Yahudi Ajansı Merkezi Ofisini Rusya'dan Azerbaycan'a Taşıdı (Analiz)

Siyonist Rejim Yahudi Ajansı düşündürücü bir eylem çerçevesinde merkezi ofisini Rusya'dan Azerbaycan Cumhuriyeti'ne taşıdı. Bu hususta Azerbaycan Cumhuriyeti'nin AB nezdindeki eski büyükelçisi Arif Şahmarlı olarak bilinen Arif Memmedov açıklamada bulundu. 

Görüntülenme: 389 Tarih: 13 Ekim 2022 11:55
Yahudi Ajansı Merkezi Ofisini Rusya'dan Azerbaycan'a Taşıdı  (Analiz)

Bu, Moskova'daki Yahudi Ajansı ofisinin faaliyetinin ilk durduruluşu değil. Daha önce, 1996'da İsrail Yahudi Ajansı'nın Moskova'daki ofisi kapatılmıştı. Ancak Siyonist yetkililer, Rusya'nın İsrail için öneminin duyurulması ve medyada daha az yer bulan diğer nedenlerle bu ajansın Moskova'daki faaliyetini sürdürebilmişti.

Bu yıl Rus hükümetinin, ırkçı İsrail rejiminin Ukrayna'ya verdiği destek nedeniyle Yahudi Ajansı'nın  Moskova'daki ofisini kapattırdığını söylemek gerek. Ukrayna'nın ABD liderliğindeki Batılı hükümetlerin kışkırtmasıyla başlayan savaşla birlikte, gaspçı İsrail rejimi ABD politikalarını takip ederek Ukrayna hükümetinden yana tavır aldı. Siyonist rejimin bu eylemi, bu ırkçı rejim ile Rusya arasındaki ilişkilerdeki gerilimi artırdı. 

Yahudi Ajansı'nın ana görevi, gerçek Yahudilerin işgal altındaki Filistin topraklarına dönüşlerini sağlamak ve onlara yardımcı olmaktır. Dünya Yahudi toplumu ile ilgili meselelerle ilgilenen bu Siyonist örgüt, 1929'da kuruldu. Bu arada, "Ajansın" temsilciliği 1989'dan beri Sovyetler Birliği'nde ve merkezi de faaliyetlerini sürdürmektedir. Aslında, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden üç yıl önce, bu ajans faaliyetlerine Sovyet cumhuriyetlerinde başladı. Aynı zamanda, Yahudi Ajansının şubesi 1992'den beri Rusya'daki Yahudi göçmenleri işgal topraklarına götürmekle meşgul ve Moskova'da temsilcilik ofisinde faaliyetlerini devam ettirmişti.

Bununla birlikte, Haziran 1996'da Moskova'daki Yahudi Ajansı ofisinin açılmasından kısa bir süre sonra, Rusya Adalet Bakanlığı, yabancı sivil toplum kuruluşlarının tescil kurallarına uymama olarak adlandırdığı gerekçe ile bu şüpheli Siyonist örgütün faaliyetini askıya almıştı. 

Rus yetkililer aynı dönemde şunları da duyurdular: "Moskova'daki Yahudi Ajansının şubeleri, Rusya yasalarına aykırı olarak ülkenin farklı bölgelerinde yayılmıştır.  Ayrıca bu Siyonist örgütün tescil belgeleri dört yıl sonra hala eksik ve sorunlu." 

Rusya Adalet Bakanı ayrıca şunları söyledi: "Yahudi Ajansından uluslararası tüzel kişiliğini Moskova hükümetine kanıtlamak için gerekli belgeleri sağlaması istendi".

Rusya'daki Yahudi Ajansı yetkililerinin bu davranışları, bu Siyonist teşkilatın, Rusya'daki yaklaşık otuz yıllık faaliyeti boyunca, bu ofisin Moskova hükümetine tescili için gerekli belgeleri sağlamadığını, aynı zamanda her zaman ve çeşitli şekillerde kural ihlali yaptığını göstermiştir. Siyonist kurumların kurulmasının temelleri ise Rusya'nın ulusal çıkarlarıyla çelişmekte olduğu da açıkça ortadadır. 

Moskova'daki Yahudi Ajansının ofisinin faaliyetlerinin yeni dönem askıya alınması bu yılın Haziran ayından bu yana başladı. Yahudi Ajansının ofisinin Moskova'dan Bakü'ye taşınması ise, mevcut sorunlara ek olarak, gelecekte İlham Aliyev hükümetinin komşu ülkelerle yaşadığı sorunları ikiye katlayacaktır. Özellikle Yahudi Ajansı temelde "Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Müslüman halkı başta olmak üzere ev sahibi ülkelerin ulusal çıkarlarına aykırı faaliyetleri gündeme getirmiştir. 

Aslında Rusya'da tescil için gerekli belgeleri otuz yıldır Moskova makamlarına teslim etmeye yanaşmayan bir örgütün İlham Aliyev hükümetine bu konuda en küçük belgeyi vermesi pek mümkün değil. Başka bir deyişle, Siyonist yetkililerin bakış açısına göre, "İlham Aliyev" hükümeti İsrail'den tescil belgeleri ve faaliyet izni almaya muktedir değildir.

Bu bağlamda, "İlham Aliyev" hükümetinin, ırkçı İsrail rejimiyle dostluk iddiasına rağmen, yakında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin sorunlarını çözmek için çok para ve zaman harcamak zorunda kalacağını şimdiden tahmin edebiliyoruz.

Azerbaycan cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile Siyonistler arasındaki dostluğun zararları ise çok uzak olmayan bir gelecekte ortaya çıkacaktır. Böylece bu dostluklar "Aliyev" ailesinin Bakü yönetiminden çekilmesine ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının yok edilmesine yol açabilir.

parstoday

Yorumlar