Haaretz: İran, Hamas’ın askeri kuvvetlerini yeniden yapılandırma çalışmalarını finanse ediyor

İstihbarat kaynaklarına dayanan rapora göre, İran, İsrail’in “Koruyucu Hat Operasyonu” sırasında Hamas savaşçılarının kullandığı füzelerin yeniden üretilip stoklanması için yeni füze malzemelerini finanse ediyor. 

Görüntülenme: 1133 Tarih: 08 Nisan 2015 07:21
Haaretz: İran, Hamas’ın askeri kuvvetlerini yeniden yapılandırma çalışmalarını finanse ediyor

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, Sunday Telegraph'ın açıkladığı bir rapora sayfalarında yer verdi. Söz konusu bu raporda, İran'ın, Hamas'ın yeniden yapılandırılması için finansal  desteği yoğunlaştırdığı dile getiriliyor.

Sunday Telegraph, İran'ın geçtiğimiz yaz Gazze'de meydana gelen savaşta İsrail tarafından yıkılan tünellerin yeniden yapılması için, Hamas'ın askeri kanadına milyon dolarlar tahsis ettiğini bildirdi.

İstihbarat kaynaklarına dayanan rapora göre, İran, İsrail'in “Koruyucu Hat Operasyonu” sırasında Hamas savaşçılarının kullandığı füzelerin yeniden üretilip stoklanması için yeni füze malzemelerini finanse ediyor.

Haaretz'de yer alan haber şöyle devam ediyor: “İsrail Savunma Bakanı Moshe Yaalon, Gazze'ye gerçekleştirilen askeri operasyon öncesinde Hamas'ın 10.000 füzeye sahip olduğunu, şu anda ise bunun yaklaşık yüzde 20'sini, yani 2.000 füze ve havan topunu muhafaza ettiğini söyledi. Yaalon, bu füzelerin binlercesinin 50 gün savaşı sırasında İsrail'e ateşlendiğini ya da İsrail'in Gazze saldırısında tahrip edildiğini ifade etti.

Saldırı sırasında, İsrail ordusu, İsrail istihbaratı tarafından yerleri tayin edilen 32 tüneli yıktı.

Arap basınında çıkan haberlere göre, Hamas ve İranlı yetkililer geçtiğimiz aylarda Tahran'da buluştu. Hamas ve İran ilişkileri geçen yaz Gazze savaşından sonra tekrardan eski seviyesine çıkmaya başladı. Hamas'a yakın Filistinli kaynaklar,  Hamas lideri Halid Meşhal'in geçtiğimiz yaz İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile buluştuğunu Haaretz'e belirtti.”

Haaretz, Suriye'deki savaştan dolayı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile ilişkilerini kopartan Hamas'ın bundan önce Tahran'a yakın olduğunu, ancak Müslüman Kardeşler eksenine bağlı Hamas'ın, İran'ın desteklediği Suriye rejiminin “Sünni muhalifleri” öldürmesine karşı çıktığını söylüyor.

Haaretz haberin sonunda şu cümlelere yer veriyor: “Hamas, o sıralarda bu hareketin çok yüksek bir ekonomik meblağa mal olmayacağını düşünüyordu ve Mısır'ın Müslüman Kardeşler liderliğindeki hükümetinden elde ettiği destekten memnundu. Bu hesap, Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi'in devrilmesinden sonra suya düştü. Abdul Fettah el-Sisi tarafından yönetilen Mısır'ın yeni hükümeti, en başta Hamas olmak üzere Müslüman Kardeşler'in bütün birimlerine yönelik savaşı sürdürmekte.”

 

Çeviri: Nigar Gümrükçüoğlu

intizar.web.tr

Yorumlar