IMF: "Gazze Saldırısı Filistin Ekonomisinde Daralmaya Neden Oldu"

Uluslararası Para Fonu (IMF), Filistin ekonomisiyle ilgili olarak yayınladığı açıklamada 2006 yılından bu yana Filistin ekonomisindeki en yüksek oranda daralmanın geçtiğimiz yıl meydana geldiğini dile getirdi. 

Görüntülenme: 1523 Tarih: 30 Ocak 2015 16:33
IMF:

IMF'nin dün (29 Ocak Perşembe) akşam yaptığı açıklamada bu daralmanın sebebinin, birbiri ardından yaşanan siyasi gerginliklerin yanı sıra işgal rejiminin geçtiğimiz yaz döneminde Gazze'ye gerçekleştirdiği 51 günlük saldırının önemli rolü olduğu bilgisine yer verildi.

Açıklamada Filistin ekonomisinin 2015'te bir toparlanma yaşamasının önünde de ekonomiyi örtecek birtakım çekilmeler ve karşıt rüzgârlar beklendiğine dikkat çekildi.

Açıklamada 2014 yaz döneminde, Temmuz ve Ağustos aylarında meydana gelen saldırılar yüzünden Gazze bölgesi ekonomisinde bir önceki yıla nispetle yüzde 15 oranında bir daralma, Batı Yaka bölgesi ekonomisinde ise %4.5 oranında gelişme olduğu tüm Filistin ekonomisindeki hacimde ise %1 oranında daralma meydana geldiği belirtildi.

IMF'nin açıklamasında Filistin'deki işsizlik oranlarının ise henüz çok yüksek düzeylerde olduğuna, Gazze bölgesindeki işsizlik oranının %41, Batı Yaka bölgesindeki işsizlik oranının ise %19 olduğu ifade edildi. Gazze'de yeniden imar çalışmalarının çok yavaş gittiğine dikkat çekilen açıklamada uluslararası ekibin de üstlenmiş olduğu sorumluluğu tam yerine getirmediği vurgulandı.

Açıklamada Filistin ekonomisinin yeniden canlandırılması konusundaki çalışmaların da son derece zayıf kaldığı dile getirildi.

fiem

Yorumlar