BM'den Gazze'de Şartsız Ateşkes Kararı

BM Güvenlik Konseyi, Amerika tarafından sunulan ve Gazze’de şartsız ateşkes yapılmasını öngören kararı kabul etti. 

Görüntülenme: 64 Tarih: 11 Haziran 2024 15:58
BM'den Gazze'de Şartsız Ateşkes Kararı

İsrail’in Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Pazartesi günü, Amerikan Başkanı Joe Biden'ın İsrail ile Gazze Şeridi'nde ateşkes yapılması yönündeki teklifini destekleyen ve ABD tarafından hazırlanan bir kararı kabul etti.

Habere göre Rusya oylamada çekimser kalırken, geri kalan 14 konsey üyesi lehte oy kullandı. 

Amerikan rejiminin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield oylamadan önce yaptığı konuşmada direnişin şartlarına boyun eğdiklerini itiraf etti ve "Hamas'ın istediğini iddia ettiği ateşkes anlaşmasını kabul etmesini bekliyoruz." "Her geçen gün gereksiz acılar devam ediyor" dedi.

Habere göre kararda esir takası için yapılacak "birinci aşama için müzakerelerin altı haftadan uzun sürmesi halinde ateşkesin müzakereler devam ettiği sürece devam edeceği" belirtiliyor.

Yediot Ahronot, kararın İsrail ile Hamas'ı fiilen eşitlediğini belirtti ve İsrail rejiminin Washington'a mevcut metnin İsrail'in anlaşma çerçevesini yansıtmadığını bildirdi. 

BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan metinde İsrail'in, direnişin elindeki tutukluların iadesi karşılığında savaşı sonlandırmayı ve güçlerini Gazze'den tamamen çekmeyi kabul ettiği belirtiliyor. 

Ancak İsrail rejimi yetkilileri, savaşın sona erdirilmesi yönündeki anlaşmanın Hamas'ın artık Gazze'de egemen güç olmaması şartına bağlı olduğunu vurguluyor ve Güvenlik Konseyi'ne sunulan ifadeye rıza göstermediklerini iddia ediyor.

Hamas ise planın ilkelerinin uygulanması konusunda arabulucularla işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyleyerek kararı memnuniyetle karşıladı.

Hamas hareketi tarafından yapılan açıklamada “Güvenlik Konseyi'nin kalıcı ateşkes, Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme, esir değişimi, Gazze’nin yeniden yapılanması, yerinden edilenlerin ikamet bölgelerine geri dönüşü ve herhangi bir demografik değişiklik ya da yerleşim alanında azalmanın reddedilmesine ilişkin kararının içeriğini memnuniyetle karşılıyoruz” denildi. ​

Hamas ayrıca “halkımızın talepleri ve direnişimiz doğrultusunda bu ilkelerin hayata geçirilmesi konusunda arabulucu kardeşlerle işbirliği yaparak dolaylı müzakerelere girmeye hazır olduğumuzu teyit ediyoruz. Başta işgalin yenilgiye uğratılması, başkenti Kudüs olmak üzere bin bağımsız, tam egemen Filistin devletinin kurulması, kendi kaderini tayin ve geri dönüş hakkı olmak üzere tüm halklarımızla birlikte ulusal haklarının elde edilmesi yönündeki çaba ve mücadelemizin devamını teyit ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Blinken’den İsrail’e bağlılık vurgusu

Bu arada savaşın başından beri sekizinci kez işgal altındaki topraklara giderek İsraillilerle görüşen Amerikan rejiminin Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında bir anlaşma sağlanması için Başbakan Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve muhalefet üyeleri Benny Gantz ve Yair Lapid ile görüşmeler yaptı. 

Blinken’le görüşmelerini olumlu olarak nitelendiren rejimin Dışişleri Bakanı Israel Katz Gazze'deki savaş, rehinelerin serbest bırakılması ve İran tehdidini görüştüklerini söyledi.

Blinken, ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını vurguladı ve 7 Ekim olaylarının bir daha asla tekrarlanmamasını diledi.

Blinken, yaptıkları anlaşma teklifinin İsrail'in kuzey sınırında barışı güvence altına alma ve bölge ülkeleriyle entegrasyonu sürdürme potansiyelini vurguladığını söyledi. Netanyahu'ya savaş sonrası dönemi planlamak için devam eden diplomatik çabalar hakkında bilgi verdi ve bu çabaların hem İsrailliler hem de Filistinliler için uzun vadeli barış, güvenlik ve istikrar sağlamadaki önemini vurguladı. Blinken ayrıca savaşın yayılmasını önlemenin önemini de vurguladı.

YDH

Yorumlar