Katil Netanyahu Kıskaçta (Analiz)

Binyamin Netanyahu ile kabine üyeleri bir yandan ve İsrail yargı erki bir diğer yandan ihtilaflar yaşamaktadırlar. Netanyahu bu bağlamda Yargı Erki'nin yetkilerini azaltmak ve böylece kendini ve eşini mali yolsuzluk dosyalarından kurtarmak istiyor. 

Görüntülenme: 310 Tarih: 24 Şubat 2023 04:01
Katil Netanyahu Kıskaçta (Analiz)

İsrail'in Ekonomi alanında faaliyet gösteren gazetelerinden Calcalist Salı  sayısında, Benyamin Netanyahu ve eşi Sara'nın kişisel harcamaları için ve kendilerinin harçlık olarak kullanabileceği fon için hükümet fonlarından kendilerine  İsrail Finans Komitesi tarafından 22 bin dolara denk gelen  80 bin  şekel talep ettiklerini duyurdu.  Netanyahu ve eşinin talebinde, bu iş için ayrılan 45 bin şekelin yeterli olmadığı vurgulanıyor. Yani Netanyahu ve eşi birlikte kişisel harçlıkları ve kullanımları için 67 bin şekel daha talep etmektedir. . Bu arada, diğer İsrail medyası organları da, Netanyahu ve eşinin  şahsi ve özel evleri, müstakil evlerin masraflarının İsrail bütçesinden karşılanmasını da istediklerini bildirdiler.  Böylece , Gazze Caddesi ve Kaysariya'daki kişisel konutlarının tüm masraflarının tamamen İsrail bütçesinden karşılanmasını talep ettikleri de ortaya çıktı.Siyonist Rejim İsrail yargı sistemindeki ekonomik yolsuzluklarına rağmen Binyamin Netanyahu'nun bu taleplerde bulunması uyarılara neden oldu. 

21 Kasım 2019'da Netanyahu, Siyonist rejim tarihinde ilk kez 1000, 2000 ve 4000 olarak bilinen üç davada rüşvet, dolandırıcılık ve güvene ihanetle suçlandı. Yargı sisteminde 4 yıldır soruşturma altında olan bu üç dava, Netanyahu'nun geniş nüfuzu nedeniyle çözüme kavuşturulamadı. Bu konu aynı zamanda geniş halk muhalefetinin ve her Cumartesi onbinlerce kişinin gösteri yapmasının ana nedenlerinden biri haline geldi.Şimdi Netanyahu, son iki aydır en önemli eyleminin gerçekleştiği bir sırada başka bir davayla itham ediliyor. Netanyahu en iyi girişimini  iç alanda yargının yetkilerinin azaltılması olarak tanıtmaktadır.  Eleştirmenler, Netanyahu ve yolsuzluk davaları olan bazı kabine üyelerinin, siyasi nüfuzları sayesinde ve yargının yetkilerini azaltarak kendisine yakın yargıçların dahil edilmesiyle bu davaların kapatıldığını ilan etmeye çalıştığını düşünüyor, bu da işgal altındaki topraklarda halkı kızdıran bir konu. Bu yüzden durumu fark edenler son derece sinirlidir ve sokaklara inmiştir.

Medyanın bu eyleme yönelik eleştirilerine tepki olarak Binyamin Netanyahu, bunu tartışma yaratmak ve olgu operasyonu yapmak eylemi olarak nitelendirdi ve "Bennett'in başbakanlık konutunun yenilenmesi için harcadığı 50 milyon Şekele kıyasla benim taleplerimin ne değeri var ki" dedi. Netanyahu bu ifadeleri suçlamalardan kurtulmak için ileri sürse de aynı zamanda yolsuzluğun İsrail'in gücünün inşasında yapısal ve köklü bir sorun olduğunu kanıtlıyor.

Siyonist rejimin İç Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü 24 Ocak 2023 tarihli bir raporda, Siyonist rejimin bu yıl karşı karşıya olduğu üç ana zorluğu sıraladı. Bu rapora göre, bu zorluklardan biri, bu rejimin liderleri ve yetkilileri arasında artan siyasi gerilimler ve yolsuzluk sorunları sonucunda Siyonist toplumda krizin yoğunlaşması ve bunun da halkın güvenini daha da zayıflatmasıdır. Yani bu araştırma enstitüsünün bakış açısına göre, liderlerin ve yetkililerin yozlaşması, halkın güveninin keskin bir şekilde azaltmış durumda ve Siyonist toplumda krizin ağırlaşmasına neden olmaktadır.Bir diğer önemli nokta da, Siyonist elebaşılarının geçmişteki yozlaşmasının gerçek yanıdır.Ancak yargı sistemi ciddi bir şekilde bu konuyla ilgilenemeseydi. 2009'dan 2021'e kadar iktidarda olan Netanyahu, yargı sistemini zayıflattı, bağımlı hale getirdi ve yozlaştırdı. Bu yaklaşım aynı zamanda Siyonist toplumda yolsuzluğun öyle yaygınlaşmasına neden oldu ki Binyamin Netanyahu'ya denk bir kişinin sayısız yolsuzluk vakasının ispatı ve yargı sistemi tarafından mahkûm edilmesi bile onun siyasi yaşamının devamına engel teşkil etmedi. Bu, 1977'de Siyonist rejimin Başbakanı Isaac Rabin'in, yalnızca yolsuzluk davalarıyla ilgili ortaya çıkan şüpheler nedeniyle görevinden istifa etmek zorunda kalmasına rağmen gerçekleşti. 

parstoday

Yorumlar