Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, IŞİD'in Müslümanları öldürdüğüne dikkati çekerek bundan da en fazla İslam düşmanlarının memnun olduğunu belirtti.
"Erbakan ve İslam Birliği" konferansı ve görüşmeler için Türkiye'ye gelen Musavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'i "İslam'ın sahte yüzü" olarak nitelendirdi.
Bu yapının orta vadede ortadan kalkmasını temenni ettiğini dile getiren Musavi, "Müslümanları öldürüyorlar. IŞİD, Suriye ve Irak'ta etkin ve oradaki insanlar Müslüman. IŞİD'in faaliyetlerinden en çok İslam düşmanları memnun" dedi.
İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Filistin politikasını değerlendiren Musavi, "Teşkilatın ana amacının Filistin'i korumak olduğunu söylesem yanılmış olmam" diyerek Filistin konusunun çözüme kavuşması için İİT üyelerinin bir araya gelerek Filistin'i nasıl koruyacaklarına karar vermeleri gerektiğini söyledi.
Filistin'in kısa süre önce bazı Batılı ülkelerden ve uluslararası organizasyonlardan da destek almaya başladığını, Filistin yönetiminin ve halkının her geçen gün daha güçlü olarak desteklendiğini belirten Musavi, "Filistin, uluslararası toplumdan gün geçtikçe daha fazla destek alıyor" ifadesini kullandı.
D-8'İN GELECEK VİZYONU
Türkiye ve İran'ın D-8 içinde aktif rolünü değerlendiren Musavi, bütün üye ülkelerin aktif olduğunu fakat İran ve Türkiye'nin koordinasyon ve etkinliklere evsahipliği yapma konusunda daha etkin olduğunu belirterek "Diğer üye ülkeleri, D-8 içinde daha fazla sorumluluk alarak aktif rol oynamaya teşvik ediyoruz" diye konuştu.
Musavi, D-8'in İran'daki son üst düzey toplantısında üye ülkelerin faydasına olacak ve etkisi hissedilecek projeler üretmenin gerekliliğinin gündeme geldiğini ifade ederek projelere finansman desteği sağlanması için temaslarda bulunduğunu söyledi.
D-8'in genişleme planı olup olmadığına dair soruya Musavi, D-8'in ilk adımları merhum Necmettin Erbakan'ın öncülüğünde atıldığında organizasyonda 8 ülke olmasının öngörüldüğünü hatırlatarak "Sadece 8 ülke, daha fazlası değil. Bu nedenle organizasyonun ismi D-8 oldu. Böyle olmasaydı başka bir isim de seçebilirlerdi" yanıtını verdi.
Musavi, zaman zaman D-8'e katılmak için taleplerin geldiğini fakat İİT'nin de üyesi olan D-8'e üye ülkelerin organizasyona yeni üyelerin katılmasına sıcak bakmadığını kaydetti. D-8'e üye 8 ülkenin büyük bir nüfusa, geniş insan kaynağına ve doğal kaynaklara sahip olduğuna işaret eden Musavi, organizasyonun ekonomik konulara odaklanmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.
timeturk