Erbakan İran'da anıldı: "O sadece bir siyasetçi değildi!"

Milli Görüş lideri merhum Necmettin Erbakan, vefatının 4. yılında İran'ın başkenti Tahran'da anıldı.  

Görüntülenme: 1802 Tarih: 09 Mart 2015 13:24
Erbakan İran'da anıldı:

Milli Görüş lideri merhum Necmettin Erbakan, vefatının 4. yılında İran'ın başkenti Tahran'da anıldı.

Genç Düşünürler Merkezi tarafından düzenlenen "Necmeddin Erbakan ve İslam Birliği Düşüncesi" konulu sempozyuma İran'ın eski Ankara büyükelçilerinden Muhammed Rıza Bakıri, gazeteci yazar Ramazan Bursa ve İranlı Türkmen avukat Abdurrahman Hoca katıldı.

Türkiye'de 7 yıl görev yapan İran'ın eski Ankara Büyükelçisi ve İran Hac Organizesi Kurumu Başkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Bakıri, burada yaptığı konuşmada, "Siyasi duruşu sebebiyle rahmetli Erbakan için siyasetçi diyebilirsiniz. Fakat o sadece bir siyasetçi değildi. İslam dünyasının sorunlarına kafa yoran bir vahdetçi ve Müslümanların gelişmesini isteyen ekonomist, sanayici ve ilim erbabı bir şahsiyetti" ifadesini kullandı.

Erbakan'ın D8 projesine verdiği değeri anlatan Bakıri, "Rahmetli Erbakan Hoca, D8 projesini açıklamadan önce bana, 'Ülkene git, projeyi ülkendeki yetkililere anlat ve bunu hayata geçirelim' demişti. Erbakan Hocanın bu proje üzerinde duruşundaki ciddiyet ve hayata geçirmek için sarf ettiği çaba, enerji ve performansın karşısında saygıyla eğilmek gerekir" diye konuştu.

Bakiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Erbakan ve fikirleri iyi anlaşılır ise Türkiye tam bağımsız bir ülke olacaktır. Bana göre Erbakan, Türkiye halkına, 'biz yapabilirizi' İslam dünyasına da 'bağımsız hareket edebilir, güçlü ve dik durabiliriz' inancını öğretmiştir" dedi.

28 Şubat

28 Şubat'ta Erbakan ve kabinesine büyük zulüm yapıldığını dile getiren Bakıri şunları söyledi:

"Benden önce de düzenlenen ve benim görev yaptığım süre içerisinde her yıl katıldığım "Kudüs Günü" etkinlikleri 28 Şubat'a bahane gösterildi. Medya, bizim üzerimizden Erbakan ve kabinesine yönelik baskı yaptı. Hatta yalan yanlış bilgilerle karalama kampanyası yürütüldü. Annem İsmet Fedai o dönemde 75 yaşındaydı. Beni ziyarete gelmişti. 'İsmet Fedai, adlı terörist Türkiye'den İran'a kaçtı" şeklinde haberler yaptılar. İsmet Fedai benim 75 yaşındaki annemdi. Onu nasıl terörist yaptılar anlamıyorum. O dönemde ilgili yayın organlarına ve ilgili mercilere durumu bildirmemize rağmen ne düzeltme yaptılar ne de bir özür dilediler. 28 Şubat dönemi, Erbakan Hoca ve kabinesine büyük zulümlerin yapıldığı bir dönemdi."

Türkiye'de geçirdiği 7 senenin hatıralarını kaleme aldığını ve yakında kitapçıların raflarında okurlara sunulacağını belirten Bakıri, "Bir dönemin olaylarını tarihe not düştüm. Görev yaptığım süre içerisinde rahmetli Sayın Erbakan'la görüşmem ve ilişkilerim özel bir yere sahip. Türkiye'de ilk görüştüğüm ve tanıştığım siyasetçi rahmetli Sayın Erbakan'dı" diye konuştu.

"Erbakan çizgisi tüm insanlığı kucaklıyor"-

Gazeteci yazar Ramazan Bursa da Erbakan'ın, bütün insanlık için strateji geliştirdiğini ifade ederek, "Milli Görüş, İslam dünyasını kuşatan ve kucaklayan bir anlayış ve düşünceydi. Rahmetli Erbakan'ın çizgisi de tüm insanlığı kapsayan İslam ve İslam dünyası eksenli bir düşünceydi" değerlendirmesinde bulundu.

Erbakan'ın İslam birliği düşüncesinin pratiğe geçirilmesinin bir zaruret haline geldiği bir dönemin yaşandığını dile getiren İran Türkmenlerinden avukat Abdurrahman Hoca ise "Her kesim ve sorumlu kişi, bulunduğu konum itibarıyla İslam birliği ve Müslümanların vahdeti için çaba göstermelidir" değerlendirmesinde bulundu.

 
Kaynak: AA

Yorumlar