Siyonist istihbarat örgütü MOSSAD'ın başkanı Suudi Arabistan'da ne arar?

İsrail Başbakanı Netanyahu'ya yakın Yisrael Hayom gazetesi, Mossad başkanı Tamir Pardo'nun geçtiğimiz Aralık ayında Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğini ve Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile bir araya geldiğini açıkladı.  

Görüntülenme: 1317 Tarih: 16 Mart 2015 03:44
Siyonist istihbarat örgütü MOSSAD'ın başkanı Suudi Arabistan'da ne arar?

İsrail Başbakanı Netanyahu'ya yakın Yisrael Hayom gazetesi, Mossad başkanı Tamir Pardo'nun geçtiğimiz Aralık ayında Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğini ve Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile bir araya geldiğini açıkladı.

El-Ray gazetesi Suudi hükümet yetkililerinin Tel Aviv'e Suudi petrolü satmak için hazır olduklarını açıkça söylediklerini nakletti. İsrail gazetesi, Suudi petrol bakanı Ali El-Naimi'nin hükümetinin dünyada herhangi bir ülkeyi petrolle donatmaya hazır olduğunu, Suudi Arabistan'ın İsrail'e de petrol satmasının uzak bir ihtimal olmadığını belirtti. El-Naimi, Arap dünyasının çoğunun İsrail'i tanıdığını, İsrail'le ticari işbirliği yapmak için bir engel bulunmadığını sözlerine ekledi.

Gazete, uzun yıllardan bu yana süren Suudi Arabistan ve İsrail varlığı arasındaki işbirliğinin, gizli olarak ve masa altından sürdüğünü, şimdi su yüzüne çıkmaya başladığına işaret etti.

Bar İlan Üniversitesi'nde Begin Sedat Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde Profesör Yeşua, Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki çıkarların örtüşmesinin, Riyad'ın İran'ın nükleer tesislerini vurmaya karar vermesi durumunda İsrail'e önemli yardımlar sunmasına yol açacağını belirtti. Merkezin yayınladığı araştırmada, Suudi Arabistan'ın İsrail uçaklarının uçuşu süresince havada yakıt ikmali yapmalarına müsaade etmesine ek olarak İsrail uçaklarına İran'ı vurmak için yöneldiği sırada hava sahasında uçmasına izin vermesinin mümkün olduğunu açıkladı. Profesör Yeşua, Suudilerin İsrailli pilotlara bombardıman operasyonları sırasında bir şey olması durumunda kurtarmada yardımda bulunmasının imkan dahilinde olduğunu belirtti. ABD'lilerin İsrailliler ve Suudiler arasında eşgüdümde önemli bir rol oynadığını açıkladı. İki tarafın İran'ın füze tehdidi karşısında ortak planlar ortaya koymak için araştırma yapmalarını uzak bir olasılık olarak görmediğine dikkat çekti. Suudi Arabistan'a kurulacak anti füze bataryalarının İran'ın İsrail'e doğru atacağı füzeleri önlemesinin uzak bir ihtimal olmadığını belirtti. Yeşua, Suudilerin ulusal güvenlikleri gerektirdiği ölçüde İsrail'le işbirliğini sürdüreceklerini belirterek, Suudi liderliğinin Tel Aviv'le ilişkilerinde çok temkinli olacağı konusunda uyarıda bulundu. Suudi rejiminin meşru dayanaklarından birisinin İsrail'le düşmanlık durumunu gerektirdiğini, Suudi rejiminin kendisini İslam'ın savunucusu olarak takdim ettiğini, bunun İsrail varlığı ile işbirliğinin su yüzüne çıkmasına müsaade etmeyeceğini, bu işbirliğinin İslam dünyası önünde Suudi Arabistan'ın imajına dokunması durumunda durmasının olasılık dahilinde olduğunu sözlerine ekledi. İsrail medyası son zamanlarda Suudi Arabistan ve İsrail varlığı arasında gelişen ilişkiye ilişkin raporlar yayınladı.

 
Kaynak: 21yyte

Yorumlar