Ürdün'de "İsrail doğalgazı" protestosu

Başkent Amman'da İsrail ile yapılması öngörülen doğal gaz anlaşması protesto edildi.  

Görüntülenme: 1399 Tarih: 22 Nisan 2015 14:29
Ürdün'de

Ürdün'ün başkenti Amman'da, İsrail ile yapılması öngörülen doğal gaz anlaşması protesto edildi.  

Başkent Amman'daki eyleme katılan göstericiler, söz konusu anlaşmanın, "ülkenin ulusal ekonomisi ve yönetiminin, Filistinlilere yönelik ölüm ve işkence eylemlerine devam eden Siyonist işgalin eline rehin verilmesinin önünü açacağını" savundu. 

Kendilerini, "Siyonist Varlıkla Doğalgaz Anlaşmasına Karşı Ürdün Milli Konseyi" olarak tanımlayan grup tarafından organize edilen gösteride eylemciler, anlaşma aleyhinde yazılı dövizler taşıdı. 

Grubun organizatörü Hişam el-Bistani, gaz alımı için başka seçeneklerin olduğunu belirterek, "Söz konusu anlaşma ile İsrail'in hazinesine girecek para, Yahudi yerleşim birimlerinin inşası, İsrail ordusunun silahlanmasında kullanılacak" dedi. 

Ürdün Enerji Bakanı Muhammed Hamid, geçen yıl eylül ayında, İsrail'deki Leviathan petrol sahasını işleten ABD'li Noble Energy firmasıyla Ürdün'deki elektrik üretim santrallerine 15 yıl süreyle 15 milyar dolar değerinde doğal gaz verilmesini öngören "iyi niyet" anlaşması imzaladıklarını açıklamıştı. Anlaşma için kasım ayında mecliste yapılan oylamada, çoğunluk "red" oyu kullanırken, Hamid ise doğal gaz alımının Ürdün'ün geleceğini tehdit etmediğini savunmuştu.

Ürdün Temsilciler Meclisi'ndeki 32 milletvekili, hükümete İsrail ile doğal gaz anlaşması yapılması çağrısında bulunurken, 107 milletvekili ise anlaşmanın imzalanmaması talebinde bulunmuştu.

dunya bulteni

Yorumlar