Suud-i Arabistan , Yemen'de İsrail'e Ve ABD'ye Hizmet Ediyor

İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri, Suudi Arabistan'ın Yemen'de ABD, Siyonizm ve bazı egemen Avrupa ülkelerinin vekalet savaşın yürüttüğünü de ileri sürdü. 

Görüntülenme: 1154 Tarih: 13 Mayıs 2015 10:16
Suud-i Arabistan , Yemen'de İsrail'e Ve ABD'ye Hizmet Ediyor

Arapça yayın yapan el-Alem televizyonuna konuşan İran Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Cezayiri, Yemen konusunda Suudi Arabistan'ı, ABD ve Siyonizm adına Yemen'de vekalet savaşı yürüttüğünü dile getirirken, Türkiye'yi de Suriye krizinde oynadığı olumsuz rolden dolayı sert sözlerle eleştirdi.

Yemen'de ABD desteğindeki gerici Arap rejimlerinden oluşan koalisyon 5 günlük ateşkes çerçevesinde saldırılarına son verdi. Koalisyonun uçakları ateşkes başlayana dek Yemen'de bombardımana devam etti. İbb'te Husilere ait olduğu belirlenen bölgelere hava saldırıları düzenlerken daha sonra ateşkese rağmen Ed-Dali, Taiz ve doğudaki El-Cevf kentlerinde çatışmalar yaşandığı kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi ise ateşkesle ilgili olarak kötüleşen insani durumdan büyük endişe duyulduğunu söyledi ve taraflardan bu karara saygı göstermesini, açık ve güvenilir şekilde askeri faaliyetleri durdurmasını istedi.

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos da "Bu geçici ateşkes, çatışmalar nedeniyle mahsur kalmış sivillere gıda, tıbbi malzeme ve hayati gereçlerin ulaştırılmasını sağlayacak" ifadelerini kullandı.

İran'ın insani yardım gemisi

Pazartesi günü İran İslam Cumhuriyeti'nden bir gemi, un, pirinç ve ilâç içeren 2.500 tonluk yüküyle yola çıktı. İran Kızılay Derneği'nin organize ettiği doktorlar, gazeteciler ve eylemcilerden oluşan delegasyonun amacı bu insanî yardımı Suudi Arabistan'ın bombardımanlarına maruz kalan Yemen halkına ulaştırmak.

İranlı gönüllülerden oluşan delegasyona ABD'den savaş karşıtı eylemciler de iştirak ettiler. Uluslararası Eylem Merkezi (iacenter.org), Emperyalizmle Savaş Birlikte Dur (fightimperialism.org) ve Birleşik Ulusal Savaş Karşıtı Koalisyon (unacpeace.org) örgütçüsü Caleb Maupin de bu delegasyonda. Aralarında Pembe Kod'dan (www.codepink.org) Tighe Barry ve ABD'li Müslüman insan hakları eylemcisi Cyrus McGoldrick'in de bulunduğu bir heyet de orada.

McGoldrick şu tespiti yapıyor: “Suudilerin Yemen'e yaptıkları, korkunç bir insanlık suçudur. Tüm dünya hakları Yemen halkını desteklemek için bir araya gelmelidir.”

Suudi hava saldırıları, okulları, hastaneleri, elektrik santrallerini ve diğer altyapıları hedef aldı. En az bin masum insan katledildi.

Geçen hafta Yemen halkına yardım götürmek isteyen bir İran uçağı iki ABD yapımı Suudi jeti tarafından engellendi. Pazartesi günü İran'dan çıkan “kurtarma gemisi” yardım malzemelerini deniz yoluyla götürmeye çalışacak. Geminin organizasyonunda rol oynayan isimler, Suudi Arabistan'a ve diğer ülkelere çağrıda bulunarak bu insani yardıma engel olmamalarını ve yardıma muhtaç olan Yemenlilerin bu yardımı almalarına izin vermelerini istediler.

Caleb bu görevi şu şekilde tarif ediyor: “Bu gemiyi engellemek ya da Yemen'e ulaşmasına mani olmak, engellemeye çalışmak Uluslararası Hukuk'un açık bir biçimde ihlali anlamına gelecektir. Kızılay Derneği, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumlar tarafından meşru bir insani yardım örgütü olarak tanınmaktadır. Gemide Yemenlilerin çok ihtiyaç duydukları gıda ve ilâçtan başka bir şey yoktur.”

Maupin ayrıca şunları söylüyor: “ABD, Suudilerin Yemen ve başka yerlerde işledikleri suçların ortağı olmaya artık bir son vermeli. Suudi Krallığı yeryüzündeki en baskıcı ve otokratik rejimlerden birisidir, onun Yemen halkına yönelik terör ve şiddet harekâtı korkunçtur. ABD, Suudi rejimini silâhlandırmaya ve şımartmaya son vermelidir.”

Maupin devamında tüm Ortadoğu'da yer alan ABD'ye ait askerî üslerin kapatılması gerektiğini söyledi. Silâha harcanan paranın esas olarak ABD'deki yoksul gençliğe iş, okul ve sağlık hizmeti temininde kullanılması gerektiğini belirtti.

ABD'nin kriz oluşturmaya çabaları

Öte yandan ABD yönetimi, İran'ın Yemen'e gönderdiği ve donanmasının eşlik ettiği, insani yardım taşıdığı açıklanan gemiyi yakından takip ettiklerini belirterek İran gemisinin Yemen'e gitmeden Cibuti'de Birleşmiş Milletler'e bağlı insani yardım merkezine geçmesi gerektiğini duyurdu.

Pentagon Sözcüsü Steve Warren, "İnsani yardım taşıdığı iddia edilen tek gemiye savaş gemilerinin eşlik etmesinin gereksiz olduğunu" iddia ederek “Eğer İranlılar bölgede bir tür tehlikeli iş planlıyorsa onların ve bizim de bildiğimiz gibi bu duruma yardımcı değil” dedi.

ABD'nin Aden Körfezi'nde birkaç savaş gemisinin bulunduğunu anımsatan Warren, “Ne yapacağımızı, durumun şu andaki gibi ilerlemesine izin verip vermeyeceğimizi söylemeyeceğim. İranlıları doğru olanı yapmaya ve BM protokollerine göre davranmaya çağırıyoruz” dedi.

Yemen'e 2 bin 100 tonluk yardım malzemesi, gıda ve ilaç malzemesinden oluşan yükün yanı sıra 60 yardım çalışanı ve 20 gazeteci taşıyan gemiye İran donanmasına ait 34. filo eşlik ediyor.

İran'dan sert açıklama

İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri ise yardım gemilerinin Suudi Arabistan tarafından engellenmesi durumunda ülkesinin 'soğukkanlı' olmayacağını ifade etti. Cezayiri, “İran'ın bölge ülkelerine gönderdiği yardım konusunda Suudi Arabistan, ABD ve bazı diğer ülkeler bundan fazla alıkoymalarda bulunurlarsa bölgede onların kontrol etmekte zorlanacağı bir yangın çıkar" dedi.

Cezayiri, Suudi Arabistan'ın Yemen'de ABD, Siyonizm ve bazı egemen Avrupa ülkelerinin vekalet savaşın yürüttüğünü de ileri sürdü.

İranlı Tuğgeneral Suriye'ye yönelik saldırganlık hakkında da şu ifadeleri kullandı:

"Suriye meselesine sadece bir Arap koalisyonuyla karşı karşıya değiliz. Arap gericiliğinin yanında diğer bölge ülkeleri de yoğun bir şekilde orada bulunuyor. Kimse Suriye milleti ve devletine karşı Türkiye'nin üslendiği rolü unutmayacak."

 

Kaynak: kizilbayrak.net / tr.sputniknews.com / istiraki.blogspot.com.tr

Yorumlar