Jerusalem Post Gazetesi'nden Gazze İtirafı

İsrail'in Jerusalem Post gazetesi, Hamas'ın Gazze'nin yüzde 80'ini kontrolü altında tuttuğunu belirtti. 

Görüntülenme: 107 Tarih: 20 Ağustos 2024 22:20
Jerusalem Post Gazetesi'nden Gazze İtirafı

Jerusalem Post gazetesi, Katar'da başlayan ve Mısır'da devam etmekte olan müzakerelerde ''ateşkesi engelleyen temel noktaların, Hamas'ın otoritesini yeniden tesis etme niyetleri etrafında döndüğünü'' belirtti

 

İsrail rejiminin Hamas'ın yeniden canlanma ihtimalinden endişe duymaya devam ettiğini vurgulayan Jerusalem Post'a göre, İsrail saldırılarına rağmen Hamas Gazze'nin yaklaşık yüzde 80'ini yönetiyor ve merkezi mülteci kampları üzerindeki kontrolünü sürdürüyor.

 

Önerilen ateşkesle Hamas'ın Gazze'deki Netzarim ve Philadelphi koridorları üzerindeki otoritesini korumasını sağlayabileceğini belirten Jerusalem Post, Hamas'ın Çin'le birlikte 14 Filistinli grubu birleştirmek ve Filistin Yönetimi'ne entegrasyonunu kolaylaştırmak için çalıştığını ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ile Batı Şeria'nın kuzey bölgelerindeki silahlı gruplardan destek aldığını hatırlattı.

 

Habere göre Hamas, başta Netzarim ve Philadelphi Koridoru olmak üzere Gazze'deki kilit bölgeler üzerindeki İsrail kontrolünü ortadan kaldırmayı hedefliyor.

 

İsrail ise Hamas'ın elindeki bölgeleri etkisiz hale getirdikten ve asker hareketleri için iki koridoru kontrol ettikten sonra Gazze'den çekilmeyi planlıyor.

 

Ancak İsrailli yetkililer, ''İsrail ordusunun varlığının azalmasının Hamas'ın bölgede yeniden canlanmasını kolaylaştırabileceği endişesini'' dile getiriyor.

 

Hamas, İsrail ordusunun Netzarim'den çekilmesi için bastırıyor ve direnişçilerin kuzey Gazze'ye dönmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

 

Hamas, ayrıca Mısır sınırı boyunca ikmal faaliyetlerine devam etmek için İsrail'i koridordan çıkarmaya çalışıyor. 

 

Jerusalem Post, görüşmeleri yeniden rayından çıkarabilecek ya da bir anlaşmaya götürebilecek noktaların Hamas'ın talepleri olduğunu iddia etti.

 

Hamas'ın müzakere taleplerinin bölgedeki başlıca destekçileri tarafından belirlendiğini öne süren Jerusalem Post, Washington Post gazetesinden naklen Katar'ın geçtiğimiz iki hafta boyunca İran'ın İsrail'i vurma tehditleri konusunda Tahran ile diyalog halinde olduğunu belirtti. 

 

Jerusalem Post, ayrıca, İran'ın, ateşkes görüşmeleri sırasında korunması gereken kritik konularda Hamas'a stratejik tavsiyelerde bulunuyor olmasının da muhtemel olabileceğini belirtti.

 

Haaretz'den Zvi Barel, ''bir ateşkes anlaşması olasılığının İran için karmaşık bir ikilem yarattığını, Heniye suikastının intikamını alma arzusu ile rasyonel stratejik çıkarları dengelediğini'' belirtmişti. 

 

Jerusalem Post, bu noktada Doha'nın Tahran'la diyalog halinde olmasını, İran'ın saldırısını geciktirerek ateşkes müzakerelerinin devam etmesini sağlamak olabileceğini iddia ediyor.

YDH

Yorumlar