahya Sinvar, gerek siyasi gerekse askeri kişiliğiyle ve özellikle de Kassam Tugayları ile HAMAS arasındaki koordinasyonu sağlayan isim olarak ön plana çıktı.

MİLLİ GAZETE/BEKİR ŞİRİN

Yorumlar