İsrail ve Suud’un Güney Arabistan’daki uyku şaşkınlığı-1

Amerika ve İsrail, Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bölge müttefiklerinin korkusu, İran’ın bölgede artan gücü ve özellikle de stratejik bölgelerdeki edindiği konumdur.  

Görüntülenme: 1149 Tarih: 22 Nisan 2015 10:32
İsrail ve Suud’un Güney Arabistan’daki uyku şaşkınlığı-1

Yemen, Arap yarım adasının en güneyinde yer alır. Bu bölge İslam’ın ilk yıllarından bu yana Şiiliğin gelişiminde önemli rol oynadı.

Saada ili, dağlık bir bölge olup başkent Sana’nın 243 km. Kuzeyinde yer alır. Saada ilinin çoğunluğunu Zeydiler oluşturur.

Yemen mıntıkası 1516 yılında Osmanlı hakimiyetine girdi. Osmanlının Birinci Dünya Savaşı’nda yıkılmasının ardından Yemen, Britanya kontrolüne girdi ve 1922de bağımsızlığını ilan etti.

Geçmişte Yemen’in yönetimi “Yemen İmamı” lakaplı emirlerin elindeydi ve ülkeyi bizzat onlar yönetirdi. 1962 yılından itibaren Yemen, cumhuriyet modeline geçti. O yıl ordu yönetiminden albay Abdülnasır Sallal beraberindeki 60.000 kişilik Mısırlı güçle hükümeti Zeydilerin elinden aldı ve kendi taraftarlarına bıraktı. 1978de ise kendisi Zeydi olan General Ali Abdullah Salih El Ahmer, yaptığı darbeden sonra Yemen cumhurbaşkanı oldu ve 2012ye kadar görevde kaldı.

Husiler, Yemen’de yaşayan Zeydilerin oluşturduğu bir guruptur. Asıl merkezleri ise Saada ilidir. Onlar, Yemen hükümetinin batıya bağlı bir hükümet olduğunu düşündüklerinden 2003ten bu yana Yemen hükümetiyle muhalefet ettiler.

Temel sloganları “Allahu Ekber, Amerika’ya Ölüm, İsrail’e Ölüm, Siyonizme Lanet Olsun, Yardım Ancak İslam’adır” olan Husiler’de bunu ilk söyleyen Zeydi alimlerden Bedrettin El-Husi’nin oğlu Hüseyin El-Husi’dir.

Hüseyin El-Husi, bu gurubun ilk lideridir. Hüseyin El-Husi 2005te Yemen ordusuyla yaşanan çatışmalarda öldürülmüştür.

Husilerin yönetimi Hüseyin’den sonra babası Bedrettin’e geçti ve babasından sonra da 2006 yılında kardeşi Abdülmelik El-Husi, gurubun liderliğini üstlendi.

O yıllarda Yemen ordusu, bu gurubu yok etmek için altı defa Saada’ya saldırdı. Altıncı saldırıda Arabistan güçleri de Yemen ordusuna yardım etti. Ancak başarılı olamadılar. Bugün “Ensarullah” adıyla anılan bu gurup 2011 yılında Saada iline ve 2014 yılında ise Umran iline hakim olmayı başardı.

1990 yılında bazı Zeydi gençler, “Tenzimu’ş Şebabi’l Mümin” (Mümin Gençler Teşkilatı) adı altında bir yapılanmaya gittiler ve bugün onlar “Ensarullah” olarak tanınırlar. İlk genel sekreterleri Muhammed Yahya Ezzan’dı ve sonraları Hüseyin El-Husi genel sekreter olarak bu göreve atandı.

Temel Düşünceleri

Bu teşkilat temelde Zeydi tefekkür üzere kuruldu. Teşkilatın kurucuları Bedrettin El-Husi düşüncelerinden etkileniyorlardı. Bedrettin El-Husi her ne kadar Zeydi bir alim olsa da Zeydiye ve On İki İmam inançlarının yakınlaşması gerektiği düşüncesine sahipti.

Bedrettin El-Husi, bunun yanı sıra Vahhabi düşünceyle de mücadele fikrine sahipti ve Yemen’deki Şii bölgelerinde Vahhabi düşüncenin yayılmasını önlemek için çok çaba sarf etti. Tabii bu düşünceler, Yemen’deki bazı alimlerin muhalefetine yol açtı ve bunlar, bazı Zeydi alimler tarafından aşırıcı ve Zeydiye mektebinden çıkan kimseler olarak görülmeye başladı.

TR.JAMNEWS    

Yorumlar